Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Hjälp och stöd från socialtjänsten

Hejsan.
Jag har nyss gått igenom en svår skilsmässa där nu exman har vänt mina barn emot mig och sociala går på exman linje. Jag får inte veta nånting om mina barn. Jag har en dotter på 16år som valde att stanna hos min exman och jag godkände det och hon är placerad där igenom soc. När jag sa att jag vela skiljas så vart det så jobbigt så jag fick lov att åka därifrån till en vän som var en kille och då vart exman väldigt svartsjuk och tog då barnen till sig, min 16åriga dotter var jättearg på mig och hennes ilska blev värre, fick reda på att hon försökt begå självmord. I samma veva så kommer min son till mig som flytt ifrån sin pappa och mådde fruktansvärt dåligt, jag hamnade till slut på sjukhus och när jag ligger där så får inte min son längre bo hos grannen och är ute i kylan med svår astma, han ringer då på hos min exman men han struntar i honom så jag ringer socialjouren som säger bara att han får klara sig bäst han vill, jag pratar med min avd som beslutar att hämta honom och då hade han åkt på en psykos och hade kunnat dött. Vi fick bo där för att vi hade ingen bostad och sociala hjälpte oss inte alls, jag har även en dotter på tolv år som även hon mådde dåligt och dom på min avd anmälde det till soc som bara la ner utredningen, exman har tryckt upp mig mot en vägg förr och flugit på min son men det struntade soc helt i. Min exman har helt manipulerat soc och dom bryr sig inte alls hur jag haft det under tolv år. Jag fick åka på akuten med smärtor och där skickade dom ut min exman från akuten och dom sa där att min exman har gjort så jag blivit sjuk och att jag måste bort från honom. Dom skickade papper till min vc som inte gjorde nånting fast dom visste hur dåligt jag mådde. Det kom upp mycket från min tolvåriga dotter att hon kände sig utanför hemma och hon skrev att dom skulle ha det bättre utan henne och slapp hennes bråk mm och det var det som min avd anmälde till soc som dom struntade i. Nu vill inte barnen träffa mig alls, jag orkar snart inte mer, vad ska jag göra om soc skiter i det?

Rådgivarens svar

2017-07-17

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag beklagar din situation och förstår att du känner dig uppgiven. Jag tolkar din fråga som att det du är missnöjd över inte är hur till exempel vårdnaden av era barn ser ut, utan att du snarare vill ha hjälp med hur du ska hantera situationen med socialtjänsten. Om detta är en felaktig tolkning av din fråga är du såklart varmt välkommen att komplettera med ytterligare frågor eller uppgifter! Jag ska försöka reda ut lite vad som gäller rent juridiskt och föreslå hur du kan gå vidare med ditt ärende. 

Barnets bästa

Till att börja med kan det vara bra att ha lite koll på vad som ligger till grund för besluten som fattas kring barn och unga. I alla beslut som fattas hos socialnämnden eller i domstol som rör barn och ett barns vårdnad, umgänge eller boende så är det en och samma målsättning som alltid ska vara avgörande, och det är barnets bästa. Alla beslut som fattas rörande barn ska alltså grunda sig i att det beslutet är det bästa för barnet, i lagtext hittar vi detta i 6 kap. 2 a § föräldrabalken (FB)

Vad som är ett barns bästa är svårt att fastställa objektivt, alla fall ser olika ut och därför ska alltid en individuell helhetsbedömning göras i varje enskilt fall. Det som dock framgår av lagen att man ska fästa vikt vid när man avgör vad som är det bästa för barnet är risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp, att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa. Man ska även beakta barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Barnets vilja ska också tas hänsyn till i förhållande till dess ålder och mognad. 

Oavsett hur socialtjänsten har varit inblandade i ditt fall ska alltså dina barns bästa ha varit det som har legat till grund för åtgärderna som har vidtagits.

Missnöje med socialtjänsten

I 1 kap. 1 § socialtjänstlagen (SoL) kan man läsa om vad målet för socialtjänsten är. Socialtjänsten ska främja människornas ekonomiska och sociala trygghet, främja jämlikhet i levnadsvillkor och ett aktivt deltagande i samhällslivet. I 1 kap. 2 § SoL hittar du även det jag sa om att barnets bästa ska vara avgörande i alla åtgärder som rör barn.

Framföra synpunkter och klagomål

Om man är missnöjd med socialtjänsten så finns det flera alternativa handlingssätt. Gäller missnöjet framför allt hur socialtjänstens åtgärder har utförts kan man alltid framföra sina klagomål till personalen eller till arbetsledaren som utfört åtgärden. Man kan också vända sig till den socialnämnd som har fattat beslutet om åtgärden. 

Överklaga beslut

Om man är missnöjd med ett beslut som har fattats av socialtjänsten i enlighet med socialtjänstlagen kan man överklaga vissa beslut till förvaltningsdomstolen. Man kan bara överklaga beslut som gäller en själv. Om beslutet gäller ett barn kan dock barnets föräldrar överklaga. Om socialtjänsten har fattat ett beslut som en person inte är nöjd med ska personen få beslutet skriftligt därifrån. Socialtjänsten ska också informera om hur man gör för att överklaga. Personen överklagar beslutet till förvaltningsrätten men skickar även överklagandet till socialtjänsten.

I överklagandet ska anges vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som man begär.

Därutöver krävs bland annat att överklagandet

    •    är undertecknat av personen eller av personens ombud

    •    innehåller uppgifter om personens yrke, personnummer, postadress och telefonnummer

    •    anger vilka omständigheter som ger stöd till att ändra beslutet.

Om den enskilde behöver hjälp med att utforma överklagandet är den beslutsfattande myndigheten skyldig att hjälpa till med det.

Anmäla allvarliga brister

Allvarliga brister i socialtjänsten kan anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. När IVO har tagit emot en anmälan tar myndigheten ställning till om de ska öppna ett tillsynsärende. IVO har alltså ingen skyldighet att utreda allt som anmäls. Till IVO kan vem som helst lämna uppgifter om brister, man behöver alltså inte vara direkt berörd.

Sammanfattning och rekommendation i ditt fall

Jag har inte tillräckligt med information för att kunna göra en fullständig bedömning av din situation. Jag tolkar din fråga som att ditt stora problem är ditt missnöje med hur socialtjänsten har hanterat dig och dina ärenden. Det finns flera sätt du kan gå vidare med detta beroende på om det framför allt är ett beslut som socialtjänsten har tagit eller om det är deras arbete i stort som du är missnöjd med. Här ovanför har de olika tillvägagångssätten beskrivits mer detaljerat.

Kortfattat kan du alltså antingen framföra dina synpunkter till den socialnämnd som har utfört en åtgärd som du är missnöjd över. Gäller det istället ett beslut som har fattats kan du i vissa fall överklaga det till domstolen. Rör ditt missnöje hur socialtjänsten hanterar dig och dina ärenden rent generellt kan du även göra en anmälan till IVO. 

Jag hoppas att situationen känns lite klarare. Vill du har ytterligare hjälp eller stöd är du alltid välkommen att återkomma med ytterligare frågor eller så kan du boka en tid med någon av våra jurister, det kan du göra här. Jag önskar dig all lycka till!

Vänligen, 

Emma Andersson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.