Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Enkel borgen, giltig borgensförbindelse och nedsättning av hyra

Hej jag hjälpte under september till februari en familj från Bulgarien att söka arbete etc då de ville skapa sig ett värdigt liv här i Sverige.
De hade fått hyra en bostad av en man privat. Bostaden saknade fungerande badrum och efter 2 månader fick de möjlighet flytta till undervåningen.
Jag hade kontakt med hyresvärden och sa att får de inget arbete blir det svårt för dem bo där då det var en stor lägenhet m direktverkande el. I ett sms har jag skrivit att vi får ta en månad i taget och citerat "blir det problem får väl jag gå in med pengar"
Jag står inte på kontraktet utan det gör den bulgariska mannen.
Hyresvärden har fått betalt för allt fram till januari. Han har även fått överta en bil av mig värde ca 3000 då han skulle ha den som hyra för februari trots att familjen flyttade ut och han vet att de inte har pengar.
Han sa även att han skulle ändra till annat avtal än anvisningsavtal gällande el då det är dyrare. Till en annan man har han även sagt att den tid de bodde i våningen utan badrum skulle de ej betala el (finns endast kontrakt handskrivet med angiven hyra på det). Men kvinnan som bodde under då kontaktafe mig så jag betalade halva el och renhållning/vattenkostnad även då.
Nu kräver han mig på betalning för januaris el och vatten/renhållning med. Är jag juridiskt skyldig att betala Det? Han tänker skicka det till kronofogden men om jag inte står på något kontrakt kan det verkligen krävas av mig då?
Jag har gått in med pengar, massor av pengar som jag sa i mitt SMS att jag skulle . Men nu klarar jag inte mer annars hade jag betalat för att slippa ha honom efter mig. Jag ville hjälpa en familj men det gick inte och det känns inte rätt jag ska ta mer skit för det. Handlar väl troligen om summa runt 5-7000. Sen ev att han kräver förr hyror men jag har även ett sms där han skriver att det är bara el och renhållning januari de är skyldiga.
Hoppas ni förstår min fundering.

Rådgivarens svar

2018-03-12

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Frågan kan kokas ned till om sms:et där du skrivit ”blir det problem får väl jag gå in med pengar” kan räknas som en giltig borgensförbindelse. Reglerna som besvarar frågan hittar du i handelsbalken (HB), jordabalken (JB) och avtalslagen. Inledningsvis vill jag bara påminna dig om betydelsen av tre ord som är ganska viktiga i sammanhanget:

  1. Borgenär = Den som har lånat ut pengar/har en skuld att driva in (hyresvärden)
  2. Gäldenär = Den som är skuldsatt (den bulgariska mannen)
  3. Borgensman = Den som gått i godo för en skuld (du)

Först tänkte jag reda ut begreppet ”borgen” lite. Det finns några olika typer av borgen. De vanligaste är proprieborgen och enkel borgen. I ditt fall verkar det röra sig om enkel borgen.

Enkel borgen

Enkel borgen innebär att du ska svara för skulder som gäldenären inte klarar av att betala (HB 10:8). För att du ska bli betalningsskyldig måste borgenären först bevisa att utmätning hos gäldenären är omöjligt. Det beviset t.ex. kan komma i form av en utredningsrapport från Kronofogdemyndigheten. Det finns inga särskilda formkrav för ett sådant borgensåtagande och betyder att sådana förbindelser kan ingås t.ex. muntligt eller genom ett sms. Du har alltså, i och med sms:et, ingått ett borgensavtal.

Vad betyder det för dig?

Du har ingått i en borgensförbindelse för enkel borgen. Innan hyresvärden kräver dig på pengar måste han försöka få dem från den bulgariska mannen. Han måste även bevisa att den bulgariska mannen inte har några pengar innan du blir ersättningsskyldig. Du kan bara undvika ansvar om borgensförbindelsen är ogiltig på någon av avtalslagens grunder eller om den har preskriberats. Ditt åtagande har inte preskriberats och jag tror tyvärr inte att någon ogiltighetsgrund föreligger i ditt fall utifrån den information jag har, men om du vill undersöka det närmare kan du se till kapitel 3 i avtalslagen.

Om borgen gäller hyresavtal, som i ditt fall, kan du säga upp ditt åtagande att upphöra vid det månadsskifte som inträffar efter nio månader från uppsägningen (JB 12:28 a). Ditt åtagande upphör givetvis att gälla även vid den tidpunkt som hyresgästen flyttar ut.

Regressrätt

Om du tvingas stå till svars för gäldenärens skuld kan man säga att en ny skuld till dig uppstår. Då blir gäldenären skyldig dig de pengar som du har betalat till borgenären. Den bulgariska mannen är alltså skyldig dig de pengar som du har lagt ut för honom.

Nedsatt hyra på grund av våning utan badrum

Du nämner att badrummet inte fungerande under två månader i lägenheten. Det skulle kunna ses som ett hinder i nyttjanderätten (JB 12:16 p. 3). Paragrafen blir dock bara tillämplig om hindret har uppstått utan hyresgästens vållande. Om den blir tillämplig kan ni kräva skälig nedsättning av hyran för den tid som lägenheten var i bristfälligt skick (JB 12:11 p. 3).  För ett badrum som är helt obrukbart bör nedsättningen vara runt 40 % enligt hyresgästföreningen. Det kan dock bli problematiskt att få ersättning i efterhand om ni inte har påtalat hindret tidigare, men ni verkar ju redan ha diskuterat det så jag tror det är lugnt i ert fall.

Sammanfattning och råd

Du har ingått i en giltig borgensförbindelse i och med ditt sms. Det rör sig om enkel borgen i ditt fall vilket innebär att hyresvärden först måste kräva pengar från den bulgariska mannen. Det som den bulgariska mannen inte kan betala är du alltså skyldig att betala så länge det hänför sig till hyran.

Det jag kan råda dig till är att i första hand argumentera för att du bara har gått i borgen för hyran, och inte för andra avgifter. Det kan dock vara svårt att vinna framgång med ett sådant argument i en domstol. Med tanke på att du betalat de avgifterna tidigare kan man säga att du har godkänt avgifterna som en del av avtalet, men argumentet kanske biter på hyresvärden. 

Vidare bör du kräva en hyresnedsättning på åtminstone 40 % för de månader som familjen fick bo utan ett fungerande badrum. I den här frågan har du större chans att vinna framgång i domstol än i den ovan, och det bör även bita på hyresvärden. Ett bra sätt att lösa det på skulle kunna vara att kvitta ”nedsättningen” mot den summa som hyresvärden anser att du är skyldig. Då slipper ni en jobbig process i domstol i alla fall.

I sista hand, om du blir tvungen att lägga ut mer pengar, vill jag påminna dig om att du har rätt att kräva den bulgariska mannen på den summa som du har lagt ut.

Det var verkligen väldigt snällt av dig att gå i borgen för den bulgariska familjen och tråkigt att det blev som det blev. Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i situationen och att det löser sig hyfsat bra ändå. Om du undrar över något i svaret får du gärna använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga.

Mvh

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.