Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Konsumenträttigheter vid dåligt utfört måleriarbete

Hej! I somras när vi skulle måla om vårat hus tog vi hjälp av en målare från en målerifirma då jag tidigare inte blivit nöjd när jag gjort det själv. När målaren kom och påbörjade sitt arbete såg jag direkt att det inte såg bra ut, överflöd med målarfärg på väggen och det skvätte en del också. Jag frågade honom artigt hur det gick och ifrågasatt på ett vänligt sätt om det skulle vara så överflödig färg och om han inte kunde ta bort lite av färgen vilket han sa att de inte var några problem om det var så. Jag påpekade att underarbetet inte var bra slutfört och har nu inte betalat räkningen jag fått av dem ännu. Min fråga till er är nu om:
-Har jag någon möjlighet och rättighet att klaga på arbetet om ca ett år om det skulle uppstå problem med färgen att den tex släpper pågårund av dåligt utfört arbete?
-Kan jag då få någon ekonomisk kompensation eller måste jag gardera mig med att hålla inne betlaningen?
-Hur ska jag göra rent praktiskt när jag inte vill betala fullt pris för måleriarbetet?
Tacksam om ni kan svara på dessa frågor!

Rådgivarens svar

2020-01-19

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Fel vid utförd tjänst
Konsumenttjänstlagen (KTjL) gäller vid avtal om tjänster som näringsidkare utför på fast eller lös egendom åt konsumenter (se 1 § KTjL). När man anlitar ett företag att utföra en tjänst ska tjänsten utföras fackmannamässigt och företaget ska även tillvarata konsumentens intresse genom att samråda med denne (se 4 § KtjL).

Tjänsten ska anses felaktig om den inte är utförd på ett fackmannamässigt sätt eller annars avviker från vad man har avtalat (se 9 § KTjL). Tjänsten kan anses vara felaktig även om det visar sig senare eller om resultatet förändras efter att tjänsten är slutförd (se 13 § KTjL).

Vid fel har konsumenten rätt att hålla inne betalningen (se 16 § och 19 § KTjL). Konsumenten kan även kräva att företaget åtgärdar felet eller alternativt gör ett avdrag på priset (se 20-21 § KTjL). Om konsumenten skulle tillfogas någon skada på grund av felet kan hen utöver tidigare påföljder även kräva företaget på skadestånd (se 31 § 3 st. KTjL). Det skulle t.ex. kunna vara aktuellt om något av konsumentens föremål förstörs av näringsidkaren i och med utförandet av tjänsten.

För att konsumenten ska kunna åberopa felet måste det reklameras, alltså att konsumenten ska underrätta näringsidkaren om felet (se 17 § KTjL). Det ska ske inom skälig tid efter det att man märkt eller borde ha märkt felet, vanligtvis inte mer än två månader, annars förlorar man rätten att åberopa felet (se 18 § KTjL). Fel som uppstår inom 10 år från avslutat arbete kan reklameras när det gäller arbete på fasta saker, exempelvis måleriarbeten på hus.

Sammanfattning och rådgivning
Om du anser att måleriarbetet är felaktigt kan du alltså låta bli att betala en del av räkningen. Även om du betalar räkningen nu och om ett år upptäcker att arbetet inte håller den kvaliten som ni avtalat om har du alltså rätt att begära att företaget åtgärdar felet eller betalar tillbaka en del av pengarna. Det är dock viktigt att du reklamerar felet till företaget för att kunna göra gällande påföljderna. Om företaget då inte vill åtgärda felet eller godkänna ditt prisavdrag kan du göra en kostnadsfri anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. De prövar tvister mellan konsumenter och näringsidkare, läs mer och gör en anmälan på ARNs hemsida.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.