Hoppa till innehållet
Köpa, hyra ut & sälja

Är det jag, snickaren eller fönsterfirman som ska stå för att de beställda fönstren blivit fel?

Hej, Vi bygger en friggebod med hjälp av en snickare på odelad entreprenad. Mitt önskemål var två fönster i pvc med smal karm 400 x 1000 mm. De beställdes av snickaren och levererades av fönsterfirman när jag inte var hemma. Tyvärr hade dessa så bred karm att höjden på glaset endast var 14 cm. Inte alls vad jag förväntat mig.

Jag vill att fönsterfirman tar tillbaka fönstren, vilket jag meddelade dagen efter leverans. Lyckades hitta fönster som bättre motsvarade mina förväntningar som jag köpte, för att snickaren skulle kunna komma vidare. Nu står jag med två dyra fönster som fönsterfirman inte anser sig kunna ta tillbaka. De hävdar att måtten är specialbeställa och kan inte tas tillbaka. Jag har fått vad jag beställt, vilket jag inte håller med om. Måtten är rätt, men karmen är långt ifrån smal. Vilken rätt har jag? Med vänlig hälsning

Rådgivarens svar

2021-10-22

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i ditt ärende.

Jag utgår i mitt svar från att du gett snickaren i uppdrag att köpa fönstren, och att det varit klart för fönsterfirman att det är du som är kunden och inte snickaren (dvs. att snickaren endast är ett ombud för dig). Detta är en förutsättning för att reglerna som jag redogör för nedan ska vara tillämpliga på det sätt som jag beskriver.

Vad slutsatsen blir beror därefter på hur du, snickaren och fönsterfirman agerat i samband med beställningen. Som jag ser det finns det huvudsakligen 3 olika alternativ beroende på vad som skett.

Alternativ 1

I detta scenario har du inte tydliggjort dina krav på karmarna till snickaren, och därmed kan det inte heller ha klargjorts för fönsterfirman.

För att ha rätt till avhjälpande, omleverans, prisavdrag, hävning och/eller skadestånd krävs enligt 22 § konsumentköplagen att det är fel på varan. Om dina krav inte tydliggjorts för snickaren och fönsterfirman så kan det inte anses vara fel på varan och du har då inte rätt till någon av de angivna åtgärderna.

Alternativ 2

I detta scenario har du gjort klart för snickaren vad dina krav på karmarna är och snickaren har framfört dessa krav till fönsterfirman vid beställningen.

När karmarna därefter inte lever upp till dessa krav så är det fel på varan. Du har då rätt till de åtgärder som angetts i alternativ 1, så länge du reklamerar inom rimlig tid (vilket du har gjort).

Säljaren har dock rätt att få genomföra avhjälpande eller omleverans, så det är först om säljaren inte vill/kan detta eller om det skulle bli orimligt dyrt som de övriga åtgärderna bli aktuella.

Hävning innebär att köpet återgår. Säljaren har då rätt att få tillbaka varan och konsumenten har rätt att få tillbaka sina pengar. För detta krävs att det är ett mer allvarligt fel.

Alternativ 3

I detta scenario har du istället gjort klart för snickaren vilka krav du har på karmarna men snickaren har inte framfört dessa krav till fönsterfirman (och det har inte du heller gjort).

Här är det, likt alternativ 1, inget fel på varan i konsumentköplagens mening eftersom dessa specifika krav inte framförts vid beställningen.

Skillnaden mot alternativ 1 är istället att snickaren agerat felaktigt. Frågan blir då om du är bunden av köpet ändå.

Snickaren har ingått avtalet med fönsterfirman med stöd av en fullmakt från dig. Det gäller oavsett om du faktiskt gett snickaren en skriftlig fullmakt, eller endast gett uppdraget muntligen, så länge det är klart för fönsterfirman att det är du som är kunden.

Om du är bunden av köpet eller inte bedöms enligt reglerna för fullmakter i avtalslagen. I detta fall har fullmäktigen (snickaren) överskridit sin behörighet genom att beställa fönster som ligger utanför vad fullmakten gav behörighet till. Effekten av detta är att fullmaktsgivaren (du) inte är bunden av köpet enligt 10 § avtalslagen.

Eftersom fönsterfirman i detta scenario inte vetat om att snickaren gått utöver sin behörighet är de i vad som kallas ”god tro” om snickarens behörighet. Det innebär i sin tur att snickaren blir ersättningsskyldig gentemot fönsterfirman för den ekonomiska förlust som det innebär att fönsterfirman inte kan göra avtalet gällande mot dig (25 § avtalslagen).

Rekommendation

Som du ser så varierar slutsatsen beroende på omständigheterna i ditt fall. På grund av det, och för att bedömningar på detta område alltid är något osäkra, så kan jag inte ge ett tydligare svar än detta.

Jag hoppas dock att något av dessa scenarion passar in någorlunda på din situation så att du i alla fall kan få en bättre bild av dina rättigheter. Vill du ha vidare rådgivning i ditt ärende rekommenderar jag dig att boka tid hos Familjens jurist, där en jurist grundligare kan gå igenom ditt ärende.

Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.