Hej en vän till mig (P) har hamnat i ett ekonomiskt dilemma dessutom i en tid där livet ställts på ända då hennes man (L) precis gått bort.
P har aldrig varit den som har haft bra koll på ekonomi. Hon har varit egen företagare och inte haft någon försäkring. För två år sedan fick hennes man L besked att han var cancersjuk. Han hade precis innan startat ett eget företag men hann inte jobba något med sitt företag då han ganska omedelbart blev sjukskriven med palliativ vård. Det senaste året har även P varit sjukskriven och ägnat all tid åt att vårda L. För tre veckor sedan hjälpte jag henne med att gå igenom alla "fönsterkuvert" och det visar sig att hon blundat för en massa räkningar, däribland hyresavi. Hon/De har inte pengar till detta. Jag undrade om hon inte kunde söka socialbidrag? Men hon äger ett fritidshus (på ofri grund) som hon ärvde av sin pappa för ca 10 år sedan. För att få hjälp måste hon sälja det. Hon har inte haft förmågan att göra det under denna period med vårdande och om huset ska inbringa några pengar måste det till en liten upprustning. Nu är frågan om hon för att komma runt problemet med att få hjälp kan skriva över huset på dottern som är 17 år? I går morse dog hennes man. P äger fritidshuset själv men eftersom de gifte sig under sjukperioden så kanske även L då automatiskt blev delägare i huset? Så det är också en fråga, kan hon av den anledningen inte skriva över huset på dottern? Blir det en arvsfråga?
Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. För tydlighetens skull har jag delat in din fråga i några huvudrubriker.
Vem har rätt till socialbidrag?
Reglerna om ekonomiskt bistånd hittar du i socialtjänstlagen (SoL). Socialbidrag är vad som idag oftast kallas för försörjningsstöd. Det är ett ekonomiskt bistånd som kan ges till en person som inte kan försörja sig på egen hand. Enligt SoL 2 kap. 1§ är det varje kommun som har det yttersta ansvaret för att enskilda ska få det stöd och den hjälp som de behöver. Uppdraget fullföljs sedermera av socialtjänsten i kommunen och det är därmed dit man vänder sig för att ansöka om bidrag.
För att få försörjningsstöd måste man ha själv, efter egen förmåga, göra vad man kan för att försörja sig. Det innebär att man måste stå till arbetsmarknadens förfogande om man är arbetslös och söka även andra typer av bidrag så som bostadsbidrag eller sjukpenning om det är aktuellt. Är man på grund av sjukdom oförmögen att arbeta måste man med läkarintyg kunna visa det. Man kollar även på vilka tillgångar personen har så som t.ex i ert fall ett hus på ofrigrund. Huvudregeln är att om man har pengar på banken eller tillgångar har man inte rätt till ekonomiskt bistånd. Men det utesluter inte att man kan söka andra bidrag så som sjukpenning, bostadsbidrag eller underhållsstöd.
Vem äger huset när man är gift och vad händer när ena parten går bort?
Makars egendom är antingen giftorättsgods eller enskild egendom. För att något ska vara ena makens enskilda egendom krävs att det gjorts till enskilt antingen genom testamente, gåva eller äktenskapsförord (se 7 kap. 2§ Äktenskapsbalken). Jag utgår från att huset utgör giftorättsgods.
Till skillnad från sambos ärver makar å sina gemensamma barns vägar. Det innebär att P vid sin makes bortgång ärver den halvan av huset som utgör hennes makes del av giftorättsgodset. Det som utgör hennes makes giftorättsgods tillfaller därmed henne med fri förfoganderätt och deras barn har rätt till efterarv när P avlider. detta gäller när man har gemensamma barn vilket jag har utgått från i svaret. Har man särkullbarn har de rätt att få ut sitt arv direkt.
Kan de skriva över huset på dottern?
Vill man att dottern ska ta över huset kan man ge bort det i gåva till henne. Eftersom det är ett hus på ofrigrund räknas det ej till fastighet utan utgör lös egendom. Formkraven för fastighetsöverlåtelser behöver därmed inte följas. Istället räcker det att man kollar på Gåvolagen, se här. Enligt gåvolagen räcker det att skriva ett gåvobrev där man anger att huset ges bort till dottern. Dock bör ni notera att enligt 10 kap. 7§ Jordabalken kan arrendatorn, P, inte överlåta arrenderätten utan jordägarens samtycke.
Sammanfattning
Huvudregeln för ekonomiskt bistånd är att man saknar rätt till bistånd om man har tillgångar. Ett hus på ofrigrund kan därmed göra att P saknar rätt till ekonomiskt bistånd. Barn kan ta emot gåvor men för att barn under 18 år ska få ta emot fast egendom kräv överförmyndares samtycke. Ett hus på ofrigrund är dock lös egendom och kräver därmed inte överförmyndarens samtycke. Dock, för att ge bort arrenderätten krävs jordägarens samtycke.
Hoppas ni har fått svar på era frågor, behöver ni hjälp att upprätta ett gåvobrev eller ytterligare vägledning i frågan rekommenderar jag er att boka tid med en av våra jurister. Information om våra tjänster hittar ni här.
Vänligen,
Elna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.