Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer om en dödsbodelägare inte kan skriva under arvskifteshandlingen på grund av sjukdom?

Vi är 3 dödsbodelägare, jag, min bror och vår mamma efter vår avlidne far. Bouppteckning är klar och bankmedel uppdelade enligt den. Nu återstår arvskifte av fastighet och övriga tillgångar (inga skulder). Nu har vår mamma blivit allvarligt sjuk (hjärnblödning) och vistas på sjukhus för obestämd tid. Hur löser vi arvskiftesavtalet när vår mamma inte har förmåga att signera, kanske för all framtid? Räcker det att bifoga ett läkarintyg till handlingarna?

Rådgivarens svar

2019-07-15

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad ni kan göra för att lösa arvsskiftet.

Arvskifteshandling och dess formkrav
Regler om arvskifte finns i ärvdabalken. En arvskifteshandling ska undertecknas av samtliga dödsbodelägare, 23 kap 4§ ärvdabalken. Skifteshandlingen kan också undertecknas av dödsbodelägarnas ombud (som då har en fullmakt), istället för dödsbodelägarna själva. Detta innebär att både du, din bror och din mamma enligt huvudregeln ska underteckna arvskifteshandlingen.

Jag antar att er mamma inte har något ombud som kan underteckna handlingen för hennes del och att det därför inte löser er situation. Arvsskifteshandlingen kan dock undertecknas av delägarna på skilda tider och orter. Men som jag förstår er situation kan inte er mamma underteckna handlingen även om detta görs på sjukhuset, vilket innebär att denna möjlighet även bortfaller.

Möjligheter för er mamma att inte personligen underteckna arvskifteshandlingen
God man
I och med att din mamma saknar förmåga att underteckna handlingen saknar hon troligen även förmåga att vidta andra rättshandlingar. I sådana fall kan en god man förordnas för er mamma. Har en person på grund av sjukdom eller annat hälsotillstånd inte möjlighet att bevaka sin rätt ska tingsrätten besluta om att en god man ska förordnas, 11 kap 4§ föräldrabalken. Den gode mannen kan då vidta vissa rättshandlingar, exempelvis underteckna en arvskifteshandling, för er mammas räkning. Vid förordnade om god man behåller den enskilde (d.v.s den personen vilken god man ska förordnas för) sin rättshandlingsförmåga, d.v.s den enskilde representerar sig själv och är behörig att sluta egna avtal o.s.v. Den gode mannen får dock också handla för den enskildes räkning men måste inhämta samtycke från den enskilde till rättshandlingarna.

Ett beslut om god man ska ske med den enskildes samtycke. Om det av läkarintyg framgår att den enskildes samtycke inte kan inhämtas behöver dock inte samtycke från den enskilde ges, utan en god man kan utses ändå.

Förvaltare
Om förordnandet av god man inte är tillräckligt får tingsrätten besluta om att förordna en förvaltare, 11 kap 7§ föräldrabalken. Förvaltaruppdraget ska anpassas till den enskildes behov och får begränsas till att avse viss egendom eller angelägenhet. En förvaltare bestämmer till skillnad från en god man ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet och behöver således inte inhämta den enskildes samtycke vid rättshandlingar.

Huruvida det blir aktuellt med en god man eller förvaltare i din mors situation är svårt att säga. Det blir en bedömningsfråga för tingsrätten.

Ansökan om att god man eller förvaltare ska utses kan göras av personen själv eller en nära anhörig. Till god man eller förvaltare utses en erfaren och lämplig person, 11 kap 12§ föräldrabalken. Det finns alltså inget som hindrar att en nära släkting utses som god man eller förvaltare till den enskilde. Detta innebär således att du eller din bror kan utses som god man eller förvaltare till er mor om tingsrätten finner det lämpligt.

Tvångsskifte
En annan möjlighet för er att ansöka om så kallat tvångsskifte, 23 kap 5§ ärvdabalken. På begäran av någon dödsbodelägare kan en skiftesman förordnas av tingsrätten. Skiftesmannen kan då besluta om tvångsskifte vilket innebär att skiftesmannen bestämmer hur egendomen delas upp. Någon underskrift krävs då inte av samtliga dödsbodelägare. Ansökan om skiftesman sker hos tingsrätten.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis finns ett formkrav, ett undertecknande, som måste ske av samtliga dödsbodelägare för att arvskifteshandlingen ska vara giltig. Jag antar att din mamma inte har möjlighet att själv skriva under handlingen även om det sker på sjukhuset, samt att er mamma inte har ett ombud med fullmakt. Det är då möjligt att en god man eller förvaltare företräder er mamma och undertecknar arvskifteshandlingen. Det kan vara en fördel att förordna om en god man eller förvaltare även för framtiden då det verkar som att er mamma för en viss framtid kommer ha problem att utföra även andra viktiga handlingar. Ni kan även ansöka om tvångsskifte och då skiftar en skiftesman dödsboet, vilket inte kräver underskrift av samtliga dödsbodelägare.

För ytterligare vägledning och hjälp med arvskiftet rekommenderar jag att ni tar kontakt med någon av våra erfarna jurister hos Familjens Jurist. Länk till bokningen finns här.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar och frågor är du varmt välkommen att ställa dem.

 

Vänliga hälsningar,

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.