Vilka får agera vittnen i fullmakter?
Hur ska man tolka 11 § i lagen om framtidsfullmakter?
Tack för att du vänder dig till oss med dina frågor! Nedan följer redogörelse för aktuella lagrum och svar på dina frågor.
Vilka får agera vittnen i fullmakter?
När det kommer till traditionella fullmakter gäller reglerna i 2 kap avtalslagen. Det finns inget generellt krav på att fullmakter ska vara skriftliga. Enligt 27 § 2 st avtalslagen följer emellertid att fullmakt att sluta avtal om köp, byte eller gåva av fast egendom skall vara skriftlig. I 2 kap avtalslagen uppställs inte heller några krav på bevittning av underskrifter i fullmakten. Det är dock vanligt förekommande att man upprättar skriftliga fullmakter och använder sig av vittnen. Detta underlättar även i bevishänseende. Man kan i sådant fall ta ledning gällande regler om vittnen i andra lagar, men märk väl att detta inte är tvingande. Om exempelvis en fullmaktshavares fru bevittnar fullmaktsgivarens underskrift i fullmakten bör inte detta utgöra något problem.
För framtidsfullmakter finns det emellertid desto fler krav. Dessa stadgas i Lag (2017:310) om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt ska vara skriftlig och undertecknas av fullmaktsgivaren samt två vittnen. För att undvika jävssituationer får inte fullmaktshavaren vara vittne. Genom hänvisningen till 10 kap 4 § 1 st ärvdabalken får ett vittne inte heller vara under 15 år eller, på grund av psykisk störning, sakna insikt om vittnesbekräftelsen. Vittnena måste alltså förstå vad det är de bekräftar genom sin underskrift. Hänvisningen till ärvdabalken medför även att fullmaktsgivarens make, sambo eller den som står i rätt upp eller nedstigande släktskap eller svågerlag till fullmaktsgivaren eller är hans eller hennes syskon inte får bevittna en framtidsfullmakt. (se 4 §, hänvisning till 10 kap 4 § 1 och 3 st ärvdabalken samt prop 2016/17:30 s 112).
I lagen har man uttryckligen utelämnat 10 kap 4 § 2 st ärvdabalken vari stadgas att ingen får bevittna ett förordnande till honom eller henne själv, en make eller sambo, ett syskon eller någon som står i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till honom eller henne. Ska man ta leda av detta gällande fullmakter är det inte heller lämpligt att närstående till fullmaktshavaren bevittnar fullmakter, men det är som sagt inget som gör fullmakten ogiltig.
Hur ska man tolka 11 § i lagen om framtidsfullmakter?
Det finns ingen registreringsskyldighet för framtidsfullmakter. Det är fullmaktshavaren som ska bedöma om framtidsfullmakten har trätt i kraft. Det gäller dock inte om det i fullmakten har bestämts att ikraftträdandet ska prövas av domstol eller fullmaktshavaren annars begär en sådan prövning. (9 § 2 st) Fullmaktshavaren får alltså (men måste inte) ansöka om rättens prövning av om framtidsfullmakten har trätt i kraft. Skälen för fullmaktshavaren att ansöka om att tingsrätten ska pröva ikraftträdandet kan variera. Rättens prövning kan vara en ovillkorlig förutsättning enligt framtidsfullmakten, men det kan också vara så att fullmaktshavaren vill ha en utomstående bedömning av ikraftträdandet. (Prop 2016/17:30 s 118) Det är alltså möjligt att skriva i framtidsfullmakten att ikraftträdandet ska prövas av domstol. I annat fall bedömer fullmaktshavaren det själv.
Avslutningsvis
Jag hoppas att du fick svar på dina frågor. I annat fall är du välkommen att boka tid med Familjens Jurist. På deras hemsida kan du även upprätta en framtidsfullmakt online.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.