Förskolan har gjort en orosanmälan gällande min dotter, vilket är helt obefogat. Dottern har dock sagt att jag puttat in henne i en dörrpost men vi krockade så hon slog i (vilket hon också sagt till en annan förskolelärare).
Jag förstår om de måste anmäla detta. Men de har också skrivit "att modern inte har en sund relation till dottern" oklart vad de baserar detta på. Denna formulering gör mig förbannad, det är inte inom deras kompetensområde att göra någon sådan bedömning.
Är jag som förälder helt rättslös i detta? Får FSK skriva vad som helst?
Kan det räknas som falsk tillvitelse?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att gå igenom relevant juridisk reglering på området, sedan utifrån den svara på din fråga men även ge dig avslutande råd om hur du kan gå vidare.
Falsk tillvitelse
Den som lämnar falska påståenden om någons brottsliga gärning till en myndighet kan, om myndigheten ska ta upp anmälan i saken, dömas för falsk tillvitelse (15 kap. 7 § 1 st. brottsbalken, BrB). För det här brottet krävs dock uppsåt, dvs. att man med mening lämnar de här falska uppgifterna. Om den som anmälde inte insåg men hade skälig anledning att anta att det hen berättade var sanningslöst kan personen istället dömas för vårdslös tillvitelse (15 kap. 7 § 2 st. BrB).
Förskolors plikt att göra orosanmälan
Personal som arbetar inom vissa yrkesgrupper, däribland förskola, är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa (14 kap. 1 § socialtjänstlagen, SoL). Det anses att det inte går att ge exempel på i vilka situationer ett barn "far illa" eller hur stark misstanken om detta ska vara för att anmälan ska göras. Bedömningen varierar utifrån barnets ålder och förhållandena i övrigt. Anmälaren behöver inte sätta sig in i om socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd utan kan anmäla om hen utifrån sina egna iakttagelser och sin egen bedömning utgår från att barnet far illa eller misstänks fara illa.
Görs en orosanmälan till socialnämnden ska socialnämnden utan dröjsmål inleda utredning om vad som inkommit genom anmälan (11 kap. 1 § SoL). Utredningen ska bedrivas så att inte någon onödigt utsätts för skada eller olägenhet. Utredningen ska inte göras mer omfattande än vad som är motiverat av omständigheterna i ärendet (11 kap. 2 § SoL). Den som orosanmälan riktar sig emot ses som part i målet och ska därmed ha rätt att ta del av allt material som tillförs ärendet (11 kap. 8 § SoL och 10 § förvaltningslagen), med viss eventuell begränsning för sekretess. Socialnämnden ska även innan den fattar ett beslut i ett ärende underrätta parten om allt material som är av betydelse för beslutet så att parten får möjlighet att yttra sig över materialet (11 kap. 8 § SoL, 25 § förvaltningslagen).
I ditt fall
Förskolepersonal måste, precis som du själv också påpekat, göra en orosanmälan. Om de inte med mening lämnar falska uppgifter är det dock svårt att se det som falsk tillvitelse. Eventuellt skulle det kunna vara vårdslös tillvitelse om de hade skälig anledning att anta att det de berättade för socialnämnden inte var sant.
Råd för hur du kan göra nu
Jag skulle råda dig att höra av dig till socialnämnden för att höra hur ärendet går. Du kan förstås också ringa Polisen och göra en anmälan, eftersom det trots allt eventuellt skulle kunna röra sig om falsk tillvitelse eller i vart fall vårdslös tillvitelse. Jag förstår om det här är en situation som kan kännas jobbig och vill du ha mer hjälp skulle jag råda dig att ta kontakt med Familjens Jurist som arbetar med juridik som rör barn och boka en tid.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer i en annan fråga kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.