Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Avtal om fiberanslutnig

Hej!

För knappt två år sen nappade vi på ett erbjudande om framtida fiberanslutning av vår villa och skrev på ett avtal om detta. Nu har vi dock sålt huset och håller på att flytta. När jag skrev till leverantören för att av den anledningen säga upp avtalet, hänvisade denne till en formulering i det som säger att vi "ska tillse att förvärvaren övertar detta avtals rättigheter och skyldigheter eller upprättar ett nytt avtal med [leverantören] i vilket [fastighetsägarens] skyldigheter enligt detta avtal återfinns".

Detta handlar om nyanläggning av fibernät på en mindre ort, och dessutom mellan två leverantörer i konkurrens, verkar det. Avtalet säger "Leverans av fiberanslutningen sker normalt inom 18 månader från det att alla erforderliga tillstånd [...] erhållits [...] samt att [leverantörens] täckningskrav på fastighetens gata uppnåtts. Dröjer leveransen längre tid än 48 månader från det att avtalet har undertecknats äger [fastighetsägaren] rätt att frånträda avtalet", vilket leverantören i epostsvar på vår uppsägning formulerar som att "avtalet är bindande i 48 månader". Avtalstiden är annars satt till 50 år (fem år i taget med 24 månaders uppsägningstid). Inga arbeten har påbörjats än och leverantörens information har varit både knapphändig och felaktig/optimistisk.

Mina frågor handlar om (1) lagligheten i villkoret om att vi ska förmå de nya ägarna att ta över avtalet men mer allmänt om (2) vilket handlingsutrymme vi har i det här läget. Kan vi t.ex. avkrävas ersättning av leverantören vid husförsäljning.

Mvh

Rådgivarens svar

2017-07-11

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.

Övergripande om ämnet

Om jag förstår dina uppgifter rätt så har du ingått ett avtal om att dels installera fiber i din villa men även att fortsätta ha en viss aktör som internetleverantör i framtiden. Det är alltså endast ett avtal mellan er som reglerar två olika situationer.

Med utgångspunkt i att det är du som privatperson som ingått detta avtal är det intressant att ta reda på vilket skydd du som konsument har då konsumenter åtnjuter ett relativt starkt skydd i svensk lagstiftning. Vanligtvis är det tre olika lagar som behandlar relationen mellan näringsidkare och konsumenter vilket är konsumentköplagen, konsumentkreditlagen och konsumenttjänstlagen men det finns även andra lagar med konsumentskyddande lagstiftning.

Allmänt om bredbandsabonnemang

Dessa tre ovan nämnda lagar är inte direkt tillämpliga på bredbandsabonnemang i allmänhet utan vi får istället se till andra lagar som kan vara tillämpliga. Vissa frågor rörande skydd för konsumenter gällande bredbandsabonnemang och liknande regleras i lagen om elektronisk kommunikation (hädanefter LEK). Exempelvis framgår det i 5 kap. 15 § LEK att ett avtal måste innehålla vissa angivna uppgifter som ska vara tydliga, heltäckande och lättillgängliga. Vidare framgår det av 5 kap. 15 a § LEK att ett abonnemang inte får ha längre inledande bindningstid än 24 månader.

Allmänt om Fiberanslutning

Ett avtal rörande anslutning till fibernätet bör däremot falla under konsumenttjänstlagen (hädanefter KTjL) i det fallet avtalet endast berör frågan om installationen i villan. Enligt 1 § p. 2 KTjL så gäller lagen arbete på bl.a. fast egendom. Av egen erfarenhet av hur en installationen går till bör den falla under denna paragraf sett till de utgrävningar som bl.a. ska göras.

Ditt avtal

Om jag förstår uppgifterna rätt har du endast ingått ett avtal vilket både reglerar installationen och den fortsatta användningen. Det här kan vara relevant för att svara på vilka regler som är tillämpliga i ditt fall. I 2 § p. 2 KTjL framgår det att vid installation montering eller annat arbete som utförs för att fullgöra ett avtal om köp av en lös sak så gäller inte KTjL. Du har dock inte köpt en lös sak vilket gör att detta inte är direkt tillämpbart på din situation. Huvudsyftet med denna paragraf är att visa att konsumentköplagen går före konsumenttjänstlagen i dessa situationer. Nu är som sagt inte konsumentköplagen tillämplig för ditt abonnemang vilket även bör betyda att denna paragraf kan lämnas utan hänseende.

Vilka lagar som blir tillämpliga för dig är tyvärr svårt att svara på då jag inte har hela avtalet framför mig. Om KTjL:s regler blir tillämpliga rörande installationen finns det möjlighet att häva avtalet men det förutsätter endera att tjänsten anses vara felaktig alternativt att det föreligger dröjsmål från säljaren.

LEK ger inga möjligheter till att frånträda avtalet tyvärr. Om jag förstår uppgifterna rätt så har du en bindningstid på fem år med en uppsägningstid på 24 månader. Det här innebär att 5 kap. 15 a § LEK, som jag refererade till tidigare, och 5 kap. 15 b § LEK har överträtts. Enligt sist nämna paragraf ska du som konsument kunna säga upp ett avtal en månad före bindningstidens utgång. Du ska alltså inte behöva säga upp avtalet två år innan femårsperioden är slut. Det som kan hända om det blir en tvist om detta villkor är att du endera endast blir bunden i 24 månader som är lagens maxgräns alternativt att du inte blir bunden ö.h.t. men tyvärr kan jag inte svara på exakt vad som kommer hända. 

Avtalsvillkoret

I 36 § avtalslagen (hädanefter AvtL) finns den så kallade generalklausulen rörande oskäliga avtalsvillkor. Enligt denna paragraf kan avtalsvillkor jämkas eller lämnas utan avseende vilket innebär att de av domstolen både kan ändras men också helt frångås. För att det ska vara möjligt ska villkoret vara oskäligt med hänsyn till

  1. avtalets innehåll,
  2. omständigheterna vid avtalets tillkomst,
  3. senare inträffade förhållanden och
  4. omständigheterna i övrigt.

Att du ska vara tvingad att få någon annan att inträda i avtalet är i min värld något som bör kunna jämkas enligt denna regel. Det här är dock inget jag med säkerhet kan svara på utan för att få ett mer säkert svar bör du prata med en jurist. Det ska även tilläggas att det framgår av 36 § st. 2 AvtL att särskild hänsyn ska tas till den som är konsument vid prövningen om oskälighet. Det här ger dig alltså en fördelaktig ställning jämfört med fiberleverantören.

Skadeståndsskyldighet

Huruvida du kan bli betalningsskyldig framgår av avtalet mellan dig och fiberleverantören men det troliga är att du blir betalningsskyldig såtillvida inte de som köpt villan väljer att träda in i avtalet. Om det finns ett skadeståndskrav i avtalet kan det vara oskäligt om det satts väldigt högt innan utbyggnaden påbörjats vilket det inte gjorts i ditt fall. Det kan då vara läge att försöka jämka det villkoret.

Sammanfattning och handlingsplan

Det här är ett relativt nytt område där lagstiftningen tyvärr inte hunnit ikapp utvecklingen vilket innebär att det uppstår svårigheter att tolka in rätt bestämmelser vid rätt omständigheter. Jag har försökt så gott det går att redogöra för vad som gäller för dig i din situation men jag kan inte lämna någon garanti att det är just detta som gäller för dig. Det finns dock möjligheter för dig att jämka oskäliga avtalsvillkor, speciellt eftersom du agerar som konsument i detta ärende.

Det jag kan rekommendera dig att göra är att kontakta  konsumentverket på den här länken eller deras rådgivningstjänst som är gratis på den här länken. Där kan du få vidare hjälp i ditt ärende av personer som förhoppnigsvis har mer erfarenhet av dessa typ av avtal. 

Du har även möjlighet att kontakta Allmänna reklamationsnämnden men detta bör du göra först när det är en tvist mellan er. Du kommer till deras hemsida genom denna länk.

Än en gång tack för att du vänt dig till oss på Fråga Juristen. Jag hoppas detta var ett svar på din fråga och om det är något mer du undrar över är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.