Hej! Flygresan är inställd av flygbolaget, Japan stängt och reseförbud i allmänhet. Har jag någon chans att få pengar åter för hotellbokning utan avbokningsgaranti? Bokade hotellet via ett resebolag i början av december, fanns inte en tanke på att vi skulle ställa in resan vilket vi tekniskt sett inte heller gjort eftersom flygbolaget gjorde det.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Av dina uppgifter framgår inte om du bokade en paketresa eller om du bokade flyg och hotell separat. Därför kommer jag att redogöra för båda situationerna.
Avrådan från alla icke nödvändiga resor
Den 14 mars 2020 beslutade Utrikesdepartementet (UD) att avråda från icke nödvändiga resor till alla länder. Den 3 april 2020 bestämde UD att förlänga avrådan till och med den 15 juni 2020. UD kommer sedan att göra en ny bedömning och beroende på läget kan en ny förlängning införas. UD avråder från resor när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig och snabbt föränderligt. När UD avråder från resor till ett land eller område, kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området.
Paketreselagen
Om du har bokat en paketresa blir reglerna i paketreselagen aktuella. En paketresa är en resa som består av minst två olika typer av resetjänster t.ex. flyg och boende och pågår i minst 24 timmar. Resenären får avbeställa paketresan innan den har påbörjats. Resenären ska i så fall betala en avbeställningsavgift om arrangören begär det och rätten att ta ut en sådan avgift framgår av paketreseavtalet. Arrangören får dock inte ta ut någon avgift om genomförandet av paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet eller i dess omedelbara närhet, 3 kap. 1 § paketreselagen. Det betyder att resenären har rätt att avbeställa en paketresa, men kan bli tvungen att betala en avbeställningsavgift. För att resenären ska slippa avbeställningsavgiften krävs det att omständigheterna är utom kontroll för resenären och att han eller hon inte hade kunnat undvika konsekvenserna av dem även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits. Det kan vara fråga om krig, terrorism eller andra allvarliga säkerhetsproblem, större risker för människors hälsa eller utbrott av allvarlig sjukdom vid resmålet, naturkatastrofer som översvämningar och jordbävningar eller andra extrema väderförhållanden. Vid bedömning av de aktuella förhållandena kan de särskilda reserekommendationer som UD utfärdar beaktas.
Om resenären avbeställer paketresan ska arrangören utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar betala tillbaka det som resenären har betalat för resan, 3 kap. 9 § paketreselagen.
Flyg och hotell har bokats separat
Om du har bokat hotell och flyg separat gäller inte paketreselagen. Då gäller i första hand bokningsvillkoren. I ditt fall ingår inte avbokningsrätt, vilket gör att det kan bli svårt att få tillbaka pengarna för det bokade hotellet. Det finns en möjlighet att göra undantag från bokningsavtalet om situationen omfattas av force majeure. Inom juridiken innebär force majeure att något sker bortom ens kontroll. En force majeure händelse är något ytterst ovanligt och oförutsebart. Situationen med coronaviruset kan ses som en force majeure händelse, men force majeure ska som utgångspunkt finnas med i bokningsavtalet för att bli gällande. Force majeure tillämpas restriktivt och enbart i undantagssituationer.
Rekommendation
Jag skulle vilja rekommendera att du vänder dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN), om företaget inte vill lämna tillbaka pengarna.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.