Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Vad kan man göra när hyresvärden stänger av ventilationen?

Hej. Bor i en hyreslägenhet. Ventilationen stängs av på kvällar och nätter. Nu har den varit avstängd i hela huset i 4 dygn. Det blir kvavt och jag får huvudvärk. Får in röklukt och matos från grannarna. Har kontaktat hyresvärden som svarar att det ska åtgärdas. Men känner jag dem rätt så stänger de av med flit för att spara ström. Får det vara så här och vad kan man göra? 

Rådgivarens svar

2020-12-19

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.  

Du skriver att du bor i en hyresrätt. Det är därför den s.k. hyreslagen som ska tillämpas i det här fallet.

Hyresvärdens underhållningsplikt

I 12 kap 9 § samt 15 § JB finns regler om hyresvärdens underhållsskyldighet. Där framgår det att hyresvärden ska på tillträdesdagen tillhandahålla lägenheten i sådant skick att den enligt den allmänna uppfattningen är fullt brukbar. Hyresvärden ansvarar för att lägenheten fortsätter att vara i sådant skick under hyrestiden, om man inte har avtalat om något annat. Hyresvärden är vidare skyldig att med jämna mellanrum utföra sedvanliga reparationer på lägenheten. Om hyresvärden underlåter att åtgärda brister efter tillsägelse kan hyresgästen i vissa fall ha rätt att säga upp hyresavtalet med omedelbar verkan (12 kap 11 § 3st samt 12 kap 16 §).

Åtgärdsföreläggande

Om hyresvärden inte vidtar några åtgärder för att återställa bristen kan man ansöka om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden (12 kap 16 §). Hyresnämnden kan då bestämma att bristen måste åtgärdas inom en viss tid. Det kostar inget att gå till hyresnämnden. Om man anlitar ett ombud får man dock stå för ombudskostnaden. Väljer man att överklaga hyresnämndens beslut till Svea Hovrätt får den som förlorar tvisten betala den andra partens rättegångskostnader.

Hyresnedsättning

När man inte kan använda sin lägenhet fullt ut på grund av en brist kan man ha rätt till hyresnedsättning. Detta är dock något man kan avtala bort. Är man osäker på vad som gäller kan man läsa i sitt hyreskontrakt om man avtalat något särskilt om hyresnedsättning. Det är viktigt att man inte själv beslutar om att betala in mindre i hyra, eftersom det kan leda till en uppsägning. Önskar man hyresnedsättning på grund av en brist ska man meddela hyresvärden att man kommer begära hyresnedsättning när bristen är åtgärdad. Om hyresvärden inte går med på en hyresnedsättning kan man ta frågan vidare till hyresnämnden (om man inte har avtalat bort rätten till hyresnedsättning).

Din situation

Att ventilationen inte fungerar som den ska och du får besvär av det innebär att det finns en brist i lägenheten. Hyresvärden har då en skyldighet att åtgärda bristen så att lägenheten är fullt brukbar. Du bör åter igen anmäla bristen till din hyresvärd och påtala att bristen medför olägenheter för dig. Om hyresvärden fortfarande inte agerar kan du kontakta hyresnämnden som då kan besluta om åtgärdsföreläggande. Du bör även läsa i ditt hyreskontrakt om ni har avtalat något om hyresnedsättning. Det kan vara så att du har rätt till nedsatt hyra med anledning av att lägenheten kan ses som bristfällig när ventilationen inte fungerar som den ska.

Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar Familjens Jurist som kan hjälpa dig i frågor om hyresavtal.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Du är välkommen att återkomma om du har fler frågor. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.