Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Frågor om vittnesplikten

Jag har några frågor jag funderat på men inte hittat svar. Vad händer om man skulle få hem en kallelse att vittna i en rättegång men inte skriver under och skickar tillbaka till domstolen? Jag vet om att om man vägrar att vittna kan de välja att häkta dig i max tre månader, men om man nu skulle suttit dessa tre månader och fortsatt vägra vittna, slipper man undan då helt enkelt? Sista frågan, kan de begära att en 18-åring utan inkomst ska betala vite?

Rådgivarens svar

2018-07-18

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Först kommer jag lite allmänt gå igenom reglerna kring vittnen för att sedan göra en sammanfattning gällande dina frågor.

 

Vad säger lagen?

I Sverige har vi vittnesplikt, med vissa undantag för närstående (rättegångsbalken, nedan kallad RB, 36 kap 3 §) samt för yrkesgrupper med tystnadsplikt (RB 36 kap 5 §). Barn under 15 år eller någon som lider av psykisk störning får höras som vittne om rätten med hänsyn till omständigheterna tillåter det (RB 36 kap 4 §).

Den som ska höras som vittne ska vid vite kallas att infinna sig vid förhandling inför rätten (RB 36 kap 7 §). Det innebär att om vittnet inte kommer till förhandlingen får personen betala vite. I undantagssituationer kan förhöret med vittnet hållas över telefon eller helt utanför förhandlingen (RB 36 kap 19 §), t ex om någon är svårt sjuk och inte kan ta sig till förhandlingen.

Om en person som blivit kallad vid vite inte dyker upp till förhandlingen, kan rätten bestämma att denne ska hämtas till förhandlingen (RB 36 kap 20 §). Detta får endast göras om det kan antas att vittnet inte kommer följa en ny kallelse, i annat fall ska en ny kallelse skickas ut (också den vid vite).

Ett vittne ska avlägga ed (RB 36 kap 11 §). Ed får dock inte avläggas av någon under 15 år, någon som lider av psykisk störning eller någon som är närstående och inte behöver vittna men ändå väljer att göra det (RB 36 kap 13 §).

Om ett vittne utan giltigt skäl vägrar avlägga ed, vittna i helhet, svara på frågor osv får rätten besluta om att nytt vite ska utgå om personen inte rättar sig. I detta skede riskerar även personen att bli häktad i högst tre månader, eller tills målet är klart (RB 36 kap 21 §). Blir man häktad ska man inställa sig inför rätten senast var fjortonde dag i syfte att få personen att fullgöra sin skyldighet, dvs att vittna.

Om rättegångskostnaden påverkas av att man vägrat vittna kan vittnet i skälig omfattning bli skyldig att ersätta kostnaden (RB 36 kap 23 §).

 

Sammanfattning

Om man inte skriver under en kallelse så händer ingenting, det viktiga är att man dyker upp till förhandlingen. Underskriften är ett sätt att meddela domstolen att man tagit del av kallelsen. Om kallelsen inte skrivs under kan anledning finnas att skicka ut en ny kallelse eller vidta annan åtgärd för att säkerställa att kallelsen nått personen.

Eftersom en person som blir häktad kan vara häktad i högst tre månader, eller till dess domstolen skilt sig från målet (och inte längre) så innebär det att när målet är klart (eller när tre månader gått) så har det ”tagit slut” på sätt att få personen att vittna. Det går ju inte att tvinga någon att säga något, utan de medel som finns att tillgå för att få folk att vittna är just vite och risk för häktning. Utöver detta kan man också bli ersättningsskyldig för de ökade kostnader detta inneburit, dvs om rättegången flyttats fram och advokatkostnader osv ökats till följd av detta.

Det finns inga undantag gällande ålder och vittnande bortsett från att de under 15 år inte alltid behöver vittna. En person som är 18 år och utan inkomst kan alltså bli kallad vid vite.

 

Hoppas du fått svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om du undrar över något annat.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.