Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer om boets värde ökat när den efterlevande maken går bort?

Hej,
Min man hade inga barn, hans syskon blir efterarvingar när jag dör. Jag har en arvtagare, en dotter. (Han hann inte skriva testamente.) Som jag förstått ska hans syskon ha hälften av allt. Ingen idé att försöka bli miljonär känner jag, om min dotter ska dela allt mitt med hans syskon. Eller är det hans tillgångar per dödsdagen som räknas? Borde jag ge bort alla extra inkomster till min dotter resten av livet, för att säkra hennes tillvaro? Vet att jag ska be mina föräldrar skriva i testamentet att mitt arv ska va enskild egendom för att inte även det ska dras med i mitt frånfälle. Vilken j-la soppa man hamnat i. Jag vill ju bara känna mig trygg och veta att jag kan kosta på huset som om det var mitt eget. Hoppas ni förstår mitt problem även om jag förklarar snurrigt.
Med vänlig hälsning,
Linda

Rådgivarens svar

2017-09-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på JuridikTillAlla med din frågeställning!

Regler om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB), se lagen här.

Det stämmer att hälften av det totala boets värde ska "återfalla" på din makes sida, dvs. ärvas av efterarvingarna vid din död. Det finns däremot en regel som är avsedd att skydda dina arvingar från att behöva dela på sådant som du som efterlevande maka har tjänat in eller ärvt. Denna regel brukar kallas förkovransregeln, se 3 kap. 4 § ÄB. Kort sagt så säger regeln att efterarvingarna efter din make inte kan göra anspråk på andel i ett arv, gåva eller inkomst genom förvärvsarbete som du har tillfört ditt bo och som har medfört att boet har ökat i värde. Sådant undantas alltså från den först avlidnes efterarvingars arv. Jag förklarar hur det kan se ut genom ett exempel nedan (som förhoppningsvis liknar din situation).

Exempel
A och B är gifta. De har inga barn tillsammans, men A har ett barn sedan innan äktenskapet. B går bort. Det totala boets värde uppgick då till 1 000 000 kr. Efter bodelning tilldelades makarna 500 000 kr (alltså hälften) var. Den del som tillföll på B fick A sedan ärva i egenskap av maka. Eftersom att A ävde hälften av det totala boet ska hälften av boet vid A:s bortgång återfalla till B:s efterarvingar. Från dess att B gick bort har dock A dels tjänat ihop 400 000 kr genom sitt arbete och sparande, och dels ärvt 750 000 kr från sina föräldrar. Övriga tillgångar, särskilt huset, har dessutom gått upp i värde så att de nu är värda 2 500 000 kr.

Hur mycket har B:s efterarvingar rätt till vid A:s död?

Enligt bodelningen vid B:s död framgick att hälften gå tillbaka till B:s efterarvingar. Boets värde har dock ökat sedan dess pga. dels A:s förvärvsinkomst samt ett arv. Enligt regeln i 3 kap. 4 § ÄB har B:s efterarvingar inte rätt till den del av boet som ökat av dessa anledningar. 400 000 kr i sparande och 750 000 kr i arv går således till A:s bröstarvinge direkt.

Boets värde, bortsett från sparandet och arvet, vid A:s bortgång uppgick till 2 500 000 kr. Detta värde ska delas, och hälften ska sedan återfalla på B:s efterarvingar. Värdeökningar kan inte undantas efterarvingarna. B:s efterarvingar "tjänar" således i detta fall på att få arvet efter A:s bortgång, än om de skulle fått arvet direkt vid B:s död.

Totalt ärver då A:s bröstarvinge 400 000 kr + 750 000 kr + 1 250 000 kr = 2 400 000 kr.

B:s efterarvingar får dela på 1 250 000 kr.  

Slutsats
Jag hoppas att detta var ett lugnande besked för dig. Du behöver inte oroa dig för att arvet som du får från dina föräldrar inte kommer att gå till din dotter. Inte heller behöver du oroa dig för att pengar du tjänar, eller får i gåva, inte ska gå till din dotter. Din makes syskonen kommer visserligen ha rätt till ett värde i de övriga tillgångarna som finns i boet vid din bortgång, men inte de tillgångar som du tillfört genom eget arbete, arv eller gåvor.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.