Hej
Jag och min man ska skiljas och skilsmässan går igenom i juni. I september köpte vi en husvagn, för att finanisera detta tog vi ett lån. Jag står som ägare på den. Vi har diskuterat hur vi ska göra med husvagnen och kommit fram till att jag ska köpa ut honom. Hur bör vi skriva avtal på detta?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer kort att redogöra för avtalsrätt för att därefter ge dig information om vad som bör ingå i ett köpavtal när du skriver avtal om att överta er husvagn.
Avtalslagen
Avtalslagen, som du finner här, är den lag som syftar till att finnas till hands när två parter ingår ett avtal. Denna är dispositiv, vilket innebär att lagen kan avtals bort om parterna är överens. Tanken bakom detta är att lagen omöjligt kan reglera alla avtal så istället har man lämnat det till avtalsparterna att bestämma hur just deras avtal ska se ut. Detta är möjligt då det också råder avtalsfrihet i Sverige, man ingår avtal med fri vilja.
Köpavtal
Vid vissa köp ställer lagen krav på vad som ska finnas med för att köpet ska vara giltigt. Detta kallas formkrav, det finns formkrav när man ska förvärva fast egendom. Men detta tillämpas inte på er husvagn vilket innebär att det inte finns några krav på köpeavtalet för att det ska anses vara lagenligt. Det finns däremot rekommendationer för vad ett avtal ska innehålla.
Slutsats och rekommendationer
Då det inte finns några formkrav kan ni upprätta ett avtal där det framgår att du ska, för en summa, överta/behålla husvagnen. På konsumentverkets hemsida finns en färdig mall för köpekontrakt av husvagnar/husbilar, det hittar du här. Ni kan lämpligen utgå från mallen, där det framgår vad som är bra att fylla i och dylikt.
Du skriver att ni är i en skilsmässa, jag undrar då om ni redan har gjort en bodelning? I bodelningen delas egendomen mellan er. Har ni inte gjort bodelning bör ni skriva äktenskapsförord på husvagnen för att göra den till enskild egendom, annars kommer ni att behöva dela på husvagnen vid eventuell bodelning och köpet/avtalet kan inte skydda er där.
Har ni redan gjort bodelning och du fått husvagnen är det din egendom och din tidigare partner ska inte kunna göra några invändningar efter bodelningen.
Min rekommendation är att upprätta ett avtal där det framgår att du, som ensam ägare, ska ha husvagnen och ta med den information som framgår av konsumentverkets mall för köp av husvagn/husbil. Har ni inte gjort bodelning blir min rekommendation att upprätta ett äktenskapsförord där du övertar husvagen och att den inte ska ingå i eventuell bodelning.
Äktenskapsförord kan du enkelt upprätta online, eller kontakta en av Familjens Jurist för hjälp att upprätta ett.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga, har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa dem till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.