Min mor har blivit demens och ska nu flytta till särskilt boende. Hon äger en bostadsrätt och vi måste sälja den för att få pengar till hennes boende. Jag har fullmakt när det gäller hennes ekonomi men jag förstår att det inte räcker. Vad är en överförmyndare? Räcker det inte att jag blir förmyndare. Hur går man vidare i det här fallet. Vilka är det som utser en sådan? Jag är enda barnet.
Tacksam för svar
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Överförmyndare
Frågor som rör överförmyndare, förmyndare, förvaltare och goda män regleras i föräldrabalken (FB). Överförmyndaren är en person eller en nämnd (överförmyndarnämnd) som har ansvar för tillsynen av alla förmyndare, förvaltare och gode män i en viss kommun, 16 kap. 1 § FB. Överförmyndaren väljs av kommunfullmäktige.
I överförmyndarens uppgifter ingår, utöver en allmän tillsyn, bl.a. att godkänna vissa åtgärder som t.ex. en god man vill företa, eller att själv förvalta egendom som satts under särskild vård hos denne.
Fullmakt
För att få sälja någon annans egendom krävs i regel en fullmakt. Kravet för att en fullmakt ska vara giltig är att den som utfärdar fullmakten (fullmaktsgivaren) är medveten om vad hen gör och har förståelse för vad fullmakten innebär. Annars kan fullmakten ogiltigförklaras enligt antingen ”1924 års lag” eller avtalslagen.
Det finns ett antal olika former av fullmakter. En variant är en s.k. generalfullmakt där den som anges som fullmäktig får rätten att företräda fullmaktsgivaren i alla dennes angelägenheter utan att specificera något särskilt ärende.
En annan variant är en s.k. uppdragsfullmakt där fullmäktigen enbart har tillåtelse att utföra ett specifikt uppdrag, t.ex. sälja en bostad eller köpa en bil.
God man och förvaltare
En person som inte kan utfärda en giltig fullmakt, t.ex. pga. demens, eller som i övrigt behöver mer stöd än vad en fullmakt ger kan få en god man eller förvaltare. Ansökan om förvaltare eller god man görs hos tingsrätten, som sedan beslutar om det finns skäl för att förordna en sådan, 11 kap. 7 § FB. Rollerna är i huvudsak väldigt lika, men en förvaltare har mer vidsträckt behörighet än en god man. Förvaltare ska därför endast förordnas om det inte är tillräckligt med en god man.
Vem som helst har egentligen möjlighet att bli god man eller förvaltare, så länge denne är myndig och inte själv har en god man eller förvaltare. Det är dock i slutändan upp till domstolen att göra en lämplighetsprövning och besluta om vem som ska tilldelas rollen. Den berörda personens egna förslag ska dock följas, så länge den personen är lämplig och villig att åta sig uppdraget, 11 kap. 12 § FB.
Rekommendation
Som huvudregel ska det vara tillräckligt med en fullmakt för att få sälja bostaden i fråga. Det förutsätter givetvis att fullmakten är giltig så som jag beskrivit ovan. En annan anledning till att fullmakten inte godtas kan vara att fullmakten inte täcker in försäljning av bostad, dvs. den ger inte tillräcklig behörighet.
Är det så att det inte är möjligt att sälja bostaden med stöd av den aktuella fullmakten, och demensen är så pass långt skriden att det inte är möjligt för din mor att utfärda en ny fullmakt så bör en god man eller förvaltare förordnas. Det är då som utgångspunkt möjligt för dig att bli god man eller förvaltare, särskilt om det även är din mors önskan. Ansökan om god man och förvaltarskap görs som jag beskrivit ovan till tingsrätten.
Jag kan rekommendera dig som ett första steg att boka tid hos Familjens jurist. Där kan du få hjälp av en jurist som kan reda ut vilka möjligheter du har idag och hjälpa er med ansökan om god man/förvaltare om det skulle vara nödvändigt.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.