Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Gäller sekretess i förhållande till vårdnadshavare?

Hej! Jag undrar vad som gäller angående sekretessen vårdnadshavare emellan. Jag jobbar på socialtjänsten BoU och ibland säger den ena föräldern något som indirekt rör barnet och den andre föräldern fast som är känslig information som den inte vill att den andre föräldern ska veta. I vilka situationer har den andra vårdnadshavaren rätt att få veta det eller är det sekretess som gäller? Om den andre vårdnadshavaren inte har den rätten hur ska man då hantera journalanteckningar, för där står ju informationen, om till exempel den andre vårdnadshavaren någon dag skulle vilja begära ut journalanteckningarna?

Rådgivarens svar

2022-05-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga avser sekretess, vilket regleras i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) varför jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i denna för att sedan koppla dessa till dina frågor. Som jag förstår din fråga rör den under vilka omständigheter som uppgifter om ett barn, lämnat av en av vårdnadshavarna, får förmedlas till den andra vårdnadshavaren.

Sekretess i förhållande till vårdnadshavare

Enligt 26 kap. 1 § OSL gäller sekretess för uppgifter inom socialtjänsten som rör den enskildes personliga förhållanden, om det står inte står klart att uppgifterna kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men. Denna något kryptiska lagtext innebär att det råder en presumtion för sekretess, och att det därav krävs att det står klart att någon skada inte skulle förekomma om uppgifterna röjs. Att det råder sekretess medför att det också råder tystnadsplikt för personalen, vilket följer av 26 kap. 15 § OSL.

När det gäller just barn måste emellertid hänsyn tas till att det i regel är vårdnadshavarna som kan förfoga över barnets rättskapacitet och företräda barnet i olika rättsliga handlingar. Det finns därav en specialbestämmelse i 12 kap. 3 § OSL som gäller uppgifter om barn i förhållande till vårdnadshavare. Av denna bestämmelse framgår att sekretess för uppgifter, exempelvis sådana inom socialtjänst, gäller även i förhållande till vårdnadshavare.

Emellertid är denna sekretess i många fall inte lika långtgående som när det gäller uppgifter om vuxna. Av samma bestämmelse framgår nämligen att sekretess inte gäller i förhållande till vårdnadshavaren i den utsträckning denne enligt 6 kap. 11 § föräldrabalken (FB) har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter, såvida inte det kan antas att den underåriga lider betydande men om uppgifterna röjs till vårdnadshavaren eller det annars anges i lag.

Vad innebär då detta?

Det kan först noteras att om en kommer fram till att sekretess inte gäller i förhållande till vårdnadshavare, presumtionen alltså är att uppgifterna kan röjas till denne. Endast om den kan antas medföra betydande men får något röjande inte ske. I fråga om när sekretess gäller är avgörande i vilken utsträckning vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnet. Av 6 kap. 11 § FB följer att denna rätt och skyldighet är beroende av barnets ålder och mognad.

Journalanteckningar

En journalanteckning utgör i regel allmän handling och kan därav begäras ut. Sker detta måste den myndighet som har journalen avgöra om delar av innehållet i denna är eller inte är skyddat av sekretess. Är så fallet, är huvudregeln enligt 2 kap. 15 § Tryckfrihetsförordningen (TF) att de delar av handlingen som omfattas av sekretess maskas, men att handlingen i övriga delar ska göras tillgänglig för den som begär ut handlingen. Är detta en vårdnadshavare, måste det prövning som ska göras enligt 12 kap. 3 § OSL beaktas - det vill säga, hänsyn måste tas till barnets ålder och mognad och i vilken utsträckning vårdnadshavaren därav har rätt eller inte rätt att ta del av uppgifterna.

Kopplat till din fråga

Med hänsyn till vad som ovan angetts om gällande rätt är det tyvärr svårt att utan vidare information redogöra för i vilka situationer sekretess gäller och inte i ditt fall. Du måste nämligen ta ställning till dels hur gammalt och moget barnet är, dels vilken karaktär uppgiftera om barnet är av. Rör dig sig om ett litet barn och uppgifter som är av allvarligare karaktär, ligger det nära till hands att sluta sig till att någon sekretess i förhållande till den andra vårdnadshavaren inte gäller om inte ett röjande skulle kunna medföra betydande men för barnet. Rör det sig däremot om ett äldre barn som börjar närma sig myndig ålder och uppgifterna är av sådan karaktär att det kan antas att barnet själv kan förfoga över dessa för istället sekretess anses föreligga i förhållande till vårdnadshavaren.

När det gäller journalanteckningar råder i princip samma resonemang, men frågan om sekretess blir emellertid inte för handen förens handlingen faktiskt begärs ut. I så fall får uppgifternas karaktär samt barnets ålder och mognad tas i beaktande och eventuell maskning ske om prövningen utfaller i att vissa uppgifter i journalen är skyddade av sekretess.

Med det sagt hoppas jag att du fått svar på din fråga! Du är varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen om du har övriga funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.