Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur överklagar man ett förvaltningsbeslut till kammarrätten?

Vi har ansökt om skolskjuts för sambons dotter som börjar förskoleklass till hösten. Vi fick skolskjuts beviljad i form av linjetrafiken. Det innebär en bussresa på ca 4,5 mil. Hon ska då ta sig från hemmet, ner till hållplatsen 900m bort. Kliva på bussen för att sedan göra ett byte till nästa buss på en stor busstation. Vi gjorde direkt en överklagan då vi anser att det absolut inte är en lämplig resa för en 5 åring att utföra på egen hand. Vi fick nu svar att förvaltningsrätten avslår överklagandet och vidhåller beslutet. Måste inte dom också ta hänsyn till barnets ålder vid detta beslut? I nuläget är det bara fokus på att trafikläget med trottoarer och låg hastighet i princip gör det säkert för barnet. Hur kan vi överklaga igen till kammarrätten och lägga fokus på att barnen inte är kapabel till detta i och med ålder och vilka risker som finns där vi eller kommunen som tagit detta beslut kan garantera hennes säkerhet?

Rådgivarens svar

2022-06-17

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Jag kommer nedan redogöra för reglerna som gäller vid överklagande av ett förvaltningsrättsbeslut som man främst hittar i förvaltningsprocesslagen (FPL). Även regler i skollagen (SkolL) kommer att nämnas. Jag kommer sedan ge råd kring hur ni kan göra för att gå vidare med ert ärende.

Barns rätt till skolskjuts

En elev i förskoleklass har rätt till kostnadsfri skolskjuts i de tillfällen de behövs när man tagit hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet (9 kap. 15 b § SkolL). Det finns särskilda regler att ta hänsyn till om barnet ska gå förskoleklass i en annan kommun än hemkommunen.

Förvaltningsdomstolarna i Sverige

Förvaltningsdomstolarna består av tre instanser: förvaltningsrätten, kammarrätten och Högsta Förvaltningsdomstolen. Förvaltningsrätten är den första instansen, och när ett förvaltningsrättsbeslut överklagas hamnar det hos kammarrätten som andra instans. Kammarrättens jobb är med andra ord att pröva mål som tidigare avgjorts i förvaltningsdomstolen. Mål som kommer upp i kammarrätten kan både vara mål mellan privatperson och myndighet, eller mellan företag och myndighet. I Sverige finns fyra kammarrätter.

Överklaga till kammarrätten

Har ett beslut fallit i förvaltningsdomstolen kan beslutet överklagas till kammarrätten (33 § FPL). Det krävs i en del fall ett prövningstillstånd från kammarrätten för att de ska ta upp överklagandet. Prövningstillstånd krävs dock bara i de fall det är särskilt föreskrivet (34 a § FPL).

I frågor där prövningstillstånd krävs måste ett av följande kriterier listade i 34 a § FPL vara uppfyllda för att kammarrätten ska bevilja prövningstillstånd:

  1. Det finns anledning att betvivla riktigheten av avgörandet från förvaltningsrätten (exempelvis vid felaktig tillämpning av regler eller bristande utredning);
  2. det går inte att bedöma om förvaltningsrättens avgörande är riktigt utan ett prövningstillstånd (exempelvis om målet innehåller mycket komplicerade frågor);
  3. målet är av sådan art att det är av vikt att pröva frågan i en högre instans för vägledning i liknande mål; eller
  4. det finns synnerliga skäl att pröva överklagandet (exempelvis att grova fel har begåtts i handläggningen).

I frågor gällande skolskjuts (9 kap FPL) behövs ett prövningstillstånd enligt 28 kap. 10 § SkolL. Det innebär att minst ett av de ovannämnda villkor ska vara uppfyllda för att förvaltningsrättens avgörande ska omprövas i kammarrätten. Om kammarrätten inte ger något prövningstillstånd står förvaltningsrättens avgörande fast. Det finns dock möjlighet att överklaga till Högsta Förvaltningsdomstolen, men där beviljas prövningstillstånd endast prejudikatdispens och extraordinär dispens. Det betyder att målet måste vara av sådan art att det är av stor vikt att pröva frågan i Högsta förvaltningsdomstolen för vägledning i liknande mål i framtiden, eller när tidigare instanser gjort allvarliga prosessuella fel.

Sammanfattning och råd

Jag förstår det som att du är missnöjd med beslutet gällande skolskjuts, och att du önskar råd kring hur du ska gå vidare med ärendet till kammarrätten. Som tidigare nämnt krävs ett prövningstillstånd från kammarrätten när det gäller frågor om skolskjuts. I avgörandet du har fått från förvaltningsrätten ska det stå inom vilken tid och till vilken kammarrätt överklagandet ska till. Ett sådant överklagande ska alltid inkomma till kammarrätten skriftligt.

I ditt överklagande ska du skriftligt berätta vilket avgörande du överklagar, och hur du vill att kammarrätten ska ändra det. Om du menar att det inte är taget hänsyn till barnets ålder och säkerheten vid transporten ska detta framgå i överklagandet. När det som i detta fall krävs prövningstillstånd ska du också berätta varför du anser att kammarrätten ska ge prövningstillstånd i frågan.

I överklagandet bör även bevis som du vill åberopa tas med, och vad det är du vill styrka med varje bevis. Viktigt är att också ta med omständigheter som du vill att kammarrätten ska känna till och ta hänsyn till. I ditt fall kan detta vara just åldern på ditt barn samt den långa resvägen. Denna information ska finnas med i bilagan till förvaltningsrättens dom.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Skulle du ha några ytterligare funderingar är du alltid välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Behöver du mer vägledning i ärendet kan du också kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.