Min sambos mamma har avlidit. Vi fick kännedom om hennes bortgång på egen hand, istället för av min sambos bror. Efter samtal med det demensboende hon bodde på vid sin bortgång fick vi veta att det skulle vara aktuellt med en dödsboanmälan till kommunen då det inte skulle finnas några tillgångar i dödsboet. En misstanke om att brodern skulle ha fört över samtliga tillgångar väcktes snabbt och bekräftades några dagar senare när vi fick ut uppgifter från bankerna. Vid dödsdagen fanns inga tillgångar kvar, varken efter pappan som gick bort 2017 eller efter mamman. När pappan gick bort 2017 uppgick värdet av det gemensamma boet till mångmiljonbelopp (fastigheter, värdepapper och pengar). Sambons bror tillika son till föräldrarna är idag polisanmäld för förskingring. Han går inte att nå. Därmed är det inte möjligt för min sambo att få fullmakt och därigenom ha rätten att företräda dödsbodelägare i det angivna dödsboet. Vi har även anlitat advokat för att stämma brodern i en civilrättslig process. Vi försöker nu få ut handlingar från banker, försäkringsbolag och vården men begränsas starkt av att min sambo inte har någon fullmakt för brodern i egenskap av dödsbodelägare. Min sambo funderar därför på att ansöka om förordnande av boutredningsman och lämna mig som förslag. Kan jag i egenskap av boutredningsman begära ut den avlidnes journaler från vård och äldreomsorg utan fullmakt från samtliga dödsbodelägare? Kan jag i egenskap av boutredningsman begära ut kontoutdrag från den avlidnes och hennes makes banker?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor! Eftersom dina frågor rör boutredningsmän blir ärvdabalken, ÄB, tillämplig. Jag kommer därför att inleda med aktuella bestämmelser där följt av vilka befogenheter en boutredningsman har. Efter det kommer jag förklara vad det betyder i er situation. Jag kommer avsluta med mina rekommendationer.
Val av boutredningsman
Om en dödsbodelägare begär det ska rätten utse någon som kan förvalta kvarlåtenskapen efter den avlidne, 19 kap. 1 § 1 st. ÄB. Valet av boutredningsman ska med utgångspunkt i om personen kan förväntas utföra uppdraget med en sådan insikt som boets beskaffenhet kräver. Här ska särskilt avseende fästas vid förslag från de som är beroende av utredningen. Det här framkommer av 19 kap. 3 § 1 st. ÄB. En boutredningsman är oftast en advokat eller en jurist,
Boutredningsmannens befogenheter
En boutredningsman har rätt att vidta alla åtgärder som är nödvändiga utrednings- och förvaltningsåtgärder. Boutredningsmannen har till exempel rätt att utreda vilka tillgångar som hör till dödsboet och sälja lös egendom. Däremot får boutredningsmannen som huvudregel inte sälja fast egendom som tillhör dödsboet utan samtliga dödsbodelägares samtycke. Allting måste redovisas.
I er situation
Din sambo kan föreslå dig som boutredningsman. Det är dock ingen garanti för att rätten väljer dig även om de särskilt ska beakta din sambos förslag. En boutredningsman har rätt att vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att utreda förhållanden rörande dödsboet. Det bör därför inte vara några problem för dig i egenskap av boutredningsman att begära ut den information du har nämnt om de är nödvändiga för att utreda boet.
Mina rekommendationer
I och med att det verkar vara en ganska komplicerad situation är en boutredningsman en bra idé, jag tycker därför att ni ska ansöka om en hos tingsrätten. Ni kan också få ytterligare hjälp från våra jurister här Boutredning | Få hjälp av Boutredningsman | Familjens Jurist. Då kan de titta närmare på er situation och hitta den bästa lösningen för er.
Hoppas att det här har besvarat dina frågor! Om du har några fler frågor är du alltid välkommen att skicka dem till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.