Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad kan man göra när en av dödsbodelägarna vägrar samarbeta?

Vi är två vuxna syskon vars förälder gått bort. Bouppteckning är gjord och det är väldigt okomplicerat, finns en peng på banken som ska delas 50/50, inga konstigheter. Men syskonet vägrar skriva på något som helst papper! Inte ta emot rek gällande ärendet, inte ge fullmakt för juristbyrån att sköta arvskiftet för hen, inte skriva på skiftet för att få sin del, inte avsäga sig, inte någonting alls. Vägrar all kontakt i ärendet fullständigt alltså. Så nu undrar jag vad man gör då?! Juristen säger ansök om skiftesman hos rätten för att göra ett tvångsskifte. Frågar rätten, vilka hänvisar tillbaka till jurist för frågor. Kan någon av dem ens göra något om personen vägrar kontakt i ärendet och att skriva på någonting alls?! Går det att göra ett tvångsskifte/arvsutbetalning till någon vars bankkontonummer man inte ens vet liksom? Och, om låter hela saken bero helt...vad händer med arvet då? Betalas det ut först när ett av oss syskon går bort eller? Vem kan göra något så detta kan avslutas liksom?! Tack på förhand

Rådgivarens svar

2022-11-14

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar vilka åtgärder som kan vidtas när en av dödsbodelägarna inte samarbetar. Jag kommer därför att gå igenom relevanta lagrum i Ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation. 

Boutredningsman

Utifrån din fråga förstår jag det som att du och ditt syskon är enda dödsbodelägare och att ni har upprättat en bouppteckning men inte kan samarbeta i övriga frågor gällande arvskiftet. Jag antar även då att ni har skickat in bouppteckningen till Skatteverket och att tvisten endast rör arvskiftet och inte boutredningen. Ifall ni inte har rett ut boet kan du hos tingsrätten ansöka om boutredningsman, 19 kap. 1 § ÄB. Boutredningsmannen får då ensamt besluta i samtliga åtgärder som rör förvaltningen av egendomen i dödsboet, se 19 kap. 11 § ÄB.

Om en boutredningsman har blivit utsedd av tingsrätten blir den personen automatiskt även skiftesman, se 23 kap. 5 § ÄB. Man behöver därmed inte ansöka om en skiftesman om man har en boutredningsman.

Ansökan om skiftesman

När dödsbodelägarna inte är överens om hur tillgångarna i ett dödsbo ska fördelas är det möjligt att ansöka om en skiftesman vid tingsrätten enligt 23 kap. 5 § ÄB. I första hand ska skiftesmannen försöka få till stånd en överenskommelse mellan dödsbodelägarna. Om det inte är möjligt ska skiftesmannen besluta om ett tvångsskifte. Ett tvångsskifte innebär att skiftesmannen bestämmer hur arvet ska delas upp. I sådana fall krävs inte samtliga dödsbodelägares underskrift. Kostnaden för skiftesman betalas, som huvudregel, av dödsboet.

Din situation

Utifrån din fråga verkar det som att du och ditt syskon inte kommer överens om arvskiftet. Det kan därför vara bra att ansöka om en skiftesman som hjälper er att fördela arvet. Om ni trots skiftesmannens hjälp inte kan komma överens samt att ditt syskon vägrar underteckna de nödvändiga handlingarna, kan skiftesmannen besluta om tvångsskifte. Det förutsätter nämligen inte att ditt syskons underskrift.  

Rekommendation

Mot bakgrund av att du och ditt syskon inte kommer överens rekommenderar jag att du ansöker om skiftesman. Ni kan då få hjälp med att nå en överenskommelse eller i sista hand få arvet fördelat genom tvångsskifte.

Hoppas du fick svar på din fråga! Vill du få ett mer exakt svar på din fråga kan det vara bra att boka en tid med en av våra jurister som kan ta hänsyn tills samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.