Vi anlitade ett förmedlingsföretag som skulle sälja vår husbil. Ett avtal upprättades mellan företaget och oss( min man som ägare). Betalning skulle erläggas 2017-12-28. Enligt avtalstexten var vi ägare tills dess att betalningen var erlagd. Vi har inte fått några pengar och en polisanmälan för bedrägeri är gjord. Husbilen såldes vidare innan det datum som betalning till oss skulle ske, alltså fanns det en skuld till oss på fordonet vid försäljningen. Enligt polisen har man som köpare skyldighet att ta reda på om det finns en skuld på det fordon man tänkt köpa. Har vi någon möjlighet att driva detta gentemot den person som köpte husbilen av förmedlingsföretaget? Enligt polisen så finns det inget som heter att man köpt ”i god tro”.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Godtrosförvärv
Det finns en lag om godtrosförvärv av lösöre ”Lag (1986:796) om godtrosförvärv av lösöre”. Sedan 2003 är lagen ändrad så att man som köpare inte kan hävda att man handlat i god tro (och därmed ska få behålla det man köpt) om varan/egendomen är stulen eller tagen från den rätte ägaren under hot eller tvång.
När det gäller varor som någon säljer, men som den personen kommit över genom bedrägeri gäller fortfarande god tro för köparen. Köparen har då rätt till varan eller till ersättning/lösen om den ursprungliga ägaren kräver den tillbaka. Detta eftersom det inte föreligger så kallad vindikationsrätt enligt 3 § lagen om godtrosförvärv av lösöre, vilket det hade gjort om egendomen istället var stulen.
Avgörande blir därför om köparen kan anses ha varit i god tro i enlighet med 2 § lagen om godtrosförvärv av lös egendom. När det gäller motorfordon uttalas i förarbeten till lagen (prop 1985/86:123 s. 21) att förvärvaren som regel måste kontrollera att överlåtaren är registrerad i bilregistret samt granska fångeshandlingen eller efterhöra med överlåtarens fångesman.
Tillämpning i ert fall
Då köparna köpte bilen genom en förmedlingsfirma är det inte helt klart vad de behöver ha granskat för att vara i god tro (och på så vis ha rätt till egendomen). Detta kan påverkas av flera faktorer och omständigheter i det enskilda fallet. Jag kan därför inte ge något slutligt svar, men med tanke på det betydande värde en husbil vanligen har, kan det lämpligen krävas att köparen ska granska handlingarna för att se att säljaren har behörighet att faktiskt sälja bilen.
Har dessa dokument inte granskats kan det innebära att köparna inte kan anses ha varit i god tro, vilket får till följd att ni kan kräva tillbaka husbilen. Köparna får då i sin tur vända sig till förmedlingsföretaget.
Vänligen,
Jonna Karlsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.