Hej, Jag har ett förhandsavtal på en bostadsrätt - nyproduktion. Betalat in 30 000kr som ett förskott på förhandsavtalet. Inflyttning är planerad till vår/sommar 2019. På lånelöftet står jag och mina föräldrar. Lånelöftet gick ut i oktober 2017.
Nu till frågan.
Om mina föräldrar inte vill satsa vidare i bostaden och då inte förnyar lånelöftet utan jag får ett nytt lånelöfte själv, men som inte täcker för bostadens kostnad. Kan jag då upphäva förhandskontraktet?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan ska jag redogöra för vad som gäller. Du har skrivit på ett förhandsavtal för en bostadsrätt och jag ska nedan redogöra för vad denna typ av avtal innebär.
Förhandsavtal
Vid försäljning av nyproducerade bostadsrätter förekommer olika avtal. Förhandsavtal tecknas mellan bostadsrättsföreningen och den som ska bli ägare till bostadsrätten. Avtalet innebär att bostadsrättsföreningen förbinder sig att upplåta en bostadsrätt i föreningen och köparen förbinder sig att förvärva bostadsrätten, se 5 kap. 1 § bostadsrättslagen.
Köparen kan, under vissa förutsättningar, genast ha rätt att säga upp avtalet, se 5 kap. 8 bostadsrättslagen.
Om ingen av uppställda undantag föreligger tillämpas de allmänna avtalsrättsliga reglerna om du som köpare inte fullföljer avtalet. Du som köpare riskerar att betala merkostnader som avtalsbrottet medför bostadsrättsföreningen. Exempelvis kan du behöva betala mellanskillnaden på vad du betalade för lägenheten och vad den nya köparen erlägger, se 2 kap. 2 § skadeståndslagen.
Sammanfattning
Föreligger inte något av uppräknade undantag är möjligheterna att säga upp förhandsavtalet utan kostnad för dig mycket begränsad. Bostadsrättsföreningen har om denna lider skada av din uppsägning rätt att hamna i samma ekonomiska situation som om avtalsbrottet aldrig hade skett.
Jag hoppas du har fått svar på din fråga och att allt löser sig på bästa sätt!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.