Hej, Jag bor i Sverige men har ett vuxet barn i Storbritannien och ett i USA. De är båda svenska medborgare. Vad gäller beträffande arv? Båda dessa länder har hög arvsskatt. Kan svensk arvslag gälla? Dvs att arvet är skattefritt. På förhand Tack!
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om vilket lands lag som reglerar arvet efter dig när dina barn bor utomlands. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i EU:s arvsförordning, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
EU:s arvsförordning har vad som kallas för universell tillämplighet vilket innebär att den tillämpliga lagen som pekas ut enligt förordningen ska gälla, oavsett om det är en EU-medlemsstats lag eller inte (art. 20).
Huvudregeln är att lagen i det land där personen bodde när hen avled är den lagen som ska tillämpas på arvet (art. 21.1) och domstolarna i samma land har behörighet att pröva tvister som uppstår i samband med arvet (art. 4).
I förordningen ges dock en möjlighet att avtala om vilket lands lag eller vilket lands domstol som ska vara tillämplig på arvet (art. 5 och art. 22). Observera dock att man bara kan välja lagen i det land där den avlidne antingen bodde innan sin död eller var medborgare. Det är arvslåtaren själv som i ett testamente väljer vilket lands lag av medborgarskapslandet eller bo-landet som ska tillämpas vid sin död (art. 22). Avtala om behörig domstol görs av de berörda parterna (dödsbodelägarna) och alla måste då vara överens (art. 5).
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. När du dör så gäller, om du inte har skrivit annat i testamente, svensk lag vid fördelningen av ditt arv och därmed även att arvet är skattefritt. Om dina barn däremot dör så blir det lagen i antingen USA eller Storbritannien som ska tillämpas, beroende på vem av dem som dör.
Observera dock att det finns risk att USA/Storbritannien ser på domstolsbehörighet och lagval på annat sätt än förordningen, vilket jag inte vet då jag har väldigt begränsad kunskap om dessa länders arvsrätt. Det kan då bli så att både USA/Storbritannien och Sverige anser sig behöriga eller anser att just sitt lands lag ska gälla, vilket kan leda till oförenliga resultat.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis så huvudregeln enligt förordningen att svensk lag som gäller för ditt arv, och amerikansk eller brittisk lag som gäller för dina barns arv. Om dina barn inte vill att lagen i landet där de bor ska tillämpas på sitt arv, så rekommenderar jag att de skriver ett testamente om detta. Att välja svensk lag som tillämplig lag är möjligt så länge de är svenska medborgare. Eftersom strikta formkrav gäller för testamenten rekommenderar jag att ni bokar en tid med en jurist, som hjälper er så allt blir rätt och svarar på alla frågor ni kan tänkas ha. Ni kan boka en tid genom att följa den här länken.
Familjens Jurist har också en onlinetjänst där man kan skriva testamente, men denna är inte anpassad för situationer då personer bor utomlands och jag rekommenderar inte att ni använder den i det här fallet.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga till Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.