Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Avtal om slutreglering av partnernas mellanhavanden

Hej
Min fd arbetsgivare tvingade mig att skriva på ett avtal vid min uppsägning.
I avtalet framgår det: i och med att detta avtal är parternas samtliga mellanhavanden slutgiltigt reglerat. Ingendera av parterna har några ytterliga krav gentemot den andre, av vare sig juridiska, ekonomiska eller annan art.

Nu 3 månader senare kräver företaget att jag ska betala två fakturor för drivmedel som förfallit gällandes tjänstebilen som jag återlämnat.
Fakturorna skapades 26 september och 30 november. Jag var arbetsbefriad från den 4 september till den 30 september och har inte fått ta del av dessa fakturor förren 3 månader efter avslutad anställning.

Hur starkt är avtalet: (daterat den 4 september) som i och med detta avtal är parternas samtliga mellanhavanden slutgiltigt reglerat. ingendera av parterna har några ytterliga krav gentemot den andre, av vare sig juridiska, ekonomiska eller annan art?

Jag vill inte betala dessa fakturor då fd arbetsgivaren lurade mig på en fast anställning och försatte mig i en mycket jobbig situation.

Väldigt tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2019-01-01

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Oskäliga avtal

Det finns ingen lag som särskilt reglerar just din situation, varken ur ett arbetsrättsligt perspektiv eller ur ett avtalsrättsligt perspektiv. Vi faller således tillbaka på allmänna principer och de generella reglerna i avtalslagen.

I Sverige råder avtalsfrihet. Det går alltså i princip att avtala om vad som helst. Det finns dock några hinder i avtalslagen, bland annat regler om ocker och avtal till följd av hot. Den paragraf som är intressant i ditt fall är 36 §, även känd som den stora generalklausulen.

Avtalsvillkor får jämkas eller lämnas utan avseende, om villkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt.

Jag har dock svårt att se att avtalsklausulen i ert avtal skulle vara oskälig för arbetsgivaren. Delvis för att det var arbetsgivaren som var pådrivande för att avtalet skulle ingås. Arbetsgivaren är dessutom den "starkare" parten i avtalet: 36 § skyddar oftare "svagare" parter, såsom konsumenter och arbetstagare. Klausuler som hindrar olika rättsliga förfaranden, i ert fall att kräva pengar, är dock många gånger oskäliga. Det är därför inte omöjligt att din arbetsgivare, genom att i domstol ogiltigförklara avtalet, skulle kunna kräva dig på pengar.

Enligt min bedömning torde någon ogiltigförklaring av avtalet inte kunna ske, men för att du ska få ett kvalificerat svar på din fråga rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister. De är specialiserade på både arbetsrätt och avtalsrätt och är således insatta i precis vilka villkor som får ställas upp i anställnings- och uppsägningsavtal.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du undrar något ytterligare så är du välkommen att ställa en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.