Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Har en hyresvärd rätt att få reda på varför polisen besöker en hyresgäst?

Hej! Är ägare till ett hyreshus med tre lägenheter och källarvåning. Min fråga är var har man för rättigheter/skyldigheter gentemot polis när de besöker fastigheten ganska ofta. Vi har bett om att bli underrättade om de vart inne i huset och att vi kan vara till hjälp. Men vi får bara höras på omväga att polisen vart på plats. Vi önska ju att veta om de förekommer kriminell verksamhet eller annat i vårt hus och om vi hade fått info hade vi också haft större möjlighet att påverka hyresgästernas hyreskontrakt. Tacksam för svar. 

Rådgivarens svar

2018-06-03

Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med din fundering.

Husrannsakan
När polisen företar en husrannsakan behöver de inte på något sätt varken fråga eller i efterhand informera hyresvärden eller ägaren av hyreshuset om detta. Misstankar om brott är kopplade till personer och det är deras hem som kan vara av intresse, således inte själva huset vanligtvis. Husrannsakan får företas om det finns anledning att ett brott varpå fängelse kan följa har begåtts, 28 kap. 1 § RB. Alla brott kan inte generera fängelse, det ska därför inte röra sig om ”bagatellartade brott”.

Husrannsakan görs i hem för att söka efter föremål som kan beslagtas eller för att undersöka andra omständigheter som kan vara betydelse för utredningen om brottet. Husrannsakan får även göras hos en annan än den som misstänks ha begått brott om mycket starka skäl talar för att föremål av betydelse kan anträffas vid en sådan. Husrannsakan kan även göras för att leta efter en person som ska visiteras, gripas, anhållas, häktas eller hämtas till förhör eller rättegång, 28 kap. 2 § RB.

En husrannsakan ska göras mellan 06.00-21.00 om det inte finns särskilda skäl för att göra det en annan tid, 28 kap. 6 § 3 st. RB. Om det är så att tiderna saker och ting sker stör er kan detta vara bra att veta. Beslut om husrannsakan fattas vanligen av förundersökningsledaren, dvs. av åklagare eller av polis, eller av domstolen. Alltså finns det en pågående utredning om människan.

Om det är så att ni vet att det varit en husrannsakan i en av lägenheterna kan ni alltså i princip dra slutsatsen att den personen antagligen är misstänkt för brott som inte är ett ”struntbrott”. Mer än så har ni inte rätt att kunna veta.

Misstanke eller förundersökning
Om det är så att en av hyresgästerna är misstänka för något brott är detta inget allmänheten (vilket en hyresvärd räknas som) har rätt att ta del av. Inte ens den misstänkte själv har det till en början.

När det finns en förundersökning mot en person som är misstänkt för brott råder det förundersökningssekretess. 

Polisen är alltså förhindrade från att kunna berätta om sådant till allmänheten. 

Offentlig handling
Om det är så att du vet att en hyresgäst blivit dömd för något kan det vara av intresse för din del att veta att domar är offentliga handlingar som kan begäras ut aktuell domstol. Detta är vanligtvis den domstol som ligger närmast den tilltalades (alltså gärningsmannens) folkbokföringsadress.

Avslutningsvis väcker det givetvis ofta nyfikenhet hos människor när polisen är inblandade. En person är dock oskyldig tills det att den visats skyldig genom dom. Polisen har vare sig skyldighet att berätta för er när de varit i hyreshuset eller om varför de besökt det. Om de gjort husrannsakan hos någon hyresgäst till er kan du dra slutsatsen att denne är/var misstänkt för brott.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.