Hej, jag håller på med en bouppteckning och undrar om den är giltig när den signerats eller endast när den godkänts av skatteverket.
Jag undrar då min mammas sambo bor i hennes hus som kommer tillfalla endast mig och min syster så fort bouppteckningen är klar. Har hört att så fort han signerat bouppteckningen så avsäger han sig från dödsbodelägarskapet. Frågan är om det gäller från signatur eller från stämplat av skatteverket?
Vänligen
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Bouppteckning
En bouppteckning anses avslutad när den uppfyller kraven för registrering. Vanligtvis används då den tidpunkt som anges på själva dokumentet, den s.k. förrättningstidpunkten. Det är denna tidpunkt som blir avgörande t.ex. då man ska avgöra om en tvist om arvets fördelning har inkommit till domstolen i rätt tid.
En bouppteckning behöver dock även registreras hos Skatteverket enligt 20 kap. 8 § ärvdabalken. Detta ska ske inom en månad från att den upprättats.
Huvudsyftet med registrering har länge varit att den utgör grunden för beräkningen av arvsskatten. Arvsskatten finns dock inte kvar idag. Idag används registreringen bl.a. för att säkerställa att bouppteckningen blir allmän handling (eftersom bouppteckningen kan behövas för att beräkna fördelningen av en efterlevande makes arv när denne dör), men även för att utgöra en rättssäkerhetsgaranti för t.ex. dödsbodelägare och långivare.
Dödsbo
Det är dödsboet som äger och förvaltar den avlidnes egendom. Dödsboet företräds genom dödsbodelägarna tillsammans, 18 kap. 1 § ärvdabalken. Dödsbodelägare är arvingarna. Sambor är inte dödsbodelägare, om inte de har arvsrätt (t.ex. för att de finns inskrivna i ett testamente).
I vissa fall krävs en registrerad bouppteckningshandling för att dödsbodelägarna ska få vidta vissa åtgärder med den avlidnes tillgångar. Banker kräver t.ex. ofta att bouppteckningen är registrerad för att tillåta tillgång till de aktuella bankmedlen.
Arvskifte
En avslutad och registrerad bouppteckningen innebär inte att arvingarna blir ägare till arvet. Detta sker först genom arvskiftet, 23 kap. 1 § ärvdabalken. Arvskiftet är alltså det förfarande där tillgångarna slutligt fördelas mellan arvingarna. Över arvskiftet ska en separat handling upprättas och undertecknas av dödsbodelägarna, 23 kap. 4 § ärvdabalken. När detta är klart är arvingarna ägare till den egendom som anges som deras i handlingen. Arvskifteshandlingen ska inte registreras.
Rekommendation
Så länge inte arvskifte har skett så är det dödsboet som äger huset. Detta kommer alltså inte att tillfalla er förrän arvskiftet skett. Du och din syster är dock, som jag förstår det, ensamma företrädare för dödsboet. I praktiken innebär det då att ni gemensamt som dödsbodelägare kan t.ex. påbörja en försäljning av huset. För detta krävs varken en avslutad eller registrerad bouppteckning.
Däremot krävs en registrerad bouppteckning för att avsluta en fastighetsaffär. Det beror på att köparen inte kan söka lagfart förrän det finns en registrerad bouppteckning hos Skatteverket.
Om ni vill ha vidare vägledning i hur ni kan gå vidare så kan jag rekommendera er att boka tid hos Familjens jurists experter på fastighetsrätt eller dödsboförvaltning.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.