Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur kan de få uppehållstillstånd?

Om en man från Sverige som är svensk medborgare har träffat någon från annat land en kvinna, som varit här en ggr innan sökt asyl för ca 4 år sedan, men hon fick avslag, nu har mannen som är svensk träffat henne utanför Sverige, där de umgåtts,
hon åkte från Sverige själv ,direkt fick avvisning,hon blev rädd åkte direkt till annat land ,för rädd bli utvisad till landet hon kom från, vilket hon aldrig kan återvända till, därför stack hon direkt till annat land för vara där istället, då inte fick stanna här ,rädd bli utvisad till samma land kom från, om stannade här, hon har vistas där alla år tror jag, ej säker. men nu så vill de leva tillsammans, för de väntar barn tillsammans, hon är gravid, redan gått några månader i graviditeten, så han är orolig med över sitt ofödda barn, självklart, hur det skall bli, samt de älskar varann, hur skall de då göra? skulle vilja veta detta, då jag frågar åt honom, som råkat ut för detta, han vågar inte skriva själv, samt vet ej, hur han skall fråga om detta, så jag undrar vad skall han då göra? för de skall få leva ihop här ,samt vad skall jag säga till honom?
samt vad måste mannen uppfylla ?vilka regler gäller då hon varit här en ggr innan sökt? fast då som flykting, inte för leva med en svensk man livet ut som hon nu vill ansöka som, nu annan situation, söker med graviditet som anledningen med svenska mannens barn hon väntar nu. vill kunna ge honom rätt svar, hur de skall göra då? jag vet inte, men jag tror hon är i de andra landet illegalt med, för kan ju inte åka hem till sitt land, utan att bli häktad är svartlistad hos regering för de korrupta jobbade få bort dem,och riskera mista sitt ofödda barn. han vill inte detta händer, så han mister sitt barn som är hans, han har redan tappat en son 8 månader gammal i sverige förrut så viktigt för honom se till hon är säker, hur skall de göra för att de skall få leva här i Sverige? föda sitt barn här, samt få bli lyckliga? vore snällt om ni skickar mig svaret så skall jag meddela dem hur de måste göra . tack för er tid. jonny

Rådgivarens svar

2017-07-14

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan ska jag, utifrån förutsättningarna du givit, förklara vad som gäller och hur din vän kan gå vidare.

Vid ansökan om uppehållstillstånd gäller utlänningslagen och idag gäller även lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, nedan förkortat tillfälliga utlänningslagen. Lagen gäller till och med den 1 juli 2019 men kommer troligtvis förlängas. Som jag ser det finns det två alternativ för din väns partner.

  • Ansöka om asyl på nytt

Ett avslag på en ansökan om asyl innebär att Migrationsverket bedömde att din väns partner saknade tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige. Ett avslagsbeslut gäller normalt i fyra år efter att beslutet vunnit laga kraft, se 12 kap. 22 § utlänningslagen. Kvinnan får under denna tid inte ha stannat kvar i Sverige. Det innebär att efter fyra år är det möjligt att söka om asyl på nytt och en ny asylprocess påbörjas. Dock bör man vara medveten om att Migrationsverket ser till bedömning i tidigare ärende och om kvinnan åberopar samma sak. Har det framkommit några nya omständigheter sedan den första ansökan?

  • Ansöka pga. anknytning

Uppehållstillstånd på grund av anknytning kan beviljas till utlänningar som är anhörig till någon i Sverige. Det föreligger i princip en rätt till uppehållstillstånd för anknytningspersonens (din väns) kärnfamilj, dvs. sambo och ogifta barn (barnets prövning kan inte göras förrän barnet är fött), se 5 kap. 3 § utlänningslagen. En person som ännu inte är gift eller sambo med anknytningspersonen men som har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande har inte rätt till uppehållstillstånd på samma sätt som en make eller sambo. För att ett uppehållstillstånd ska beviljas i en sådan situation krävs att förhållandet framstår som seriöst och det får inte heller finnas några särskilda skäl som talar mot att tillstånd ges, se 5 kap. 3 a § utlänningslagen.

Din vän och hans partner får enligt angivna förutsättningar anses ha ett oetablerat förhållande då de aldrig har varit sambo utan endast setts under kortare perioder och ens.k. uppskjuten invandringsprövning kan tillämpas. Det innebär att ett tidsbegränsat uppehållstillstånd ges vid första beslutstillfället och att ett nytt tillstånd endast beviljas under förutsättning att förhållandet består, se 5 kap. 8 § utlänningslagen.

Huvudregeln är att den som söker om uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige måste ansöka om uppehållstillståndet från sitt hemland eller det land där kvinnan har tillstånd att bo i. Uppehållstillståndet ska vara klart innan hon kommer till Sverige. I angiven situation framkommer att kvinnan inte vistas i sitt hemland och inte har tillstånd till att vistas där hon bor nu. I vissa fall kan man få uppehållstillstånd från Sverige, det kan gälla om man väntar barn med en svensk medborgare. Det krävs då att (1) hon uppfyller villkoren för att få uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige, (2) det står klart att ansökan skulle beviljats om hon lämnat in den innan hon kom till Sverige och (3) det inte är rimligt att kräva att hon reser tillbaka.

Försörjningskrav
För att ett uppehållstillstånd ska kunna beviljas krävs det att försörjningskravet är uppfyllt. Det innebär att din vän som bor i Sverige måste kunna försörja sig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd samt ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för dem att bo i, se 5 kap. 3 b § utlänningslagen och 9 § tillfälliga utlänningslagen.

Inkomster
Anknytningspersonen måste erhålla regelbundna arbetsrelaterade inkomster. Hur stor inkomst som behövs beror på familjens storlek samt vilken boendekostnad han har. Kravet uppfylls även om din vän har en tillräckligt stor förmögenhet. Du kan läsa mer om detta på Migrationsverkets hemsida.

Bostad
Enligt Migrationsverket ska en bostad för två vuxna ha minst ett vardagsrum och ett sovrum utöver kök eller kokvrå. Om barn ska bo i bostaden krävs att den innehåller flera sovrum. Din vän ska skriftligen kunna styrka att han äger eller hyr en bostad. Det går bra att hyra en bostad i andra hand. Du kan även läsa mer om detta på Migrationsverkets hemsida.

Av informationen som framgår i frågan är inget undantag är tillämpligt i din väns fall, se 10 § tillfälliga utlänningslagen.

Barnets bästa
Bedömningen om din väns partner kommer få ansöka om uppehållstillstånd från Sverige är mycket restriktiv och man ser till konsekvensen för barnet att skiljas från sin förälder. Hon kan få avslag på sin ansökan om (1) inte kraven för uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige uppfylls, (2) det är troligt att ambassaden eller generalkonsulatet kan behandla ansökan inom rimlig tid eller (3) om barnet inte bedöms fara illa av en tillfällig separation. Om partnern har dömts för brott, vistats illegalt i Sverige eller utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet kan ansökan avslås. Även om det framkommer att falska uppgifter har lämnats medvetet.

Hur kan man gå vidare?
Sammanfattningsvis är det mycket svårt för mig att uttala mig om hur din väns partner bör gå tillväga för att få ett uppehållstillstånd i Sverige då båda alternativen får anses vara till viss del osäkra. Jag har presenterat möjliga alternativ men kan inte ta ställning till vilket som ger henne och barnet störst möjlighet att stanna. Behöver de ytterligare vägledning och hjälp är de varmt välkomna att boka tid med någon av våra familjejurister. Jag hoppas du har fått svar på din fråga och önskar dem all lycka i processen!

Med vänlig hälsning,
Maria Juhlin

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.