Jag blir snart kallad till bouppteckning efter mamma. Mamma var omgift så hennes man är inte min pappa. Dom har ett företag tillsammans som styvfadern äger till 100%. De har en villa och ett sommarhus tillsammans samt varsin bil. Vad är det jag ska hålla särskild koll på för att inte bli helt blåst? Tilläggas kan att vår relation är ganska frostig. Jag har två syskon i detta äktenskap och en bror som likt mig är särkullbarn. Vad är det för saker som SKA med i bouppteckningen?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag ska nedan redogöra för vad en bouppteckning ska innehålla och vad som sker om den avlidne var gift. Bestämmelser kring detta finns i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB).
Bodelning och bouppteckning
Om den avlidne var gift ska en bodelning göras då personen dör. Det innebär att makarna ska dela på allt giftorättsgods, 10 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgods är allt som makarna äger, både gemensamt och separat, som inte är enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte ska delas i en bodelning med den andra maken, och av 7 kap. 2 § ÄktB framgår på vilka sätt egendom kan bli enskild. Det är bl.a. genom villkor i antingen testamente, äktenskapsförord eller gåva.
Bouppteckning ska innehålla bodelningen, dvs vad den avlidne ska erhålla i bodelningen, eftersom det tillhör den avlidens tillgångar och skulder. En bouppteckning är nämligen en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Detta framgår av 20 kap. 4 § ÄB. Av bouppteckningen framgår även vem som ska ärva den avlidne och formalia kring vilka som deltog vid förrättningen (mötet gällande bouppteckningen), dagen för detta m.m., 20 kap. 3 § ÄB. Ett eventuellt testamente samt eventuellt äktenskapsförord ska också bifogas till bouppteckningen, 20 kap. 5 § ÄB. I övrigt är det den som vårdar egendomen eller i övrigt bäst känner till dödsboet som ska lämna uppgifter om dödsboet, 20 kap. 6 § ÄB.
Vad gäller i detta fall?
Alla tillgångar som du nämner, företaget, villan, sommarhuset, bilarna och även allt annat de äger utgör giftorättsgods om det inte är enskild egendom, vilket då innebär att det ska delas mellan makarna. Eftersom jag inte vet vad de äger mer än det du nämner och inte heller om något av det utgör enskild egendom så kan jag inte säga vad du ska hålla utkik efter. Det enda svaret jag kan ge är att alla tillgångar och skulder ska anges i bouppteckningen. Även den eventuella enskilda egendomen som tillhör din mamma, men inte den eventuella enskilda egendomen som tillhör din mammas man för den ska som sagt inte delas med henne.
Sammanfattning och rekommendation
Det korta svaret är att allt ska tas med i bouppteckning, alla tillgångar som tillhör din mamma och även eventuella skulder. Skulle du misstänka att något har dolts från att tas med i bouppteckningen skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist för att få hjälp. Familjens Jurist kan hjälpa dig med frågor kring bouppteckningen. Du kan boka en tid hos någon av Familjens Jurists jurister här. Hoppas du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.