Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer om dödsbodelägarna inte kommer överens?

Ett nyblivet dödsbo med tre syskon (barn till den avlidne) som ärver. Kan två syskon prata ihop sig och rensa i huset och ta hem saker innan jag som tredje syskon givit samtycke? Hur kan jag pausa dem så jag t.ex. hinner vara borta en dag från huset utan att de går igen om pappas handlingar och rensar? Dessutom har de stor brist på Corona respekt i arbetet. Konflikten är stor. Är det en domstol som dömer något eller finns lagligt stöd för att ingen får göra något utan allas samtycke. knepigt men ett syskon bor just nu och använder dödsboets sommarstuga.

Rådgivarens svar

2020-06-24

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Regler kring dödsbon finns i ärvdabalken (ÄB).

Dödsbodelägares samarbete och en boutredningsmans funktion

Utgångspunkten är att dödsbodelägarna gemensamt ska förvalta den avlidnes egendom under tiden som dödsboet utreds, 18 kap. 1 § ÄB. Endast sådant som inte tål att uppskjutas får företas utan samtliga dödsbodelägares samtycke. Uppstår det oenigheter mellan dödsbodelägarna kan man behöva ta hjälp av någon utomstående.

Varje dödsbodelägare har rätt att begära att en boutredningsman utses av domstolen. En boutredningsman hjälper till att avveckla dödsboet vilket kan vara en bra hjälp om dödsbodelägare inte kommer överens om hur dödsboet ska förvaltas eller om någon dödsbodelägare exempelvis försöker undangömma viss egendom från dödsboet. En boutredningsmans uppgift är att ta till vara varje dödsbodelägares rätt. Huvuduppgiften är att förbereda dödsboet för arvskifte, men boutredningsmannen kan även fördela arvet om så önskas. Regler kring boutredningsmän finns i 19 kap. ÄB.

Vad kan du göra?

Utgångspunkten är som sagt att ni alla dödsbodelägare ska vara överens om hur dödsboet ska förvaltas, men vid oenighet är det lämpligt att ansöka om en boutredningsman. Detta görs till tingsrätten och ansökan kostar 900 kronor. Det kan även vara bra att veta att boutredningsmannen har rätt att ta ut skälig ersättning för sitt arbete. Skulle det vara så att tillgångarna i dödsboet inte är tillräckliga så är det den/de som ansökt om boutredningsman som får stå för den kostnaden. Det innebär att om det är du som ansöker om en boutredningsman och det saknas tillräckliga tillgångar i dödsboet så får du stå för den kostnaden.

Sammanfattning och rekommendation

I första hand rekommenderar jag att du pratar med dina syskon om saken, men jag har också full förståelse för att det inte alltid är möjligt att enas. Om du vill ha kontroll på vad som sker med dödsboets egendom kan du ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten. Har du ytterligare frågor i ärendet är du välkommen att kontakta Familjens Jurist som har lång erfarenhet av dödsboförvaltning och kan hjälpa till med juridiken, ekonomin och administrationen. Här kan du boka en tid hos någon av Familjens Jurists jurister! Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.