Hej!
Jag har skrivit ett avtal med en byggfirma om att byta tak på mitt hus. I avtalet har vi skrivit att det ska kosta 200kr per timme, och totalt 150 timmar. Arbetet avser takbyte och putsning av skorsten.
Mitt i arbetet ringde byggfirmans ägare (tror jag att hon är) och sa att skorstenen var i lite sämre skick än de först trodde, och det vore bättre att istället mura om den helt (ovan tak). Jag frågade hur mycket extra det skulle kosta och hon sa då flera gånger under samtalet att det "går nog fortare för dem, så det blir nog mindre tid", och då tackade jag ja.
Talet är nu bytt och skorstenen jättefin, men när jag fick fakturan avsåg den 188 timmar, istället för de avtalade 150. När jag via e-post frågat vad de extra timmarna avser har jag fått svar att "det ingick inte i avtalet att mura om skorstenen".
Hur gör jag nu? Vad gäller med den muntliga överenskommelsen där jag tackade ja till att mira om den, efter den muntliga "offerten" att det "nog skulle ta mindre tid"? Jag skulle nä logen ha tvingats tacka nej om jag visste att det skulle kosta drygt 7000kr extra, eftersom jag inte har de pengarna.
Jag har svarat att jag vill ha en ju faktura enligt det avtal vi skrivit, men jag har en känsla av att hon inte kommer att svälja det.
Är jag helt körd eller har jag några möjligheter att komma ur detta?
Med vänlig hälsning
/Sandra Kjellin
Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.
Allmänt om din rättställning
I och med att avtalsförhållandet utgörs av en näringsidkare (byggföretaget) och en konsument (du som privatperson) så är det relevant att se till den skyddande konsumentlagstiftning som finns i Sverige. Vi kan därefter konstatera att det är konsumenttjänstlagen (KTjL) som är tillämplig i ditt fall. Som utgångspunkt är det bra att ha med sig att det är avtalet som styr rättsförhållandet mellan dig och motparten men att det i 3 § KTjL finns ett skydd för konsumenter då avtalsvillkor som är till nackdel för konsumenten, jämfört med KTjL:s regler, är utan verkan. Det här innebär alltså att KTjL fungerar som ett grundläggande skydd för dig som konsument och reglerna i viss mån inte går att avtala bort. Så om det i ert avtal, som jag tyvärr inte har framför mig, finns villkor som är till din fördel eller är neutrala så är det även de som gäller. Med detta i bakhuvudet kommer jag nu gå vidare till de regler som kan vara relevanta för dig.
Tillämplig lagstiftning
Vilket pris en tjänst får ha regleras i 36 § KTjL. Den här paragrafen täcker tre olika scenarion.
Om ett pris har avtalats är det även vad som gäller mellan er. Lagen är ganska tydlig på den här fronten. Det finns dock vissa möjligheter för näringsidkaren att höja priset i efterhand vilket jag kommer återkomma till senare.
Att inget pris har avtalats är inte relevant för er vilket innebär att jag inte närmare kommer redogöra för rättsläget ifall detta sker.
Det tredje fallet är att en ungefärlig prisuppgift har avtalats. Det här innebär att du som konsument har fått ett ungefärligt svar på vad arbetet kommer kosta eller vilken tid det tar att utföra. Det här blir relevant om du i kontakterna innan arbetet fått beskrivet vad det troligtvis kommer kosta att utföra ett arbete men att det sedan inte är med i ert avtal. Om detta är fallet får inte det slutliga priset överskridas med mer än 15 % jämfört med den prisuppgift som lämnats tidigare enligt 36 § st. 2 KTjL.
Näringsidkaren har också i vissa fall rätt till pristillägg enligt 38 § KTjL. Det här kan ske om det exempelvis har utförts ett tilläggsarbete. Vad ett tilläggsarbete innebär framgår av 8 § KTjL. Om det under tjänstens utförande framkommer ett behov av arbete som på grund av sitt samband med det ordinarie arbetet bör utföras samtidigt ska näringsidkaren kontakta dig och du ska avgöra om detta arbete ska göras eller inte.
Din situation
När jag inte har alla uppgifter framför mig är det svårt att ge dig ett rakt svar på vad som gäller eller inte. Det här blir istället en redogörelse där vissa antaganden kommer göras.
Du skriver att ni har avtalat om ett fast pris på vad den här tjänsten ska kosta. Då är det alltså ert avtal som ska bestämma priset du ska betala som utgångspunkt. Dock finns möjligheten till pristillägg som jag redogjorde för ovanför. Frågan är i sådant fall om det har skett ett tilläggsarbete eller inte. Jag har tyvärr inte alla uppgifter för att kunna besvara den frågan men förutsatt att det faktiskt är ett tilläggsarbete i lagens mening så går det att diskutera vad det här arbetet då ska kosta.
Enligt 38 § st. 2 KTjL ska priset på tilläggsarbete bestämmas enligt 36 § KTjL. Här blir det intressant om det är ett avtalat pris eller om uppgifterna du fick från byggföretaget endast ska ses som en ungefärlig prisuppgift. Något pris har nog inte avtalats men det kan istället röra sig om en ungefärlig prisuppgift. Denna prisuppgift som lämnats är dock en lägre kostnad än avtalat eller i vart fall densamma i och med att byggfirmans ägare har sagt att det kommer gå mindre tid. Förutsatt att den ungefärliga prisuppgiften var 200*150=30 000 (det går att argumentera för att den ska vara lägre) så får inte pristillägget vara högre än 15% av detta pris (30000*1,15=34500,0). Att du enligt bolaget då ska betala mer än 7000 extra är alltså inte tillåtet.
Sammanfattning och handlingsplan
Huruvida du ska betala den här extrasumman eller inte beror på om det har utförts ett tilläggsarbete. Tyvärr kan inte jag svara på om detta utgör ett tilläggsarbete då jag inte har alla omständigheter framför mig. Räknas det inte som ett tilläggsarbete så ska du betala vad som står i avtalet. Om det ses som ett tilläggsarbete har byggbolaget rätt till visst pristillägg. Hur stort tillägget ska vara beror på vad som sagts mellan er i telefonsamtalet.
Som du märker är det mycket "om" i det här svaret. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig mer än såhär då jag inte har full vetskap om vad som hänt mellan er. Däremot tror jag det finns möjligheter för dig att inte behöva betala den högre summa som byggbolaget kräver. Du är alltså inte helt körd utan har möjlighet att betala ett lägre pris än det byggbolaget kräver.
Ett enkelt sätt att gå vidare med det här är att endera vända dig till Konsumentverket och deras gratistjänst Hallå Konsument där du kan få mer hjälp endera via en chatt eller via telefon. Du når deras hemsida via denna länk. Ett annat alternativ är att vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Hos ARN får du ingen rådgivning utan de prövar bara tvisten mellan er och lämnar en rekommendation om hur den ska lösas. Den här länken hänvisar dig till deras hemsida.
Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något annat du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.
Med vänliga hälsningar,
Gabriel
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.