Hej, jag köpte ett par fälgar för tre dagars sen enligt annonsen var bultmönstret 5/112. När jag skulle prova dessa igår märkte jag att bultmönstret är 5/110, vilket innebär att dessa ej passar min bil. Jag har varit i kontakt med säljaren och påpekat detta, men han vägrar att ta tillbaka dem.
Hur ska jag gå vidare med detta?
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
För det första vet jag inte om du köpt fälgarna av en privatperson eller ett företag. Det får betydelse för vilka rättigheter du har och därför har jag delat upp svaret i två delar beroende på vem säljaren är.
Om säljaren är ett företag
Om säljaren är ett företag är konsumentköplagen tillämplig. Det finns flera situationer när en vara kan anses vara felaktig enligt lagen. Bl.a. anses en vara som inte stämmer överens med avtalet eller som inte är lämpad för ändamålet den i allmänhet används för, vara felaktig. Att du har fått fel storlek på fälgarna kan räknas som att det är fel i varan eftersom varan inte motsvarar det ni avtalat om.
När det är fel i vara har du rätt att kräva omleverans, vilket innebär att du får en ny vara, hävning av köpet vilket betyder att du får pengarna tillbaka, att hålla inne med betalningen och skadestånd för ersättning för merkostnader du fått på grund av felet. Säljaren har rätt att själv försöka åtgärda problemet, bl.a. ska säljaren ges möjlighet att laga varan eller leverera en annan likvärdig vara. För att få häva köpet och alltså få pengarna tillbaka krävs att felet är av väsentlig betydelse.
Det viktigaste att göra är att reklamera, dvs. att kontakta säljaren och berätta om felet så snart som möjligt. Att reklamera inom två månader från att du upptäcker felet räknas alltid som inom skälig tid. Det framgår att du redan har kontaktat säljaren men om du inte har gjort det skriftligen, t.ex. via mail, skulle jag rekommendera att göra det och spara en kopia för att kunna bevisa att och när du har reklammerat till säljaren. Här hittar du en mall för en reklamation.
Om du och säljaren inte kommer överens kan du anmäla till allmänna reklamationsnämnden som kostnadsfritt prövar tvister mellan konsumenter och företag. Då är det bra att spara kvitto, eventuell mailkonversation och andra bevis.
Du kan också vända dig till tingsrätten men domstolen tar ut en ansökningsavgift och du kan också få betala rättegångskostnader.
Om säljaren är en privatperson
Köp mellan privatpersoner regleras av köplagen. Köplagen är inte tvingande, vilket innebär att köpare och säljare kan komma överens om andra villkor än de som står i lagen.
Vid köp av privatperson är utgångspunken att det som parterna har avtalat om, är det som gäller och det bestämmer därmed vad som kan utgöra fel i vara. Man kan därför inte räkna med en felfri vara om man har köpt den i befintligt skick. Det finns ändå situationer när varan ändå kan anses felaktig, bl.a. om varan inte är som säljaren har sagt, vilket borde kunna vara lämpligt i ditt fall. Om säljaren har uppmanat dig att undersöka varan och du inte har gjort det och det är ett fel som du borde ha upptäckt om du hade undersökt varan, gäller dock inte detta. I den situationen kan du inte klaga på felet eftersom du borde ha upptäckt det.
När det gäller reklamationen, gäller samma som ovanstående att köparen ska reklamera hos säljaren inom skälig tid efter att felet upptäcks och du kan använda samma mall för detta.
Om det är fel på varan har du rätt att begära att säljaren åtgärdar felet eller att en likvärdig vara levereras, vid privatköp är det dock ovanligt att det finns någon likvärdig vara att leverera. Om säljaren inte kan åtgärda felet eller leverera en ny vara inom skälig tid kan du kräva ett prisavdrag eller att köpet hävs. För hävning krävs även i deta fall att felet är av väsentlig betydelse. Som köpare har du även rätt till ersättning för kostnader som du drabbats av på grund av felet.
Om du inte kommer överens med säljaren kan du vända dig till tingsrätten. Om en tvist avgörs i allmän domstol tar domstolen ut en ansökningsavgift och du kan få betala för rättegångskostnaderna. Allmänna reklamationsnämnden prövar inga tvister mellan privatpersoner.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis gäller alltså olika regler om du har handlat av en privatperson eller ett företag. Därför har du olika rättigheter och handlingsmöjligheter beroende på situation.
Det som gäller i båda fallen är att reklamera skriftligt så snart som möjligt. I första hand kan du kräva omleverans och om det inte är möjligt kan du kräva att få häva köpet och få pengarna tillbaka eftersom att du inte kan använda fälgarna till din bil, vilket måste anses vara ett fel av väsentlig betydelse.
Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att ställa en ny. Om du vill ta hjälp av en verksam jurist för att hjälpa dig vidare i ärendet kan du göra det här.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.