Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Riskens övergångs vid internationella köp

Jag har problem med vad som kan bli en eventuell tvist.. jag är enskild näringsidkare och har nyligen beställt en last med skräddarsydda kostymer från Frankrike. En speditör skulle sköta frakt osv.. enligt kontraktet ska CISG gälla men det finns inga särskilda villkor om vem som bär risken eller så i kontraktet. Nu har lasten försvunnit någonstans mellan hamnarna eller så kom den aldrig på båten... det franska företaget hävdar att vi bär risken men jag tänker att detta är ju ett distansköp? Alternativt att speditören bär risken för att denna sjabblat bort grejerna...!? Hjälp med det här, vad ska jag säga till franska företaget?

Rådgivarens svar

2017-07-13

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.

Allmänt om din rättsliga ställning

I ert avtal har ni beslutat att det är CISG som ska vara gällande mellan er. Inom köprätten i Sverige så är det tillåtet att avtala bort köprättens regler. Det här innebär att man ska tillämpa CISG:s regelverk vid en eventuell tvist mellan er. CISG är även inkorporerat i svensk rätt genom Lag om internationella köp. Det är alltså CISG översatt till svenska vilket gör det enklare att tillämpa och förstå.

En annan sak som är viktig är att det reda ut partsförhållanden i den här tvisten. I och med att det är tre olika parter (köpare, säljare och transportör) så är det viktigt att ha i tanke att bara för att du exempelvis inte kan göra något mot säljaren kan du kanske fortfarande angripa transportören på något sätt. För dig så har du dels ett rättsförhållande med säljaren men du har även ett annat förhållande med transportören

CISG:s regelverk

Mellan dig och säljaren ska alltså CISG:s regelverk gälla enligt ert avtal. Artikel 67 ställer upp vissa regler för när risken går över från säljaren till köparen. Det är i grund och botten två olika scenarion som är beroende på om det har avtalats att säljaren ska avlämna varan på en bestämd plats eller inte. I fallet att säljaren ska lämna av varan på en bestämd plats till en transportör så går risken över när varan lämnats över till transportören på denna bestämda plats. I det andra fallet där det inte avtalats om någon bestämd plats så går risken över på köparen i samband med att varan lämnas över till den förste transportören i enlighet med köpeavtalet.

Av den information jag har så ser det tyvärr alltså ut som att risken gått över på dig i det här läget vilket innebär att du inte kan ställa några krav på säljaren. Det finns dock ett extra skydd för dig som köpare i artikel 66 om förlusten av varorna beror på en åtgärd eller underlåtenhet från säljarens sida. Att säljaren skulle ha agerat på detta sätt har jag ingen information vilket betyder att jag inte kommer beröra det närmare än så.

Sammanfattning

Tyvärr finns det inte så mycket du kan säga till det franska företaget. Det här betyder dock inte att du står helt utan handlingsalternativ. I partsförhållandet mellan dig och säljaren står du som sagt troligen för risken. Men du får nu istället vända dig mot transportören av varorna. Det bör finnas något avtal mellan er gällande hur transporten ska gå till och vad som gäller om exempelvis varorna försvinner. Det är istället dit du får rikta dina krav. Huruvida det är speditören som bär risken eller inte kan jag inte svara på med den informationen jag har nu.

Hoppas det här var svar på din fråga och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.