Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vilken värderingstidpunkt ska användas vid ett arvskifte?

Hej! Min man avled på våren-21 och vi var gifta utan gemensamma barn. Min man har barn sedan tidigare äktenskap. Vi har en fastighet som vi äger hälften var. Min fråga är: Huset skall värderas och jag undrar vilken tidpunkt gäller för värderingen? Är det vid tillfället då min min man avled eller är det dagsvärdet som räknas? Det gjordes en värdering i sommaren-21 men särkullbarnen är inte nöjda med den utan har nu gjort två nya värderingar våren-22. Priserna har ju gått upp mycket under det här året. Bouppteckningen är klar men något arvskifte är inte gjort. Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2022-06-15

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att gå igenom vad som gäller generellt kring värdering av egendom vid arvskiften och sedan avsluta med vad som gäller i din situation.

Värdering av egendom vid arvskiften

Det finns inga lagregler som anger hur egendomen ska värderas inför ett arvskifte. Dödsbodelägarna är således relativt fria att komma överens om vilket värde egendomen ska åsättas. Om dödsbodelägarna inte kan komma överens är en sista utväg att ansöka om att rätten ska utse en skiftesman som kan värdera egendomen och utföra skiftet (23 kap. 5 § ÄB).

Om dödsbodelägarna inte kan enas om värderingen är huvudregeln att det är egendomens verkliga värde som ska användas i arvskiftet. Med verkligt värde menas egendomens marknadsvärde vid tidpunkten för arvskiftet. Denna ståndpunkt har bekräftats av Högsta domstolen i rättsfallet NJA 2015 s. 558.

Således är det oftast inte det värde som anges i bouppteckningen som används vid skiftet. Detta eftersom egendomens värde kan ha minskat eller ökat från tidpunkten för dödsfallet till tidpunkten för arvskiftet.

Din situation

Sammantaget är dödsbodelägarna relativt fria att komma överens om egendomens värde i ett arvskifte. Huvudregeln är dock att det är marknadsvärdet vid tidpunkten för arvskiftet som används, inte värdet som anges i bouppteckningen. Anledningen till detta är just att egendomens värde kan förändras från tidpunkten för dödsfallet fram till skiftet. Därför brukar värdera justeras innan arvskiftet utförs så att det är det aktuella marknadsvärdet som används, detta för att det ska bli så rättvist som möjligt för alla parter. Det kan nämligen vara så att viss egendom ökar i värde medan annan egendom sjunker i värde.

Utgångspunkten är således att ni ska använda fastighetens värde på skiftesdagen och inte värdet på dödsdagen. Som nämnt är ni dock relativt fria att komma överens om värdet. Om ni inte kan enas har ni möjligheten att ansöka om en skiftesman som kan värdera egendomen åt er och sedan skifta tillgångarna. Om du vill ha närmare rådgivning rekommenderar jag att du bokar tid med en av Familjens Jurists duktiga jurister som kan besvara dina frågor om arvskiftet.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.