Hej! Gjorde en tatuering för ca 2 veckor sedan som inte blev bra. Streck utanför, linjer som inte är kompletta, skuggning som är under all kritik. Helt enkelt slarvigt gjord. Tatueraren säger att han kan fixa till, men jag har blivit avrådd av andra tatuerare att låta honom göra det för risk finns att det blir värre och jag måste ta bort med laser. Jag upptäckte dessa fel efter att jag kom hem därifrån, tagit av plasten och tvättat av den.
Jag har sagt att jag vill ha en del av pengarna tillbaka istället och låta någon annan fixa till den. Men tatueraren vägrar. Säger att jag beskrev hur jag ville ha den. Men jag sa inget om att jag ville ha den slarvigt gjord. Han tog 4000:- för 1,5 timme. Jag hade kollat upp studion och tatueraren innan, och bara sett bra saker/bilder. Frågan är har jag någon rätt att få pengar tillbaka eller måste jag först ge honom en chans att fixa till den?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Allmän redogörelse
Konsumenttjänstlagen gäller avtal om tjänster som näringsidkare utför åt konsumenter om tjänsten avser:
1) arbete på lösa saker, dock ej behandling av levande djur,
2) arbete på fast egendom, på byggnader eller andra anläggningar på mark eller i vatten eller på andra fasta saker
3) förvaring av lösa saker, dock ej förvaring av levande djur
Enligt praxis anses dock konsumenttjänstlagen också vara tillämplig vid tatueringstjänster. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Konsumenttjänstlagen
Näringsidkaren (tatueraren) ska utföra tjänsten fackmässigt. Han eller hon ska vidare med tillbörlig omsorg ta till vara konsumentens intressen och samråda med denne i den utsträckning som det behövs och är möjligt, 4 § konsumenttjänstlagen. En näringsidkare kan anses ha utfört tjänsten fackmässigt även om önskat resultat inte uppnås, t.ex. undersökning av en maskin där näringsidkaren aldrig kommer underfund med varför apparaten inte fungerar (se NJA 1973 s. 493). Tjänsten anses vara felaktig om tjänsten inte är utförd på ett fackmässigt sätt även om avvikelsen beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse, 9 § konsumenttjänstlagen. Om tjänsten är felaktig utan att det beror på något förhållande på konsumentens sida, får konsumenten hålla inne betalningen, kräva att felet avhjälps, göra avdrag på priset eller häva avtalet. Dessutom får konsumenten kräva skadestånd av näringsidkaren. Konsumenten behöver reklamera felet till näringsidkaren inom skälig tid om han eller hon vill åberopa att tjänsten är felaktig. Underrättelse som sker inom två månader efter det att konsumenten märkt felet ska alltid anses ha skett i rätt tid, 17 § konsumenttjänstlagen.
Mer om påföljder vid fel
Konsumenten har rätt att kräva att näringsidkaren avhjälper felet, om det inte medför olägenheter eller kostnader för näringsidkaren som är oskäligt stora i förhållande till felets betydelse för konsumenten, 20 § konsumenttjänstlagen. Bestämmelsen ger näringsidkaren möjlighet att mot konsumentens vilja avhjälpa fel för att därigenom undvika till exempel hävning. Om felet inte avhjälps får konsumenten göra prisavdrag. Om syftet med tjänsten i huvudsak är förfelat och näringsidkaren insett eller bort inse detta, får konsumenten i stället häva avtalet, 21 § konsumenttjänstlagen. Om konsumenten häver avtalet, har näringsidkaren inte rätt till betalning för tjänsten, 23 § konsumenttjänstlagen.
I ditt fall och rekommendation
Som nämndes ovan kan tjänsten anses vara fackmässigt utförd även om tatueringen inte blev som du önskade. Om du anser att tatueraren har varit slarvig och utfört en felaktig tjänst har tatueraren rätt att i första hand avhjälpa tatueringsfelet (rätta till felet). Det är först när felet på tatueringen inte kan avhjälpas som prisavdrag eller hävning blir aktuella.
Om du inte kan komma överens med tatueraren kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som kan hjälpa dig vidare i ärendet.
Om du har ytterligare funderingar kan du kontakta oss igen eller boka en tid med någon av juristerna på Familjens Jurist. Juristerna på Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom konsumenträtt.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.