Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hur anmäler man fusk om man vet att någon ljuger för att få uppehållstillstånd?

Hej ! Kan man anmäla en fusk ärende som pågår ? Om någon har låtsats om ett förhållande som har aldrig varit äkta bara för att kunna ta någon med falsk identitet hit? (T.e.x någon ska hämta sin syster som sin fru till Sverige ).Vad ska man ha för bevis? Räcker det med medelande som där personen erkänner själv att han håller på att fuska ? Kan jag anmäla detta och var måste jag vända mig för att anmäla detta? Och räknas det som bröt?

Rådgivarens svar

2018-11-19

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. 

Enklast är om du vänder dig direkt till myndigheten, i detta fall Migrationsverket, och gör en anonym anmälan. Kontaktuppgifter till dem hittar du HÄR. Du kan då lämna information i ett pågående ärende, så får de själva ta ställning till hur de går vidare. 

Om du misstänker att någon begår ett brott kan du också anmäla det till Polisen. Det är exempelvis brottsligt att utge sig för att vara en annan person om det skadar eller ger olägenhet för den drabbade (olovlig identitetsanvändning, brottsbalken 4 kap 6 b §) samt att använda ett falskt pass (brottsbalken 14 kap 10 §). Det är vidare otillåtet att hjälpa någon att olovligen komma in i landet (människosmuggling, utlänningslagen 20 kap 8 §) och den som befinner sig i landet utan tillstånd döms till böter (utlänningslagen 20 kap 1 §). Att ljuga kan, beroende på omständigheterna, vara mened (brottsbalken 15 kap 1 §) eller osant intygande (brottsbalken 15 kap 11 §). Mer information om hur du gör en polisanmälan finns HÄR.

Det går inte svara på vad som räcker som bevis i det enskilda fallet, men för att någon ska bli dömd för ett brott måste brottet vara bevisat bortom rimligt tvivel. Bedömningen görs av domstolen.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.