Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Är det värt att överklaga tingsrättens dom?Nä

Jag åkte fast för ringa rattfylleri, hade 0,13 mg utandningshalt i provet.
Jag har fått 40 dagsböter om 240:-. Då jag är egenföretagare så angav jag nog fel årsinkomst i polisförhöret. Är det lönt att överklaga domen? Kan man få ner beloppet på något sätt, då jag inte är straffad tidigare? Eller kan det förvärra situationen om jag överklagar så hovrätten tittar på ärendet?

Rådgivarens svar

2020-08-19

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Inledning

Huruvida det är värt eller inte att överklaga tingsrättens dom kan jag tyvärr inte svara på. Det beror såklart vad du själv tycker är värt att gå igenom. Jag tänkte dock förklara dels hur det går till när man överklagar en dom och dels vad man kan dömas för ifall man överklagar tingsrättens dom. Detta för att du själv, utifrån det jag kommer att förklara nedan, sak kunna avgöra ifall du anser det värt att överklaga eller inte.

Vad händer när man överklagar tingsrättens dom?

Prövningstillstånd krävs i vissa brottmål

En person som blivit dömd av tingsrätt kan överklaga domen till hovrätt. Detta betyder dock inte atutomatiskt att saken kommer tas upp till domstol på nytt. För en del brottmål måste nämligen hovrätten bevilja prövningstillstånd för att saken ska prövas på nytt. I brottmål krävs prövningstillstånd då den tilltalade genom domen

  1. som enda påföljd dömts till böter, eller
  2. frikänts från ansvar för brott för vilket det inte är föreskrivet svårare straff än fängelse i sex månader.

(Rättegångsbalken 49 kap 13 §).

Eftersom du dömdes till böter i tingsrätten så krävs prövningstillstånd för att saken ska tas upp i prövning i hovrätten (rättegångsbalken 49 kap 13 §).

Om prövningstillstånd beviljas

Om hovrätten beviljar prövningstillstånd så kommer det bli en ny rättegång. Rättegången styrs då dels av vem som överklagat och dels av vad som överklagats. Jag ska förklara detta närmare genom att använda din situation som exempel.

Vad överklagas? Som jag förstår det så vill du bara överklaga själva påföljdsdelen (dvs straffet). Detta betyder att tingsrättens dom i ansvarsdelen kommer stå fast, men att hovrätten (för det fall att prövningstillstånd meddelas) endast kommer titta på påföljden.

Vem överklagar? Du kommer inte kunna dömas för ett strängare straff under förutsättning att åklagaren inte överklagar domen. Så länge som det endast är du som överklagar så kan du alltså inte dömas för ett strängare straff. Huruvida åklagaren väljer att överklaga domen eller inte kan jag dock inte svara på. Om du inte fått ett avsevärt lägre straff än vad åklagaren yrkade på i tingsrätten så kommer denne dock troligen inte heller överklaga domen.

Kan du dömas för ett strängare straff ifall du överklagar?

Dagsböter som straff

Dagsböter är en vanlig form av straff som döms ut i först ett antal dagsböter och sedan till en viss storlek på varje dagsböter. Detta betyder att en person som t.ex. dömts till 50 dagsböter om 100 kr ska betala 50 st dagsböter och att varje dagsbot uppgår till 100 kr. Totalt ska personen alltså betala 50 gånger 100 kr, dvs 5 000 kr.

Det finns ett maximum och ett minimum för antalet dagsböter man kan dömas till samt även ett maximum och minimum på dagsbotens storlek. Dessa behandlas nedan var för sig.

Antalet dagsböter

Dagsböter ska bestämmas till ett antal av minst trettio och högst etthundrafemtio (brottsbalken 25 kap 2 § första stycket). Antalet dagsböter beror på straffvärdet på den gärning man dömts för. Detta innebär att ju allvarligare brott, desto högre antal dagsböter.

Storleken på dagsböter

Varje dagsbot fastställs till ett visst belopp från och med femtio till och med ettusen kronor, efter vad som bedöms som skäligt med hänsyn till den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt (brottsbalken 25 kap 2 § andra stycket). Bötesbeloppet ska minst bestämmas till totalt 750 kronor (brottsbalken 25 kap 2 § tredje stycket).

Det är alltså denna del som eventuellt skulle kunna komma att bli lägre för din del. Detta eftersom din invändning mot påföljden handlar om att din inkomst är lägre än vad du först angett.

Avslutning

Det är som sagt svårt för mig att svara på huruvida det är lönt för sig att överklaga domen eller inte. Detta är något om du, förhoppningsvis med utgångspunkt för det som jag angett ovan, får ta ställning till på egen hand.

Tveka inte att höra av dig med en ny fråga ifall du har några fler funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.