Jag är en svensk medborgare utflyttad i från Sverige 2016 till Storbritannien. Jag har bott tillsammans med min sambo sedan 2018 och vi vill flytta hem till Sverige. Han är dock inte svensk medborgare, bara brittisk. Är det möjligt för oss att flytta samtidigt, eller måste jag flytta först och han flyttar flera månader senare när han fått uppehållstillstånd?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra för vilka regler som aktualiseras i utlänningslagen gällande uppehållstillstånd på grund av anknytning. Dessvärre är inte samtliga länkar uppdaterade mot den nya utlänningslagen. Den nya utlänningslagen i sin helhet går att läsa här.
Uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon bosatt i Sverige
Som make/maka eller sambo till någon bosatt i Sverige ska man beviljas uppehållstillstånd om det inte finns särskilda skäl som talar emot (5 kap. 3, 17, 17 a §§). Ansökan ska ha gjorts och beviljats innan inresa i Sverige (5 kap. 18 §). Till en början är det ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som beviljas om två år, efter tre år finns det möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd (5 kap. 3 g, 7 §§). För att ett uppehållstillstånd ska beviljas ställs det vissa krav på anknytningspersonen.
Avsikt att flytta till Sverige
Huvudregeln när man ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon bosatt i Sverige, är just att anknytningspersonen ska vara bosatt i Sverige. Om man som anknytningsperson inte bor i Sverige måste man visa att man har för avsikt att flytta till Sverige inom en snar framtid. Migrationsverket gör en individuell bedömning om det anses finnas en konkret avsikt.
Migrationsöverdomstolen har konstaterat att om en utlandsvistelse är tidsbestämd, exempelvis genom tillfälliga studier/arbete och anknytningspersonen har kvar sin bostad i Sverige är det i normalfallet tillräckligt för att visa en konkret avsikt om man uppger att man kommer flytta till Sverige inom en nära framtid. Är utlandsvistelsen däremot är på obestämd tid och anknytningspersonen varken har boende eller arbete/studier i Sverige så är det svårare att visa på en konkret avsikt att återvända till Sverige inom en nära framtid. Att vara folkbokförd i Sverige är inte tillräckligt vid bedömningen huruvida man är att anse som bosatt i Sverige. Hos Migrationsverket finns mer information om uppehållstillstånd för att bo tillsammans i Sverige.
Vilka krav ställs på anknytningspersonen? (5 kap. 3 b §)
· Du ska kunna försörja dig själv.
· Du ska kunna försörja personen/personerna som ansöker om uppehållstillstånd.
· Du ska ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för er.
När det kommer till bostadens standard så räcker det att bostaden har ett rum och kokvrå för två vuxna. Finns det barn så går det bra att två barn delar på ett rum. På Migrationsverkets hemsida går det att läsa mer om bostad- och försörjningskravet. Migrationsverket har behandlat försörjningskravet i ett rättsligt ställningstagande, där kan man läsa mer ingående om deras bedömning i frågan.
Bedömningen av försörjningsförmågan
Vid bedömningen av försörjningsförmågan tittar Migrationsverket först på om försörjningsmedlen kan tas med i beräkningen. Inkomsten ska vara arbetsrelaterad och regelbunden. Exempel på inkomst som kan tas med i beräkningen är:
· Lön från arbete
· Arbetslöshetsersättning
· Barnbidrag
· Inkomst från näringsverksamhet
Studiebidrag och bostadsbidrag räkas inte som inkomst (MIG 2019:22). Migrationsverket har satt upp så kallade förbehållsbelopp (normalbelopp). Beloppet varierar beroende på ålder på barn och antal personer i hushållet. Beloppet ska täcka in bland annat kostnader för mat, kläder och hygienartiklar. Beloppet har sin grund i förbehållsbeloppet vid utmätning av lön som bestäms varje år av Kronofogdemyndigheten. Migrationsverket måste dock göra en individuell prövning i varje fall. Bedömningen utgår ifrån prövningstillfället, exempelvis om man är gravid tas det ofödda barnet inte med i beräkningen.
Din situation och rekommendation
Eftersom du är utflyttad (och bor i ett land utanför EU/EES) måste du visa att du har avsikt att flytta till Sverige inom en snar framtid då du är anknytningsperson till din sambo. Det kommer att göras en individuell bedömning huruvida det finns en konkret avsikt i ditt fall att återvända. Du behöver även uppfylla bostad- och försörjningskravet som ställs. Ett problem är att det dessvärre är långa handläggningstider hos Migrationsverket vilket innebär att det kan bli svårt för er att flytta samtidigt då du som anknytningsperson måste ha för avsikt att flytta inom en snar framtid för din sambo ska kunna beviljas uppehållstillstånd. Jag kan inte svara på hur förutsättningarna ser ut i just ert fall så jag skulle rekommendera dig att boka tid hos någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist som kan gå igenom er situation noggrannare. Du kan även läsa mer om uppehållstillstånd och anknytning här.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga och önskar er lycka till!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.