Vad ska vi tänka på när min pappa vill ta hjälp av en jurist med skriva ett nytt testamente och förordna om bland annat vad som ska hända med hus (personlig egendom) och ekonomiska tillgångar efter att han gått bort? Kan man föreskriva att gåvor som gavs för några år sedan inte ska räknas som förskottsarv?
Hej! Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vilka regler som kan aktualiseras i din situation, följt av en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser om testamenten och förskott på arv finns i ärvdabalken (ÄB).
Formkraven för testamente
Något som är viktigt att tänka på när man skriver testamente är att formkraven är uppfyllda. Enligt 10 kap. 1 § ÄB ska ett testamente upprättas skriftligen med två vittnen. I deras närvaro ska testatorn skriva under testamentet eller vidkännas sin underskrift. Vittnena måste veta att handlingen är ett testamente, men de behöver inte känna till innehållet. Om testamentet inte är upprättat i laga form är det inte gällande, se 13 kap. 1 § ÄB. Det är också viktigt att komma ihåg att det finns regler om vem som får vara vittne, 10 kap. 4 § ÄB klargör vilka personer som inte kan bevittna testamentet.
Återkallelse av testamente
Jag tolkar situationen som att din pappa vill återkalla sitt tidigare förordnande angående sin egen kvarlåtenskap och att det inte är fråga om ett inbördes testamente. Frågan om huruvida det är möjligt att skriva ett nytt testamente som ska ersätta det tidigare aktualiserar 10 kap. 5 § ÄB. Den paragrafen klargör att om man i den ordning som gäller för testamentets upprättande återkallat sitt förordnande, förstört handlingen eller på annat sett otvetydigt givit tillkänna att ens förordnande inte längre är uttryck för ens yttersta vilja är förordnandet utan verkan. Det går alltså att skriva ett nytt testamente där man anger att man återkallar det tidigare testamentet och istället vill att det nyare testamentet ska gälla.
Att tänka på angående förordnandet
I sitt testamente kan testatorn bestämma vad denne vill ska hända med dennes tillgångar efter att man gått bort, exempelvis vad som ska hända med hus och ekonomiska tillgångar som du nämner i din fråga. Något att tänka på här är att bröstarvingar (de närmaste arvingarna till arvlåtaren) har rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten (7 kap. 1 § ÄB). Det betyder att om ett testamente kränker bröstarvinges rätt till laglott kan bröstarvingen påkalla jämkning av testamentet för att få ut sin laglott (7 kap. 3 § ÄB). Gällande huset skriver du att det är personlig egendom. Där är det värt att uppmärksamma skillnaden mellan giftorättsgods och enskild egendom. Giftorättsgods är sådant som ingår i en bodelning medan enskild egendom inte gör det (se 10 kap. 1 § äktenskapsbalken). I ett testamente kan man föreskriva att den som ärver ens egendom ska få egendomen som enskild egendom. Om det är makarna som sinsemellan vill bestämma att viss egendom ska vara enskild kan de göra det i ett äktenskapsförord (7 kap. 2 § äktenskapsbalken).
Förskott på arv
I din fråga nämner du också gåvor och förskott på arv. Förskott på arv regleras i 6 kap. ÄB. Av 6 kap. 1 § ÄB framgår att det som en person givit i gåva till bröstarvinge ska avräknas som förskott på arv om inte annat föreskrivits eller annat med hänsyn till omständigheterna måste antas varit avsett. Detta betyder att personen som ger gåva exempelvis kan skriva i ett gåvobrev vid gåvotillfället, där det står att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv. Jag tolkar din fråga som att det inte skrevs något sådant gåvobrev i samband med gåvorna. Det går dock att frikalla gåvor från avräkningsskyldigheten vid ett senare tillfälle, ett sätt att göra det är att skriva i sitt testamente att gåvorna i fråga inte ska avräknas som förskott på arv.
Rekommendation
Som jag redogjort för ovan finns det mycket att tänka på i samband med upprättandet av ett testamente. Det låter därför klokt att din pappa vill ta hjälp av en jurist med upprättandet. På så sätt får man hjälp både med att formulera testamentet så att det blir som man önskar med ens tillgångar efter att man gått bort, och med att se till att inga detaljer missas. Här hos Familjens jurist finns möjlighet att upprätta ett testamente tillsammans med en jurist. Det går att boka tid för ett möte här hos Familjens jurists hemsida.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar får du gärna ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.