Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Får ett företag ta ut en avbokningsavgift utan att informera om det innan?

Hej! Jag bokade tid hos en naprapat ca 26h innan själva besöket. På deras hemsida står inget om att man kommer debiteras om man inte avbokar besöket inom en viss tid. Jag får en bekräftelse via sms om den inbokade tiden och ingen mer information. När kl är 24h innan besöket får jag en påminnelse om bokningen och där skriver dem då att "Ej avbokad tid senast 22 timmar innan bokad tid debiteras med fullt arvode". Jag hann inte se det smset inom dem 2 timmarna jag hade på mig att avboka. Anledningen till att jag bokade just dem var för att det inte framkom på något vis att man måste avboka inom en viss tid. Kan dem göra så? Är jag skyldig att betala även om jag inte kommer?

Rådgivarens svar

2020-10-11

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du undrar om du måste betala för en bokad behandling om du inte dyker upp och inte har avbokat inom behandlarens angivna tidsgräns. Jag redogör därför för vad som gäller vid utebliven avbokning av en behandling och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.

Vilka regler gäller vid behandlingar på personer?

När en privatperson köper en tjänst av en näringsidkare gäller normalt konsumenttjänstlagen, men denna omfattar inte behandling på personer, exempelvis frisör, massage, naprapat eller liknande. Däremot kan vissa delar av konsumenttjänstlagen tjäna som vägledning även om den inte är direkt tillämpbar. 

Distansavtalslagen kan vara tillämplig på en bokning av en behandling, om bokningen skett via internet eller över telefon. Kunden ska då få viss information innan bokningen ingås, exempelvis om att konsumenten har ångerrätt (2 kap. 2-3 §§). Har bokningen skett på en webbplats är konsumenten bunden av en beställning som medför betalningsförpliktelse endast om förpliktelsen har tydliggjorts före beställningen och konsumenten uttryckligen har påtagit sig förpliktelsen (2 kap. 9 §). 

Det finns heller ingen speciallagstiftning som reglerar det förhållandet att en näringsidkare utför en behandling på en privatperson, vilket innebär att det är avtalet mellan näringsidkare och konsumenten som gäller, i enlighet med avtalslagen. Detta innebär att parterna ska prestera det som avtalats, vilket normalt innebär att näringsidkaren ska utföra den beställda behandlingen och kunden ska betala avtalat pris. 

Vad gäller vid utebliven avbokning?

När en tjänst bokas av en konsument/köpare så ingår denne ett avtal med näringsidkaren/säljaren. I avtalet ska bland annat preciseras vilken tjänst som ska tillhandahållas och till vilket pris, men avtalet kan även innehålla andra villkor. Ett exempel på ett sådant villkor är att köparen förpliktas betala en avgift till säljaren om köparen uteblir utan att ha avbokat tjänsten. Är villkoret tydligt angett för köparen innan denne bokar och därmed accepterar villkoret och ingår avtalet så har säljaren alltså rätt att ta ut den avtalade avgiften om köparen uteblir från den bokade behandlingen utan att ha avbokat i dit. 

Avslutande sammanfattning

Förutsatt att villkoren om att du som kund debiteras vid utebliven avbokning mindre än 22 timmar innan varit tydligt angivet innan du bokade och du uttryckligen accepterat detta, så har naprapaten rätt att debitera avgiften. Utifrån din beskrivning verkar det däremot som att detta villkor framkom först efter bokningen genomförts och med bara 24 timmar kvar tills behandlingen skulle genomföras. Villkoret kan då inte göras gällande mot dig. Med andra ord innebär detta att om du inte innan bokningen hade tillgång till information, exempelvis genom en text på hemsidan eller liknande, om att utebliven avbokning debiteras, så kan de inte i efterhand kräva dig på pengarna. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.