Hej! Jag arbetar som nagelterapeut och har mitt egna företag. Hade i förra veckan en kund som inte dök upp på sin tid, och som det står i villkor när man bokar så debiteras man med en faktura. När hon fick fakturan hörde hon av sig och tyckte jag skulle se mellan fingrarna, vilket jag inte gick med på. hon sa till mig i ett senare skede att ”ojdå jag som trodde att jag bokade i nästa vecka”, alltså så har hon bevisligen bokat tiden men bara bokat fel dag. Dock så hade hon skrivit en siffra fel i numret och .sr istället för .se på mailen. Namn och personnummer stämmer dock överens.
Ville bara se så jag har allt på min sida och kan fortsätta stå på mig? Har läst massor ang alla lagar vad som gäller och läser jag där känner jag mig säker! Jag har debiterat 100% av beloppet, vilket man måste godkänna när man bokar. Hon hävdar nu i efterhand att det inte är hon som bokat, trots att hon ett flertal gånger skrivit det tidigare i vår konversation. Och att det ska saknas ett avtal mellan oss. Jag har kvar bokningen med rätt namn & personnr men då fel på numret.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vad som gäller vid utebliven avbokning av en behandling och avslutar med en rekommendation utifrån din situation.
Vilka regler gäller vid behandlingar på personer?
När en privatperson köper en tjänst av en näringsidkare gäller normalt konsumenttjänstlagen. Däremot gäller lagen inte för behandling på personer, det vill säga exempelvis nagelbehandling, frisörbesök, massage eller liknande. Däremot kan vissa delar av konsumenttjänstlagen tjäna som vägledning även om den inte är direkt tillämpbar.
Distansavtalslagen kan vara tillämplig på bokningen av behandlingen, om bokningen skett via internet eller över telefon. Enligt distansavtalslagen ska konsumenten få viss information innan bokningen ingås, exempelvis om konsumentens ångerrätt (2 kap. 2 -3 §§). Har bokningen skett på en webbplats är konsumenten bunden av en beställning som medför en betalnignsförpliktelse endast om förpliktelsen har tydliggjorts före beställningen och konsumenten uttryckligen har påtagit sig förpliktelsen (2 kap. 9 §).
Det finns heller ingen speciallagstiftning som reglerar det förhållandet att en näringsidkare utför en behandling på en konsument, vilket innebär att det är avtalet mellan konsumenten och näringsidkaren som gäller, i enlighet med avtalslagen. Alltså ska parterna prestera det som har avtalats, vilket normalt innebär att näringsidkaren ska utföra den beställda behandlingen och kunden ska betala avtalat pris.
Vad gäller vid utebliven avbokning?
När en tjänst bokas av en konsument/köpare så ingår denne ett avtal med näringsidkaren/säljaren. I avtalet ska bland annat preciseras vilken tjänst som ska tillhandahållas och till vilket pris, men avtalet kan även innehålla andra villkor. Ett exempel på sådant villkor är att köparen förpliktas betala en avgift till säljaren om köparen uteblir utan att ha avbokat tjänsten. Är villkoret tydligt angett för köparen innan denne bokar och därmed accepterar villkoret och ingår avtalet så har säljaren alltså rätt att ta ut den avtalade avgiften om köparen uteblir från den avbokade behandlingen utan att ha avbokat i tid.
Vad kan säljaren göra om konsumenten inte betalar?
Om en säljaren begär en avtalad avgift av köparen, men denne vägrar betala, så kan säljaren vända sig till kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande. I ansökan ska anges kravet och grunden för det. Det kostar 300 kronor att ansöka och den kostnaden kan säljaren också begära ersättning för i sin ansökan. Om köparen bestrider kravet hos Kronofogden kan säljaren välja att ärendet ska lämnas över till domstol. I domstol är det den som hävdar att en skuld föreligger som har bevisbördan för detta.
Din situation
Förutsatt att villkoret om att kunden debiteras vid utebliven avbokning varit tydligt angivet innan hon bokade och att kunden uttryckligen accepterat detta, så har du som säljare rätt att debitera avgiften. Att kunden skrivit fel telefonnummer och fel mailadress saknar betydelse. Att kunden hävdar att det inte var hon som gjorde bokningen blir en bevisfråga. Du kan välja att gå vidare med ditt krav till Kronofogden genom att ansöka om ett betalningsföreläggande. Skulle kunden fortfarande inte betala och du väljer att gå vidare till domstol så är det nämligen du som ska bevisa att kunden är skyldig dig pengar.
Avslutande rekommendation
Utifrån den information du angett så har du rätt att debitera den överenskomna avgiften från kunden. Om du väljer att gå vidare med ditt krav eller inte beror förstås bland annat på hur stor summa det rör sig om.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar, eller behöver vidare juridisk rådgivning, rekommenderar jag dig att kontakta Familjens Jurist som bland annat har erfarenhet inom konsumenträtt.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.