Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vem ansvarar för bouppteckning och arvskifte och hur går detta till?

Min far var omgift, dog 2010. Hans änka fick ut sin rätt och satt i orubbat bo fram till hennes död 2019. Då skulle vi två särkullbarn ha kallats till bouppteckning efter vår far, vilket inte skedde.
Vi fick vetskap om detta då bouppteckning redan gjorts av hennes barn. Jag begärde ut denna från Skatteverket och tog kontakt med en bouppteckningsman för råd. Hon bad mig överklaga då det också fanns ett kontant arv efter vår far. Jag överklagade till Förvaltningsrätten och har precis fått beslutet. Överklagan beviljades och det ska göras en ny bouppteckning med oss särkullbarn närvarande. Vem ser till att den blir gjord? Kan vi särkullbarn och hennes två barn göra en förlikning? Hur går i sådana fall en sådan till?

Rådgivarens svar

2020-04-06

Hej! Stort för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. 

Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB). 

Om bouppteckning

När en person avlidit ska det inom tre månader från dödsfallet upprättas en bouppteckning, bouppteckningen är en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder (20 kap. 1 § ÄB). Det är dem som har rätt att ta arv efter den avlidne (dödsbodelägarna) som ska se till att en bouppteckning görs. Dödsbodelägarna kan välja att upprätta bouppteckningen på egen hand eller ta hjälp av någon utomstående, exempelvis en begravningsbyrå eller en jurist. Ett första steg i att upprätta en bouppteckning är att genomföra en bouppteckningsförrättning. Till denna ska samtliga dödsbodelägare kallas. Till bouppteckningsförrättningen ska även två förrättningsmän kallas (20 kap. 2 § ÄB). Förrättningsmännen får inte ha rätt till arv efter den avlidne och har till uppgift att se till att allt går rätt till. Om dödsbodelägarna valt att genomföra bouppteckningen på egen hand är det bouppgivaren som ska kalla förrättningsmännen. Bouppgivaren utses av dödsbodelägarna tillsammans och är den av delägarna som bäst känner till dödsboets egendom. När bouppteckningen är klar ska denna undertecknas och tillsammans med en bestyrk kopia lämnas in till Skatteverket för registrering (20 kap. 8 § ÄB).   

Arvskifte 

Efter bouppteckningen ska arvet skiftas. Finns det ett testamente som anger hur egendom ska fördelas ska detta följas, men i övrigt är dödsbodelägarna fria att själva bestämma över hur fördelningen av arvet ska ske. Över arvskiftet ska det upprättas en arvskifteshandling. Denna ska innehålla uppgifter om arvet och hur detta fördelats. Arvskifteshandlingen ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare men behöver inte skickas in för registrering (23 kap. 4 § ÄB). 

Din situation

Det är dödsbodelägarna som ansvarar för att bouppteckningen görs. Som efterarvingar till er far är ni dödsbodelägare i hans frus dödsbo (18 kap. 1 § 3 st ÄB). Det är alltså ni tillsammans med hennes två barn (om inte andra arvingar till henne finns) som ska se till att bouppteckningen upprättas. Ni kan välja att genomföra denna privat eller anlita hjälp utifrån. Med begränsning av testamente kan ni sedan fördela arvet såsom ni själva önskar. Är ni alla överens räcker det alltså med att ni upprättar en arvskifteshandling enligt vad jag beskrivit ovan. 

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor. Har du andra frågor om din situation eller behöver du vidare hjälp i ditt ärende exempelvis med att upprätta bouppteckning eller fördela arvet kan Familjens Jurist hjälpa dig. Boka tid med en av våra jurister på Familjens Jurist för hjälp med bouppteckning eller arvskifte

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.