Jag har köpt en husbil där båda jag och säljaren som också är en privat person hat tecknat ett avtal som vi hämtade från internet från konsument verket
Jag betalade handpenning och restsumman skulle jag betalar 22 augusti alltså nu på tisdag och hämta husbilen
Hela summan som är 390 000 skrivet på en rad där står inkl. Betald skatt
Vi kom överens att den skatten som säljaren har betalat till dec2027 skulle inte jag betslar till han men han vill att ställa av bilen så att han får tillbaka skatten och jag köper den avställd och sedan skall jag ställa på bilen
Det står inte nåt om när vi har skrivit avtalet
Jag vill följa avtalet men han tycker att han har fått lite betalt för husbilen
Om han inte följer nu svtslet vad händer då
Han har betalat tillbaka handpenning och vill inte följa avtalet bli han skyldig mig kontrakt avbrot och hur mycket blir det
Tacksam för svar snarast för jag vet inte vad jag skall göra
Mvh Johan Uppson mitt nummer är 0707568358
Hej Johan och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i den situation du har beskrivit och även råd till vad du kan göra härnäst.
När två privatpersoner ingår ett avtal om att den ena ska sälja en vara till den andra, är det den svenska köplagen (KöpL) som tillämpas vilken därför kommer att ligga till grund för svaret nedan. Vad som däremot är viktigt att betona, är att köplagen är en dispositiv lag, vilket betyder att säljaren och köparen har rätt att avtala om andra villkor än vad som står i lagen, och i sådant fall gäller de villkor som står i avtalet. Detta följer av KöpL 3 §. Alltså, är det viktigt att du noggrant går igenom kontraktet som ni har undertecknat för att se om det står något särskilt avtalat angående möjligheter till att kräva skadestånd och eventuellt att bryta kontraktet. Full avtalsfrihet gäller emellertid inte. Om ett avtalsvillkor skulle vara helt orimligt, kan det med hjälp av avtalslagen 36 § jämkas alternativt sättas ned helt och hållet vilket betyder att det inte gäller mot dig.
Köparens möjligheter då säljaren inte fullföljer avtalet
Om ni själva inte har avtalat någonting angående skadestånd, är det alltså reglerna i KöpL som ska tillämpas. Av KöpL 22 § framgår att då en vara aldrig överlämnas till köparen och detta är säljarens fel, har köparen rätt att kräva fullgörelse eller häva köpet, samt dessutom kräva skadestånd. Att kräva fullgörelse innebär att du som köpare har rätt att hålla fast vid köpet och att kräva att du mot avtalad betalning ska få den vara som du har rätt till, alltså husbilen. Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan göra någonting åt, exempelvis att husbilen har blivit förstörd, eller om det skulle medföra orimligt höga kostnader eller uppoffringar för säljaren. Om anledningen till att säljaren har brutit kontraktet är att han vill ha mer pengar än vad som följer av avtalet är detta inte en giltig anledning till att inte leverera varan. Därmed har du rätt att med stöd av KöpL 23 § kräva fullgörelse och därmed mot betalning få husbilen som ni har avtalat om.
Som du själv nämner i frågan funderar du över om du kan ha rätt till någon ersättning på grund av säljarens avtalsbrott. Enligt KöpL 27 § finns det en rätt för dig som köpare att kräva skadestånd av säljaren för den skada som du har lidit genom att han inte har levererat husbilen. Denna skadeståndsskyldighet gäller dock inte om säljaren kan bevisa att avtalsbrottet har legat utanför hans kontroll, varpå det krävs att det:
1. ska ha funnits ett hinder,
2. som har legat utanför säljarens kontroll,
3. säljaren ska inte ha kunnat förutse hindret och ska inte ha förväntats räkna med hindret vid köpet och
4. säljaren kunde inte rimligtvis ha undvikit eller undanröjt hindret.
Av regelns 3 st. framgår att det ovan beskrivna kontrollansvaret endast ger en rätt till ersättning för så kallade direkta förluster, medan regelns 4 st. ger en möjlighet till ersättning även för indirekta förluster. Vad som avses med direkta och indirekta förluster, alltså vilka olika typer av förluster som du kan ha rätt till ersättning för, framgår av KöpL 67 §.
Sammanfattning och diskussion
KöpL är en dispositiv lag, vilket betyder att avtalsparterna (du och säljaren) kan avtala om egna villkor i avtalet vilka då kommer att gälla framför lagen. Om ni har avtalat om skadestånd eller inte framgår inte av frågan, vilket leder till att jag ovan har beskrivit vad som gäller enligt svensk lag. Som köpare har du möjlighet till att kräva att köpet går igenom, alltså att säljaren ska leverera husbilen till dig, med stöd av KöpL 23 § samt även skadestånd med hjälp av KöpL 27 §. Enligt vad du berättar borde det inte finnas någonting som hindrar att säljaren ska fullgöra köpet, vilket du därmed kan kräva att han ska göra. Att han vill ha mer pengar än vad ni har avtalat om är inte någon giltig anledning till att inte leverera husbilen till dig. Som sagt finns det även en möjlighet till att kräva skadestånd av säljaren. Av vad du berättar tyder allting på att avtalsbrottet beror på säljarens försummelse, vilket gör att du därmed i enlighet med KöpL 27 § 4 st. har rätt till ersättning för både direkt och indirekt förlust. Mitt råd till dig är först och främst att kontakta säljaren igen och berätta att du har rätt till både fullgörelse samt skadestånd under förutsättning att du har lidit skada. För det fall säljaren vägrar att gå med på detta, har du möjlighet att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten för att kräva dina pengar. Här råder jag dig däremot att fundera en extra gång, då en process kan bli kostsam och du redan har fått tillbaka den handpenning som du betalade i samband med köpet. En stämningsansökan av sådant här slag brukar inte medföra några större belopp, och det är även upp till dig att bevisa att du har lidit skada (förlust) på grund av att köpet inte gått igenom och att du inte kunde köpa just denna husbil.
Jag hoppas att du är nöjd med den redogörelse och rådgivning som du har fått hos oss på Fråga Juristen samt givetvis att den situation du befinner dig i löser sig på ett bra sätt! Om du önskar någon ytterligare hjälp rekommenderar jag dig att kontakta våra duktiga jurister på Familjens jurist här.
Bästa hälsningar,
Erik Tyrbo
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.