Köpte en defekt mobiltelefon på en svensk auktionssida. Vid reparation upptäcktes det att mobiltelefonen är amerikansk, och har därför mycket sämre prestanda på svenska mobiloperatörers nät, speciellt 4G. Efter flera jobbiga mejl där säljaren försökt komma undan sitt ansvar för fel information med att han skrivit "defekt" i beskrivningen så vill han nu att mobiltelefonen ska skickas tillbaka och säger att han kan betala både frakt och returfrakt. Dock vill han inte höra talas om 300 kr för servicen för att den numera fungerar (mjukvarureparation) eller att han återbetalar 400 kr så jag kan behålla mobiltelefonen (uppskattat värde på en defekt amerikansk 3 årig mobiltelefon, istället för 1000 kr). Vad ser ni för möjligheter för mig? Funderar på domstol..
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Av de omständigheter du angett tolkar jag situationen som om du köpt en begagnad, defekt mobiltelefon av en privatperson på en svensk auktionssida. Det är därför viktigt att notera att de konsumenträttsliga reglerna i konsumentköplagen och i distansavtalslagen inte är tillämpliga i ditt fall. Du saknar således ångerrätt och har inte heller lika stora möjligheter att reklamera varan.
Köp på auktion mellan privatpersoner
Köp mellan privatpersoner regleras i köplagen (KöpL). Av 3 § KöpL framgår lagens dispositiva karaktär, vilket innebär att lagens regler kan avtalas bort genom köpeavtalet och att det således är vad som avtalats mellan köparen och säljaren som gäller för köpet. Det står alltså säljaren fritt att sälja en vara i befintligt skick, så länge säljaren gett uttryck för detta. När en begagnad vara sålts på auktion så anses varan per automatik vara såld i befintligt skick, vilket framgår av 19 § st. 2 KöpL.
Fel i vara som är såld i befintligt skick
En vara såld i befintligt skick kan ändock anses vara felaktig om varan inte överensstämmer med de uppgifter som säljaren lämnat före köpet, vilket framgår av 19 § st. 1 p. 1 KöpL. Detsamma gäller om säljaren inte upplyst dig som köpare om ett fel i varan som säljaren antas ha känt till och som du haft anledning att räkna med att bli upplyst om eftersom upplysningen troligtvis skulle inverkat på ditt köpbeslut (p. 2). Det föreligger även fel om varan är i väsentligt sämre skick än du som köpare med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter haft anledning att räkna med (p. 3). Eftersom du köpt mobiltelefonen på auktion framgår det av 19 § st. 2 KöpL att hänsyn ska tas till utropspriset och alltså inte det vinnande budet, vid tillämpning av 19 § st. 1 p. 3 KöpL.
Om varan är felaktig enligt 19 § KöpL så har du rätt att reklamera varan genom att lämna ett meddelande till säljaren om att varan är felaktig, vilket framgår av 32 § KöpL. Genom den mailkorrespondens som du och säljaren haft efter köpet antar jag att du därigenom har meddelat säljaren om att du anser att varan är felaktig och att du önskar reklamera köpet.
Avhjälpande, prisavdrag
Som köpare har du, när du reklamerat, i första hand rätt till att säljaren avhjälper felet enligt 34 § KöpL. Jag tolkar emellertid situationen som att problemet med prestandan beror på att mobiltelefonen är amerikansk och att prestandaproblemet således inte kunnat lösas genom reparation. I så fall blir inte avhjälpande aktuellt eftersom reparationen du företagit avsett att reparera defekten som du var medveten om vid köpet.
Om avhjälpande inte är aktuellt är det istället fråga om prisavdrag (37 § KöpL). Enligt st. 2 framgår emellertid att en köpare inte har rätt till prisavdrag om varan är begagnad och köpt på auktion. Du har således ingen juridisk rätt till prisavdrag. Säljaren verkar ändå ha erbjudit dig prisavdrag genom en reducering om 400 kr som du inte accepterat eftersom du anser att mobiltelefonen är värd mindre. Om jag uppfattat dig rätt så har du betalat 1000 kr för mobiltelefonen, men anser att det uppskattade värdet bara är 400 kr för en defekt, begagnad amerikansk mobiltelefon. Hur mycket mobiltelefonen faktiskt är värd beror dock på det enskilda fallet, där bland annat utropspriset vid auktion är det pris som är utgångspunkt för bedömningen och alltså inte det vinnande budet. Jag kan tyvärr inte exemplifiera värdet i ditt fall eftersom jag inte har tillgång till utropspriset.
Häva köp
Säljaren har även föreslagit att gå med på hävning som ett alternativ för fel i varan (39 § KöpL) vilket innebär att prestationerna ska återgå. Det innebär alltså att säljaren får tillbaka mobiltelefonen och du som köpare får tillbaka dina pengar. Vanligtvis är det köparen som häver köpet på grund av fel, men det krävs att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen för att hävning överhuvudtaget ska aktualiseras. Att säljaren inte upplyst dig om att mobiltelefonen är amerikansk kan utgöra ett sådant väsentligt avtalsbrott.
Eftersom säljaren redan gått med på att häva köpet aktualiseras även 40 § KöpL om rätt till skadestånd för köparen. Du som köpare kan alltså som huvudregel få ersättning för den skada som du lider genom att varan är felaktig om inte säljaren kan bevisa att ett legitimt hinder i lagens mening förelegat. Något hinder tycks emellertid inte vara aktuellt för säljaren.
För rätten till ersättning måste du meddela säljaren om att du kräver skadestånd och du kan inte få mer i skadestånd än för den direkta förlust du gjort genom köpet. Du borde således ha rätt att få reparationen ersatt genom skadestånd, men du kan inte få ut mer ersättning än så.
Om säljaren inte går med på att betala skadestånd kan du ta processen vidare till domstol om du önskar. Du får dock driva processen själv direkt i tingsrätten eftersom Allmänna reklamationsnämnden inte hanterar reklamationer mellan privatpersoner. Personligen rekommenderar jag inte att du tar ärendet till domstol eftersom summorna inte är av betydande värde och att en domstolsprocess är betydligt mer kostsam än vad du skulle kunna få ut i skadestånd.
Sammanfattning och rekommendation
Önskar du behålla mobiltelefonen eftersom du redan reparerat den så rekommenderar jag att du går med på prisavdraget om 400 kr eftersom säljaren erbjudit detta alternativ. Du har egentligen ingen juridisk rätt till prisavdrag och därför är det den bästa lösningen.
Vill du istället häva köpet kan du ha rätt till skadestånd för reparationskostnaden som du erlagt, men om säljaren inte vill betala för reparationen får du själv driva tvisten vidare i tingsrätten. Detta är emellertid inget jag rekommenderar eftersom det finns en risk för dyra rättegångskostnader. Utfallet för din rätt till skadestånd för reparationen är inte heller helt självklar.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Om du önskar mer kvalificerad juridisk rådgivning eller om du vill ha ett juridisk ombud för det fall du ändå önskar att föra processen i tingsrätten rekommenderar jag att du bokar tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Vill du boka tid kan du göra det HÄR.
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.