Hej. Jag undrar en sak. När man har fått ett brev från migrationsverket vart det står att ärendet om permanent uppehållstillstånd som man har haft i 4,5 år har öppnats och de ska utreda om PUT ska återkallas för att det har kommit in uppgifter ang detta. Är det vanligt att migrationsverket gör detta eller har någon gjort en anmälan?
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga gäller återkallande av uppehållstillstånd, vilket är reglerat i utlänningslagen.
Återkallande av uppehålls tillstånd regleras i 7 kap. 1 § utlänningslagen. I paragrafen föreskrivs att ett uppehållstillstånd får återkallas för den som har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet undanhållit viktig information.
Att det har kommit in uppgifter som föranleder att de ska pröva om PUT:et ska återkallas kan handla om att det finns misstanke om att oriktiga uppgifter har lämnats t.ex.
I fallet du beskriver har det gått fyra och ett halvt år sedan permanent uppehållstillstånd meddelades. Det innebär att 7 kap. 1 § 3 st utlänningslagen aktualiseras. Av den paragrafen framgår att det krävs synnerliga skäl för att återkalla ett permanent uppehållstillstånd om mer än fyra år har förflutit sedan uppehållstillståndet meddelades. Kravet på synnerliga skäl innebär i praktiken att personen måste ha en svag anknytning till Sverige genom att exempelvis ha bott utomlands m.m.
Sammantaget kan sägas att synnerliga skäl är ett högt krav och för att få ett PUT återkallat efter att ha haft det i mer än fyra år krävs det mycket (synnerligen) starka skäl. Dessutom blir det ännu svårare ett återkalla ett PUT om det finns barn i bilden och/eller starka familjekopplingar till Sverige.
Om någon har gjort en anmälan i det enskilda fallet går inte att svara på. Det beror på att Migrationsverket kan återkalla ett beslut utan att det anmäls om de t.ex. har upptäckt något själva.
Om du vill ha mer direkt juridisk rådgivning i ett enskilt fall rekommenderar jag att du tar kontakt med juristerna på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.