Hej, jag ansökte om betalningsföreläggande och svarande har bestridit ärendet så då har jag tills den 14:e nov att bestämma om jag vill ta det till tingsrätten. Det finns ett papper där svarande skrivit på att han är skyldig mig pengar och att han ska betala en summa varje månad men han har aldrig betalat så mycket vi kom överens om så skulden är ännu inte betald. Jag har några sms där han säger att han ska föra över pengar också och kan begära utdrag från banken som visar när och hur mycket han har satt in till mig. Han ansökte också om bostadsbidrag med mitt namn 2010 och jag fick aldrig något och fk har inte kvar papperet med underskrifter. Förra året fick jag veta att jag hade en skuld hos fk tillsammans med honom och det får jag sitta och betala, inkluderade vad jag betalat hit tills i min ansökan hos fogden + ränta enligt räntelagen på skulden från och med 25:e maj 2016 då sista betalningen skedde april 2016. Hur stor chans har jag att vinna detta i tingsrätten? Är mina bevis bra nog och giltiga? Om jag förlorar kommer jag behöva betala något mer än ansökningsavgiften till tingsrätten på 2500kr och kan man få hjälp med kostnader om man är sjukskriven? Kommer jag behöva ett ombud och hur ofta får man tillbaka sina pengar om man vinner i tingsrätten? Extremt tacksam för svar!!
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!
Som jag förstår det vill du kunna få betalt pga. det avtal/skuldebrev som du och svaranden har ingått. Till styrkande för avtalet/skuldebrev har du dels ett skriftligt dokument med underskrift och dels sms där svaranden anger att denna avser att betala med anledning av avtalet/skuldebrevet.
Det låter som om du har att göra med en besvärlig motpart som trots att ni har ingått avtal/skuldebrev vägrar betala. Jag tycker däremot att det låter som om dina bevis till styrkande att avtal föreligger är starka. Du kan dels genom det skriftliga dokumentet, dels genom sms bekräfta att svaranden har en skuld till dig.
Angående att svaranden hade sökt bostadsbidrag i ditt namn med din underskrift låter inte bara märkligt, utan också brottsligt (om du inte samtyckte till det förstås). Det är inte tillåtet att förfalska andras underskrifter. Med anledning av detta tycker jag således att det kan vara värt för dig att eventuellt polisanmäla detta.
Om ni tillsammans har en skuld till försäkringskassan som ni är solidariskt betalningsskyldiga till, så kan du även om du själv betalar hela skulden sedan kräva svaranden på dennes andel av skulden. Detta kallas att du har en regressfordran på denne. Om du vill kräva svaranden på dennes skuld med anledning av avtalet/skuldebrevet bör du även i samma veva (i tingsrätten) ta upp att du vill ha betalt för svarandens del av skulden till försäkringskassan också.
Hur mycket tingsrättsprocessen kan kosta för dig beror på om målet är ett sk. småmål eller om det är ett "vanligt" mål. I ett småmål är möjligheterna att få ersättning för rättegångskostnader mycket mindre än vad de är i ett vanligt mål. Ombudskostnader ersätts t.ex. inte i ett småmål. Om det är ett småmål i ditt fall (om fordran rör ett belopp mindre än ett halvt prisbasbelopp, dvs. ungefär 22 000 kr), bör du väga in detta i ditt beslut om huruvida du ska anställa ett ombud eller inte. Om målet däremot är ett "vanligt" mål, tycker jag att du bör anlita ett ombud med tanke på att tvistemålsprocessen kan vara snårig och att det kan vara svårt att som privatperson driva processen själv. Om du vinner processen så kommer motparten enligt huvudregeln att behöva stå kostnaderna för ditt ombud. Om du förlorar kommer du däremot att behöva betala eventuella kostnader som motparten kan ha haft (ombud och dylikt).
Om du vinner i tingsrätten så kan du sedan gå till kronofogden och kräva att de driver in skulden åt dig. Svaranden kan då inte längre bestrida fordran, utan du kommer då att ha en sk. exekutionstitel (rätt att driva in pengarna). Kronofogden kommer då att kräva din motpart på pengarna såvida denne inte självmant betalar. Härvid kan kronofogden t.ex. utmäta dennes egendom eller på annat sätt tvinga denne att betala.
Jag hoppas att detta var till hjälp!
Vänligen
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.