Vi har köpt en valp av två privatpersoner. Avtalet skrevs under av min sambo och tjejen som sålde valpen. Hennes kille skulle få ta del av hälften av pengarna för valpen som vi tog på avbetalning. I avtalet står det att valpen är besiktad, avmaskad och vaccinerad. Men besiktningen har inte skett inom en vecka från att vi fick hem valpen och därför täcks inte valpen av dolda fel. Vid besiktningen var det endq som framgick att han har ett navelbråck vilket är operation vi som köpare ska stå för. På kontraktet står det också att valpen täcks av mammans dolda fel försäkring vilket inte srämmer eftersom besiktningen inte gått rätt till. Tjejen som står på kontraktet vill skriva om kontraktet för att vi inte ska betala för valpen. Hennes kille står på besktningspapprerna och vill ha pengar för hunden men han står inte på kontraktet. Kan vi ändra om kontraktet?
Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen.
Sammanfattning av omständigheterna
Som jag förstår det så är säljarens dolda fel-försäkring inte gällande eftersom att besiktningen inte skett inom den tid som försäkringsbolaget kräver. Kvinnan som ni köpte valpen av vill nu, liksom även ni, skriva om kontraktet så att det inte står att valpen täcks av en dolda fel-försäkring och även ändra så att ni inte behöver betala någon köpeskilling. Hennes pojkvän, som inte står med på köpekontraktet men samägt hunden tillsammans med kvinnan och som haft rätt till att få halva köpeskillingen av henne efteråt, motsätter sig detta och vill att ni ska betala det tidigare överenskomna priset. Frågan blir om ni kan ändra i kontraktet trots att mannen inte samtycker till detta.
Vem är avtalspart?
Detta blir en ganska knepig situation, svaret beror på vem man ser som avtalspart på säljarsidan. Bara kvinnan står på kontraktet men du beskriver det som att ni har köpt hunden av både mannen och kvinnan. Säljarna har eventuellt samägt hunden tidigare vilket gör att lagen om samäganderätt i så fall blir tillämplig. Det gör att det för rättsligt förfogande över hunden krävs samtliga delägares samtycke. Då kvinnan sålde hunden verkar det ha förelegat ett samtycke från mannen kring detta. Nu när hon vill ändra villkoren kring försäljningen finns det inte längre något samtycke från hans sida till åtgärden vilket då skulle göra det otillåtet. Ett annat synsätt är att det bara är kvinnan som är avtalspart då det bara är hennes namn som står på kontraktet och att hon därför har rätt att ändra om i avtalsvillkoren. Mannens rätt till ersättning är då en separat överenskommelse mellan honom och kvinnan och inget som berör er. Det är svårt att säga hur det rättsliga läget ser ut i den här situationen när man inte har alla omständigheterna.
Köplagen - möjlighet till prisavdrag
Värt att poängtera är dock reglerna i köplagen (KöpL). KöpL blir tillämplig i och med att ni är privatpersoner som köpt lös egendom (hundar räknas juridiskt som lös egendom) av två privatpersoner. I och med att hunden inte varit täckt av försäkring på det sätt som stod i kontraktet vid köpet bör den anses vara en felaktig vara enligt 17 § 1 st. KöpL. Detta ger er rätt till prisavdrag på hunden enligt 37 §. Prisavdraget beräknas enligt 38 § KöpL så att förhållandet mellan det nedsatta och det avtalsenliga priset svarar mot förhållandet vid tidpunkten för avlämnandet mellan varans värde i felaktigt och i avtalsenligt skick.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga i någon mån, har du ytterligare funderingar är det bara att återkomma så ska vi försöka besvara dem!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.