Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem får besluta om begravningen?

Har alla dödsbodelägare rätt att vara delaktiga i begravning och gravsten? Min omgifta far dog. Ny fru och två vuxna halvsyskon finns. Fick information om dödfallet men därefter fick jag söka info om begravningen på nätet. Jag har ej fått vara delaktig i planering av begravning eller gravsten. Har hustrun rätt att själv välja gravsten och inskrift (hon anser det)? Gravstenen bekostas av dödsboet och är beställd. Bouppteckningen är gjord. Jag skulle väldigt gärna vilja ha med en liten duva på stenen. Har jag rätt till det? Har under alla år haft kontakt med min far (svårt med nya frun).

Rådgivarens svar

2022-04-28

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för det rättsläge som gäller i ditt beskrivna fall.

När anhöriga ej kommer överens om begravningen

I det fall anhöriga inte kommer överens om hur begravningen ska gå till, hur kistan eller gravstenen ska se ut och i stort har olika uppfattningar om den avlidnes önskemål, så kan det krävas hjälp utav en utomstående. Det är inte ovanligt att man uppfattat den avlidnes önskemål olika, och kan inte tvisten då lösas mellan de olika parterna kan begravningsbyrån hjälpa till genom att berätta hur man löst liknande situationer tidigare. I flera fall kan en god vän eller officianten som utomstående (opartisk) part hjälpa till med att medla.

Skulle tvisten handla om kremering eller gravsättning finns det även en möjlighet att hänskjuta tvisten till huvudmannen för begravningsverksamheten (5 kap. 3-4 §§ Begravningslagen). Här bör uppmärksammas att tvisten inte kan hänskjutas vidare ifall den inte rör kremering eller gravsättning (utseende på kista eller gravsten räcker således ej). Kan enighet inte nås, har huvudmannen en möjlighet att skjuta tvisten till Länsstyrelsen. Vid bedömningen kommer skriftliga eller på annat sätt vidimerade önskemål från den avlidne anses väga tungt samt makas/makes önskemål. I de flesta fall har länsstyrelsen ansett en sambo eller maka/make vara mer närstående än barn som flyttat hemifrån.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan begravningsbyrån eller annan opartisk part hjälpa till med medling vid tvist. Det är viktigt att beakta den avlidnes önskemål men även de närståendes viljor. Både barn och maka/make/sambo bör lyssnas till.

Vid en tvist om gravsättning eller kremering kan tvisten skjutas till huvudmannen för begravningsverksamheten och senare Länsstyrelsen ifall den inte kunnat lösas. Rekommendationen är att innan dess försöka lösa frågan genom hjälp utifrån (exempelvis genom begravningsbyrån).

 

Du är välkommen att höra av dig med fler frågor till Fråga Juristen. Behöver du i framtiden ta hjälp utav en jurist i ett ärende, finns det möjlighet att få hjälp utav någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Tidsbokning går att göra här.

Med Vänlig Hälsning,

Wilma Tukonen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.