Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer med lägenhet utomlands när jag dör?

Vad händer med vår gemensamma lägenhet i Spanien om en av oss avlider? Vi har särkullbarn . Kan man skriva något så att den som blir kvar får äganderätt till bostaden som är en semesterbostad ?

Rådgivarens svar

2022-08-12

Inledning

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!


Din fråga handlar om vad som händer med er semesterbostad utomlands när en av er går bort och om det är möjligt att skriva något så den av er som är kvar i livet ärver semesterbostaden. Eftersom det handlar om arv i gränsöverskridande situation så blir den EU-rättsliga arvsförordningen tillämplig. Även den svenska ärvdabalken (ÄB) blir tillämplig.

Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser i arvsförordningen och ärvdabalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.


Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Som jag tolkar frågan handlar det om att ni bor i Sverige och ni har en semesterbostad i Spanien. Huvudregeln enligt förordningen (art. 21) är att lagarna i det land man bor i när man dör ska tillämpas på arvet. Bor ni i Sverige kommer alltså de svenska arvsreglerna i ärvdabalken att bli tillämpliga på arvet.

Har ni tankar att flytta till Spanien måste ni göra ett lagval i testamente där ni väljer de svenska lagarna för att arvet ska fördelas enligt svensk rätt om ni avlider i Spanien (se art. 22 i arvsförordningen).


Barnen ärver semesterbostaden om inte testamente finns som säger annat

Av frågan framgår inte om ni som äger semesterbostaden är gifta eller sambo. Är ni gifta så ska bodelning ske före arvskifte enligt 23 kap. 1 § ÄB. Det innebär att alla era tillgångar och skulder läggs ihop och delas på hälften. Sambor ärver inte varandra om inget testamente skrivits.

Efter eventuell bodelning är det dags att fördela arvet. Den avlidnes egendomar är hens kvarlåtenskap och ska fördelas vid arvskiftet.

Barn till den avlidne kallas bröstarvingar och tillhör den första arvsklassen (2 kap. 1 § 1 st. ÄB). Kvarlåtenskapen fördelas lika mellan arvingarna (2 kap. 1 § 2 st. ÄB), och här ingår även utländska bostäder om den som dör äger bostad i utlandet. Det innebär att om inget testamente skrivs kommer den avlidnes barn ärva sin förälders del av semesterbostaden och äga tillsammans med den kvarlevande partnern.


Kvarlevande partner kan få full äganderätt till semesterbostaden genom ett testamente

För att barnen inte ska ärva av semesterbostaden och kvarlevande partner istället ska få full äganderätt så måste ett testamente skrivas. Viktigt att tänka på när testamente skrivs är att barnen har rätt till sin laglott (vilket är halva arvslotten enligt 7 kap. 1 § ÄB).

Om exempelvis kvarlåtenskapen är 2 000 000 kr och den avlidne hade två barn så är arvslotten

1 000 000 kr vardera och laglotten således 500 000 kr.

Det är möjligt att testamentera semesterbostaden till kvarlevande partner om det finns andra tillgångar som är värda tillräckligt mycket så laglotten inte kränks. Det kan då t.ex. vara er bostad i Sverige. Finns inte så mycket tillgångar att testamentet kränker laglotten måste bröstarvingarna jämka testamentet för att få ut sin laglott (7 kap. 3 § ÄB). Jämkningen måste ske inom 6 månader från delgivning av testamentet (7 kap. 3 § 3 st. ÄB), annars förlorar bröstarvingen sin arvsrätt.


Formkrav testamente

Det finns lagstadgade formkrav som måste följas för att inte testamentet ska bli ogiltigt enligt 13 kap. 1 § ÄB.

1.   Testatorn (den som skriver testamentet) vara myndig (9 kap. 1 § ÄB).

2.   Skriftligt

3.   Samtidig närvaro av två vittnen som vet om att de bevittnar ett testamente (10 kap. 1 § ÄB) - måste vara över 15 år och inte lida av psykisk störning (10 kap. 4 § ÄB)

4.   vittnenas kontaktuppgifter antecknas på testamentet för att lättare kunna bevisa att allt gått rätt till (10 kap. 2 § ÄB).

5.   Undertecknat av testator och vittnen (10 kap. 1 § ÄB).

Det är även viktigt att förvara testamentet på ett säkert sätt då det är en viktig handling


Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Du undrar vad som händer med er semesterbostad om en av er dör. Ni har särkullbarn och undrar hur ni ska göra för att den kvarlevande partnern ska få full äganderätt till semesterbostaden vid dödsfall.

Enligt den legala arvsordningen så fördelas arvet lika mellan barnen till den avlidne (efter ev. bodelning). Skrivs däremot ett testamente går testamentet före och möjliggör för den kvarlevande partnern äganderätt till semesterbostaden. Tänk då på barnens rätt till laglott som inte får inskränkas.


Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var hur semesterbostaden ärvs och hur kvarlevande partner kan få full äganderätt till den och min rekommendation till dig blir därför att skriva ett testamente. I testamentet ska då framgå att ni vill att kvarlevande partner ska ärva semesterbostaden.

Kom också ihåg att om ni planerar att flytta till Spanien bör ni skriva ett testamente med Sverige som lagval ifall ni inte vill att arvet ska fördelas med Spaniens lagar som ev. kan vara annorlunda. 


Arvsfrågor kan vara komplexa, speciellt i internationella sammanhang. Jag rekommenderar er därför att boka en tid med en av våra jurister för att få hjälp av en som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och hjälpa er skriva testamentet på ett sätt så det klart framgår hur ni vill fördela arvet. Juristen ser dessutom till att formkraven för testamentet följs.


Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten där du kan skriva ditt testamente online!


Jag hoppas du fått svar på dina frågor! Tveka inte att ställa en ny fråga om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.