Hej! Köpte en bil från en bilhandlare förra veckan. Bilen är från 2004 och rullat 20,00mil. Köpte den för 24000kr och 3 dagar efter började motorlampan samt EPC lampan lysa. Jag tog då kontakt med bilhandlaren och dom bad mig komma in med bilen för att kolla vad som var problemet. 3 dagar efter att jag lämnat bilen kallade de mig tillbaka för att hämta bilen, de påstod då att de bytt någonting med bromssystemet och att allting nu är fungerande. Nu 2 dagar senare så lyser motorlampan igen och bilen hackar när den körs. Det jag undrar nu är ifall jag har rätten på min sida för pengarna tillbaka eller någon annan lösning, då det verkar som att jag blivit lurad med tanke på att det inte nämndes om något fel i annonsen.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Om du köpt bilen i egenskap av privatperson av en bilhandlare så bör du räknas som konsument. Då finns den rättsliga regleringen i konsumentköplagen. Om du däremot köpt bilen i egenskap av näringsidkare från en annan näringsidkare är det köplagen som reglerar situationen. Jag kommer att utgå från att du köpt bilen i egenskap av privatperson i mitt svar. Om det inte stämmer får du gärna återkomma med en ny fråga!
Fel i vara
Lagen anger att en vara (bilen) ska stämma överens med vad som följer av avtalet när det kommer till art, mängd, kvalitet och andra egenskaper. Om inte annat följer av ett avtal ska den stämma överens med den beskrivning som säljaren lämnat och ha de egenskaper som säljaren hänvisat till. En vara anses felaktig om den avviker från något av detta eller om säljaren inte upplyst köparen om sådant som säljaren borde ha upplyst köparen om. Den anses också felaktig om den avviker från vad du som köpare med fog kunnat förutsätta.
Köp av bil i befintligt skick
Bilar som köps i begagnat skick brukar ofta säljas “i befintligt skick” eller med något liknande allmänt förbehåll vilket friskriver säljaren från lite av ansvaret. Däremot kan en bil ändå anses som felaktig om den är i sämre skick än vad du som köpare med hänsyn till bilens pris, ålder och körsträcka hade anledning att räkna med (17 § KköpL). Fel som visar sig inom sex månader efter att du tagit emot bilen ska anses ha funnits vid köpet, om inte säljaren kan motbevisa det.
Reklamation
På din beskrivning låter det som att det kan vara att anse att det är fel på bilen, beroende på skicket på liknande bilar som säljs och på omständigheterna vid köpet. När man köper äldre bilar kan det finnas vissa fel som man inte kan kräva att bilhandlaren ska åtgärda såsom slitage. Man ska då reklamera upptäckta fel till säljaren inom skälig tid, vilket det alltid räknas som om reklamationen görs inom två månader från att man upptäckt felet. Om det konstateras att det är fel på bilen så har man i första hand rätt till avhjälpande, vilket innebär att säljaren har rätt att försöka att rätta till felen kostnadsfritt. Det låter som att säljaren försökt göra just detta när du reklamerade bilen första gången, men ofta brukar säljare ha rätt till två och ibland fler avhjälpningsförsök för samma fel beroende på vad det rör sig om, innan man kan kräva att häva köpet eller få prisavdrag.
Vad du kan göra nu
Svaret på din fråga blir alltså att du kan få rätt att häva köpet eller begära prisavdrag på grund av felet på bilen, men du måste eventuellt låta säljaren försöka att avhjälpa felet igen innan du kan kräva att köpet går åter. I nuläget bör du reklamera felet igen och du kan alltid försöka häva köpet eller kräva prisavdrag redan nu, men måste som sagt eventuellt acceptera ett nytt repareringsförsök. Eftersom det hela beror dock på omständigheter i just er situation, så jag kan tyvärr inte svara närmre på din fråga härifrån. Jag skulle istället rekommendera dig att ta kontakt med en jurist som till fullo kan sätta sig in i din situation och utreda om det är värt för dig att gå vidare med detta. Här kan du läsa mer om de tjänster som Familjens Jurist erbjuder. Om ni inte kommer till en lösning kan man också vända sig till Allmänna reklamationsnämnden som prövar konsumenttvister.
Jag önskar dig lycka till!
Med vänliga hälsningar
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.