Hej! Min biologiska pappa har aldrig funnits med i bilden, jag har aldrig träffat honom och vet inte hur han ser ut(mitt eget val). Min styvpappa har varit min pappa sedan jag var 4 år gammal tills idag 22 år senare. Han är gift med min mamma och jag undrar om han kan adoptera mig. Och hur blir det med mitt arv om jag förolyckas. Vill inte att min biologiska pappa ska ha någonting efter mig och inte ha något med mig att göra. Jag vill helt enkelt i största möjliga mån frånskriva han faderskapet.
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Går det att adoptera en person som är myndig?
Den rättsliga regleringen gällande adoption finns i 4 kap. föräldrabalken. Det är möjligt att adoptera en person som är över 18 år om det viss särskild anledning till det med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden (dvs som vill adoptera – föräldern) och den som vill bli adopterad. Adoptionen ska också vara lämplig i övrigt (4 kap. 4 § föräldrabalken). Vid bedömningen om det föreligger särskild anledning beaktas särskilt om sökanden har uppfostrat den som ska adopteras eller om adoptionen på annat sätt avser att bekräfta en relation som motsvarar den mellan barn och förälder. Det krävs samtycke från den som ska bli adopterad (4 kap. 7 § föräldrabalken). Det är tingsrätten som prövar frågor om adoption.
Vad en adoption innebär
Ett adoptivbarn har samma juridiska rättigheter som ett biologiskt barn. Rättsliga band till den tidigare föräldern upphör att gälla (4 kap. 21 § föräldrabalken). Det får bland annat påverkan på den s.k. legala arvsordningen, alltså ärver och ärvs av adoptivbarn sina adoptivföräldrar och deras släktningar. Om den som adopterat är en make eller sambo till en av de biologiska föräldrana ska barnet anses som deras gemensamma barn, och de rättsliga banden är alltså kvar till den biologiska föräldern som adoptivföräldern är gift eller sambo med.
Utesluta förälder genom testamente
När någon blir adopterad kapas som sagt de rättsliga band till den tidigare föräldern, och adoptivbarnet ärver inte av den biologiska föräldern vice versa. Om det av någon anledning inte skulle gå att få igenom en adoption kan också ett barn välja att skriva ett testamente som utesluter en förälder från arv.
Enligt den legala arvsordningen ska bröstarvingar i rakt nedstigande led ärva i första hand (så oftast barn), 2 kap. 1 § ärvdabalken. Om en person inte har några barn är nästa s.k. arvsklass i rakt uppstigande led, alltså föräldrar, 2 kap. 2 § ärvabalken. Har en person inte några barn är det alltså i första hand föräldrarna som ska ärva. För att undvika att en förälder ska ärva i det fall man inte har några barn går det att skriva ett testamente i enlighet med 10 kap. 1 § ärvdabalken. En förälder har till skillnad från bröstarvingar inte någon laglott (genom lag fastställd rätt till visst arv) och kan därför göras helt arvlös genom testamente.
Din situation
Det kan i din situation finnas förutsättningar för att en adoption ska bifallas trots att du är myndig. Att din styvpappa har uppfostrat dig sedan du var ett ungt barn kan exempelvis ett sådant skäl som talar för att det föreligger särskild anledning. Det är däremot en bedömning som görs av domstol och det är svårt för mig att uttala mig med någon säkerhet. En ansökan om adoption skickas direkt till tingsrätten, och om den går igenom skapas samma rättigheter mellan dig och din adoptivförälder som en biologisk förälder och de rättsliga banden till din biologiska pappa avskärs. Eftersom din styvpappa och din biologiska mamma är gifta kommer de rättsliga banden med din mamma att kvarstå även efter adoptionen.
Om en adoption av någon anledning inte skulle gå igenom kan du utesluta din pappa från arv genom att helt enkelt skriva ett testamente där du bestämmer vad som ska hända med din kvarlåtenskap när du dör och därmed inte inkludera din pappa. Om du vill skriva ett testamente kan du göra det till fast pris på Familjens Jurist onlinetjänst Testamente online.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.