Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Fel vid köp av begagnade utemöbler?

Hej.

för 1 månad sedan Jag sålde en begagnad utegrupp i konstrotting på blocket.

I annonstexten beskrev jag att den var defekt, att rottingen var sprucken på ena delen.
Detta var det även en tydlig bild på i annonsen.
+ att köparen även en ytteligare bild på där rottingen spruckigt lite, vilket var knappt synigt.
Hon fick även uppgift på att den var 5 år gammal, och att nypriset var över 10.000:-.


Hon ville först pruta 1000:- för snabb affär, när jag sa att jag inte var intresserad, försökte hon pruta ytterligare en gång. När jag inte svarade på det erbudande meddelandet från henne,
Fick jag ytterligare ett meddelande att hon köper den för utsatt pris 3700:- och att hon har bokat firman tipptapp som kunde hämta den senare samma dag. Hon var inte ens intresserad av att komma och titta på den innan köp.

Ombudet kom och hämtade gruppen, jag skrev ett meddelande till köparen att de nu varit och hämtat upp och att det var på väg till henne. Allt fine så långt.

Nu igår, 1 månad efter köpet, fick jag ett meddelande av henne, där hon skriver att rottingen nu har gått mer sönder. Jag antar att hon vill ha prisreduktion eller häva köpet.

Vad är det som gäller och hur går man tillväga med detta?

Hon var väl medveten om defekterna som fanns innan köp, då hon fått se bilder på det som var trasigt innan och vid köpet. Hon har ju ändå haft och använt den 1 månad.

Tack för hjälpen.

Rådgivarens svar

2020-09-03

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Köplagen
Eftersom din fråga gäller ett köp mellan två privatpersoner regleras köpet av köplagen (KöpL). KöpL är inte tvingande, vilket innebär att parterna i ett avtal kan avtala om andra villkor än de som följer av lagen. Jag kommer dock att redogöra för vad som gäller enligt lagen.

En köpare får kräva prisavdrag eller att köpet hävs om varan är felaktig och om det inte beror på köparen eller något förhållande på dennes sida, KöpL 30 §.

När är en vara felaktig?
Varan ska i fråga om art, kvalitet och andra egenskaper stämma överens med vad som följer av avtalet, KöpL 17 §. Varan är felaktig om den avviker från detta eller i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Saker som påverkar vad man kan förvänta sig av utomhusmöbler är till exempel dess ålder och pris. Om möblerna till exempel är nyinköpta eller om de har lagts ut för ett högt pris kan köparen med fog förvänta sig att de är i bra skick.

Tidpunkt för bedömning
Frågan om varan är felaktig ska bedömas med hänsyn till dess tillstånd när den avlämnas, KöpL 21 §. Säljaren svarar för fel som har funnits vid denna tidpunkt, även om felet visar sig först senare. Uppkommer en försämring av varan efter avlämnandet, ska varan anses felaktig om försämringen är en följd av säljarens avtalsbrott eller om säljaren genom en garanti har åtagit sig att under en viss tid svara för varans användbarhet eller andra egenskaper och försämringen avser en egenskap som omfattas av garantin.

Köparens undersökningsplikt
Köparen har en även undersökningsplikt och får inte åberopa fel som denne måste ha känt till vid köpet, KöpL 20 §. Detta innebär att det endast är dolda fel som kan åberopas.

Er situation
I situationen du beskriver har jag svårt att se att utemöbelgruppen kan anses vara felaktig i lagens mening. Eftersom det har framgått för köparen att möbelgruppen var 5 år gammal och att det fanns sprickor i rottingen, så bör denna information anses ha ingått i avtalet. Vid köptillfället stämde möbelgruppens egenskaper således överens med avtalet. Med tanke på åldern och priset bör det inte heller kunna påstås möbelgruppen avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Köparen kan dessutom inte åberopa fel som denne varit medveten om vid köpet. Att det har skett en försämring bör inte heller föranleda att det ska anses vara fel på utemöbelgruppen i din situation.

Då det troligtvis inte föreligger fel i detta fall så har du ingen skyldighet att gå med på köparens krav om denne framställer sådana. I så fall räcker det att meddela köparen om din inställning. Du bör dock vara medveten om att köparen kan välja att ta tvisten vidare till domstol. En rättegång är förenad med en ekonomisk risk då den part som förlorar målet i regel ska ersätta den andra parten för dennes rättegångskostnader. Därför är det ofta smartare att med komma överens om en lösning parterna emellan.

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.